Ingrediente
- gaina de 1kg-1.2 kg
- ulei 80-100 ml
- sare
- piper negru
- frunza de dafin
- 2 catei de usturoi
- 1/4 de ceapa
Mod de preparare
Gaina se spala si se curata bine,si se inlatura toate maruntaiele si grasimea din ea.. Cu un cutit ascutit se taie ( se despica ) pieptul in jumatate, de-a lungul lui. Tigaia cu ulei se incinge bine . Se pune in tigaie gaina cu spatele in jos. Deasupra ei se pune o farfurie plata si pe farfurie se adauga o greutate de 5-6 kg. In cazul de fata, am pus un ceaun cu apa. Se prajeste la foc maxim timp de 4-5 minute . Se scoate cu atentie platoul de deasupra si cu o lopatica de lemn se intoarce gaina pe cealata parte. Se pune platoul la loc si se prajeste inca 3-4 minute. Se condimenteaza dupa gust . Se intoarce din nou cu spatele in jos, si inainte de a pune platoul se toarna 80 ml de apa calduta amestecata cu 2 catei de usturoi pisat si se adauga frunza de dafin. Se pùne platoul deasupra si se prajeste -innabusa in acest sos primit. Apa se evapora, dar gaina isi trage mirosurile si sare de la mirodenii. Totul dureaza nu mai mult de 4 minute. Si gata .
Sfaturi :
1. Sa nu marinati sau sa ungeti cu smantana, mustar etc inainte de a o praji. Pentru ca se va innegri in timpul prajitului.
2. Daca aveti gaina mai mare de 1.5 kg , atunci procedati in urmatorul fel. Se taie de-a lungul pieptului si se inlatura/se scoate fileul de piept de gaina. Adica prajiti gaina fara carne din piept. Pe el o sa-l folosit la alte mancaruri.
3. Pe durata prajirii gainii, focul sa fie mereu la maxim .
4. Daca prajiti mai multe gaini, e necesar sa schimbati uleiul dupa prajirea a 2 gaini, sa spalati tigaia si sa procedarti din nou , cum este descris mai sus.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gaina prajita ( metoda rapida)" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (11)
|