Ingrediente
Aluat:
- 400 g faina
- 20 g drojdie proaspata
- 2 lg zahar
- un praf de sare
- 1 ou
- 50 g unt
- 2 lg ulei
- lapte cat cuprinde
Pt. umplutura:
- 1 kg mere
- zahar dupa gust
- 1 lg scortisoara
- o mana de nuca taiata grosier
- 2 lg zahar
- 1 lgt scortisoara
- ou pentru uns
Mod de preparare
Aluatul: Intr-un bol se pune faina.Se adauga sarea, se amesteca, apoi se face in mijloc o gropita unde se pune drojdia zdrobita si se presara 1 lgt de zahar. Se toarna putin lapte caldut si se lasa 10 minute ca drojdia sa se activeze. Intre timp se incalzeste cca 200 ml lapte in care se pune untul sa se topeasca si restul de zahar.
Se adauga peste faina uleiul, oul batut si se toarna laptele. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina apoi se rastoarna pe masa de lucru si se framanta aluatul. Daca este nevoie se mai adauga lapte (caldut) sau faina. Se framanta pana se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se lasa sa dospeasca timp in care se vor pregati merele.
Umplutura: Se spala merele, se curata de coaja (sau nu) si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Intr-o cratita se pun la calit impreuna cu zaharul dupa gust, infunctie si de cat sunt merele de dulci. Se lasa pe foc pana scade zeama ce o lasa. Se ia de pe foc, se tempereaza putin apoi se adauga scortisoara. Se lasa sa se raceasca.
Intr-un bol se amesteca zaharul cu scortisoara.
Dupa ce si-a dublat volumul, aluatul se imparte in doua parti egale. Se intind doua foi rotunde de aceeasi dimensiune. Una din foi se aseaza pe hartie de copt apoi se transfera in tava cuptorului. Se presara peste aluat zaharul si scortisoara, pastrand o lingura din amestec. Merele racite se pun peste aluat si se niveleaza. Deasupra se presara nuca taiata apoi se pune cea de a doua foaie. Se aseaza pe mijloc o cana cu gura in jos si se taie fasii egale dinspre cana inspre exterior. Se iau cate doua fasii si se rasucesc de doua ori. Se unge deasupra cu oul batut si se presara zaharul cu scortisoara pastrata.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Floare cu mere, nuca si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
|