File de fitofag cu sos Beurre Blanc

Postat de epurasha2bb in Peste
23 Feb 2010 | 10444 vizualizari
File de fitofag cu sos Beurre Blanc

Sosul Beurre Blanc (sos de unt alb) este un sos de origine frantuzeasca care la originea sa se facea fara smantana, insa cu timpul si tocmai din lipsa de timp acum toti chef cuisine-ii il fac cu smantana lichida.Oricum ar fi el, original sau variatiune, este un sos extraordinar de fin si gustos.

Ingrediente

  • 2 fileuri de peste alb (cod/fitofag, etc),
  • 1 morcov,
  • 1 ceapa salota/ceapa dulce de apa,
  • 1 frunza verde de praz,
  • 100g unt,
  • piper alb,
  • 1/2 pahar otet alb, 1/2 pahar vin alb, sare, ierburi aromate, 1 frunza de dafin, 1 canuta de smantana lichida.

Mod de preparare

Pregatirea pestelui: se incinge o tigaie antiaderenta (tip Doubletta) si se pune la topit o lingurita de unt in o lingurita de ulei de susan/ masline.Apoi se aseaza fileurile de peste si se lasa la rumenit putin pe fiecare parte si deasupra lor presaram ceva ierburi aromate ce ne plac si neparat un pic de sare mare.Eu am pus un amestec de cimbru, rozmarin si busuioc toate uscate si puti piper.

Deci, sa incepem pregatirea acestui minunat sos.Punem in craticioara sau o tigaie cu margini mai inalte otetul cu vinul si cu ceapa esalota tocata marunt de tot.Lasam sa faca bule mici de fierbere si adaugam acolo si o frunza de dafin, piper alb si putina sare.Amestecam bine cu un tel nemetalic, apoi cand lichidul a scazut aproape de tot, si arata ca un sirop, se adauga smantana amestecand energic cu telul.Apoi lasam la foc mai mic sa scada sosul, amestecand din cand in cand.Acest sos nu trebuie parasit deloc, trebuie sa stam langa el mereu :)

Cand e scazut bine si s-a ingrosat bine de tot, reducem focul la minim sau chiar oprim si incepem sa adugam din unt, cubulete mici tinute la rece anterior, la inceput 2-3 apoi iar cate 2 si de fiecare data amestecand energic cu telul pana ce se topeste tot si se incorporeaza bine de tot.Trebuie tratat cu mare atentie fiindca e sensibil ca o maioneza, se poate taia.:)E foarte important sa reduce, focul pentru ca altfel untul se topeste repede si se separa, astfel sosul se taie, pe cand daca reducem focul si amestecam mereu el nu se separa ci se incorporeaza frumos ca o crema subtiata.

Cand am terminat de incorporat tot untul, mai putem adauga si alte ierburi aromate ce ne plac, marar uscat sau rozmarin, cimbru, busuioc.Apoi sosul se strecoara printr-o sita amestecand cu o spatula pana ce s-a scurs tot.Astfel pastreaza aromele dar ramane fin si fluid.Se toarna cu o lingura peste fileurile de peste.Se serveste cu un buchetel de spice de morcovi sotati la abur si legati cu fundita de praz.

Pofta buna si nu uitati sa impartiti cu cineva drag! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "File de fitofag cu sos Beurre Blanc" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Retete similare

Peste la tava, pe pat de legume

Postat de Ina

Peste la tava, pe pat de legume

Curatam pestele, il spalam si-l taiem in fasii de 2 cm. grosime pe care le  condimentam cu sare, le trecem prin faina si le prajim cate un minut pe fiecare parte in ulei incins. ...

Citeste continuarea

File de novac cu legume

Postat de panacris

File de novac cu legume

Prazul se curăță, spală și se taie rondele, apoi se așază ca un pat într-un vas special pentru peșete, sau într-un vas termorezistent. Novacul filetat se asezonează de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.02.2010, 13:47
Excelenta reteta si prezentare felicitari !
la 23.02.2010, 15:51
Multumesc mult Sylvia! este o reteta la care tin mult!
la 23.02.2010, 22:18
Reteta am trecut-o la favorite,eu sunt fan peste,sigur am sa o incerc,arata de nota 10 cu felicitari.
la 23.02.2010, 22:58
ce prezentare frumoasa
la 24.02.2010, 14:23
Mariana arata ft bine salvez retea

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking