Focaccia alle erbe e pomodorini

Postat de JustLoveCookin in Piine
10 Noi 2010 | 6393 vizualizari
Focaccia alle erbe e pomodorini

Acest tip de focaccia,deseori doar cu oregano si rosii cherry este foarte populara in sudul Italiei,mai ales in Puglia,Campania si Sicilia.O putem servi ca gustare,sau taiata cubulete ca aperitiv,daca doriti chiar si cu branzeturi si mezeluri.

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 350 ml lapte (eu am pus o o parte de apa minerala)
  • 25 g drojdie de bere
  • 4 linguri ulei masline (ori echivalentul in unt sau untura)
  • 2 lingurite zahar
  • 1,5 lingurite sare
  • Pentru saramura:
  • 2 linguri ulei masline
  • 2 linguri apa clocotita
  • 5 g sare mare

Mod de preparare

Diluam drojdia in apa/laptele caldut amestecat cu 1 lingurita de zahar (cealalta lingurita o vom folosi aproape de sfarsit) si le turnam in gropita pe care am facut-o in centrul fainii.
Framantam putin iar apoi intindem aluatul intr-un dreptunghi peste care punem uleiul  (untura/ untul,depinde ce doriti sa folositi ) si sarea.
Eu va recomand sa folositi untura daca aveti fiindca va face focaccia mai pufoasa,mai putin uscata si cu siguranta mai gustoasa.Multe persoane sunt  impotriva unturii,eu nu o folosisem niciodata pana am ajuns in Italia si am vazut ca se foloseste in foarte multe produse de panificatie,care desigur sunt exceptionale. Pregatim 2 linguri  de ierburi: eu am folosit rozmarin,oregano,busuioc si cimbru.Le adaugam aluatului. Framantati inca un pic si intindeti din nou un dreptunghi peste care,de data asta puneti 1 lingurita de zahar.Acesta e responsabil de coloritul produsului final.Prin caramelizare,va da o culoare foarte placuta.
In functie de faina pe care o folositi va varia si cantitatea de apa.Mie cu 350 ml lapte/apa mi-a iesit un aluat elastic si relativ moale,fiindca am folosit o faina de forta, insa poate rezulta si un aluat mult mai moale,insa cu cat mai moale cu atat mai bine va creste si mai pufoasa  va fi focaccia. Punem aluatul intr-un castron,il acoperim cu folie de plastic si il lasam la crescut intr-un loc ferit de curenti de aer (eu dau toate aluaturile in cuptorul incalzit la 25-30 grade si cresc de 2 ori mai repede).
Lasam la crescut 1 ora, pana isi dubleaza  volumul. Ungem tava sau o tapetam cu hartie de copt si rasturnam aluatul.
Il intindem cu mainile pana ajunge de dimensiunile tavii. Cu buricele degetelor formam gropitele specifice acestui tip de paine. Lasam la crescut inca 30 min.
Preparam saramura: Amestecam 10 g de ulei si 5 g de sare grunjoasa cu 10 g de  apa clocotita.
Spalam rosiile cherry si le uscam.Le taiem in 2 sau le lasam intregi daca sunt foarte mici.Le impingem in aluat,asfel incat sa intre macar pe jumatate. Cu ajutorul unei pensule intindem saramura obtinuta pe toata suprafata focaccei.
Lasam la crescut inca 30 min,dupa care dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 20-25 minute,pana capata o culoare aurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia alle erbe e pomodorini" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu unt si seminte

Postat de oanapl

Paine cu unt si seminte

Drojdia o pui într-un bol micuț cu zahărul și le amesteci până când se dizolvă complet drojdia. Într-un vas cerni făina, presari sare, adaugi drojdia dizolvată,...

Citeste continuarea

Focaccia cu anghinare, sparanghel, rosii, masline si branza

Postat de panacris

Focaccia cu anghinare, sparanghel, rosii, masline si branza

Pentru blat mărturisesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. În recipientul masinii de pâine se pune...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.11.2010, 09:22
nu vrea nimeni ? lasa draga mea nu fii trista pap eu mie imi place si normal las furcile ca le meriti
la 10.11.2010, 13:04
multumesc mult Lia,draga !!!
la 10.11.2010, 22:08
Vreau si eu
la 11.11.2010, 23:26
JustLoveCookin (ia zi-ne cum te cheama de fapt sa pot sa te strig mai usor ) arata minunat! 5
la 12.11.2010, 00:03
Ma cheama Ana Maria Incantata de cunostinta...si multumesc...

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking