Gaina la cuptor cu vin si bere

Postat de Doinavar in Pui
19 Feb 2013 | 11366 vizualizari
Gaina la cuptor cu vin si bere

Nu numai curcanul e bun la cuptor, nici cu gaina nu mi-e rusine. Daca stii s-o prepari, este delicioasa, frageda, aromata.

Ingrediente

  • 1 gaina, rasa grea (3-4 kg)
  • 1 pahar (175 ml) vin rosu
  • 200 ml bere blonda
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel/pastarnac
  • 2 cepe
  • 1 felie 100 g telina
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 mar mare
  • 3 foi de dafin
  • 50 g unt/margarina
  • 3-4 linguri ketchup
  • 1/2 ardei gras rosu
  • ienibahar, cimbru, maghiran, coriandru, sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Puneti la fiert gaina intreaga in apa rece cu putina sare, cat sa o acopere cu ~5 cm, impreuna cu cepele, un morcov si patrunjelul/pastarnacul. Se lasa sa fiarba, la foc mic cu capac, ~1 ora. Luati spuma din cand in cand. Dupa ce s-a fiert, adunati cu grija grasimea de deasupra supei, pentru ca o veti folosi la fript gaina.

Puneti gaina intr-o tava de cuptor mai inaltuta, introduceti in ea bucata de unt/margarina si marul intreg. Condimentati-o bine, dupa gust, puneti peste ea ketchup, adaugati in tava un morcov taiat felii sau bastonase, telina taiata baghete, foile de dafin, 500 ml din supa in care a fiert gaina, vinul, berea, usturoiul feliat, apoi stropiti totul cu toata grasimea pe care ati adunat-o de pe supa.

Decorati cu fasiute de ardei rosu, apoi infasurati in jurul tavii folie de aluminiu, pe care o inchideti bine deasupra, fara sa atinga gaina. Dati tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu (~200 grade Celsius), pentru o ora si jumatate.

Indepartati folia, gustati zeama din tava si, daca mai trebuie, adaugati condimente, sare, apoi introduceti din nou tava in cuptor, de data aceasta la foc mic (~130-150 grade Celsius) pentru inca ~o ora si 30 de minute. Stropiti de cateva ori friptura cu sosul din tava. Cand carnea este foarte moale, friptura este gata. Scoateti gaina fripta pe un platou, infasurati capetele copanelor cu staniol, adaugati langa ea legumele din tava si sos. Puteti aduga pe platou si alte garnituri. Eu am pus cartofi natur gratinati.

A fost atat de moale si gustoasa incat copiii mei veniti in vizita au mancat-o fara sa apuce sa scoata vreun cuvant. Am pus pe masa si un bol cu muraturi asortate, iar la sfarsit o bere rece. Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gaina la cuptor cu vin si bere" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Friptura de pui cu cartofi si sos de usturoi

Postat de mirela0911

Friptura de pui cu cartofi si sos de usturoi

Bucatile de carne se spala si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.  Separat se amesteca uleiul cu condimentele apoi se toarna peste bucatile de carne. Se maseaza bine bucatile de...

Citeste continuarea

Drob din piept de pui cu verdeata

Postat de oanapl

Drob din piept de pui cu verdeata

Speli legaturile de marar si patrunjel si le toci marunt.  Pieptul de pui spalat, il pui la fiert in apa cu o lingurita de sare. Cand a fiert, il scoti si il lasi sa se raceasca, apoi il...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.02.2013, 16:41
bun cu vin
la 19.02.2013, 16:49
vin la masa la tine
la 19.02.2013, 16:52
foarte buna
la 19.02.2013, 17:36
pacat ca nu am fost si eu copilul tau azi...f buna reteta
la 19.02.2013, 17:41
Doina daca eram copilul tau azi si papam din toate retetela tale acum cred ca asi fi intrecut-o pe Laura...

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking