Galette des rois(varianta mea)

Postat de Ade200 in Prajituri
6 Ian 2013 | 7413 vizualizari
Galette des rois(varianta mea)

Epifania este sărbătorită în religia catolică în 6 ianuarie, această sărbătoare corespunzând cu înfăţişarea pruncului Iisus regilor magi. Este desigur şi data botezului lui Iisus. Încă din sec. al V-lea, biserica dă o importanţă considerabilă acestei sărbători. La galette des rois, servită cu această ocazie este o tradiţie tipic franţuzeasca, care exista în sec. al XIV-lea. La galette se împărţea la câţi comeseni erau+ o porţie, numită "part du Bon Dieu" sau "part de la Vierge", fiind destinată primului sărac venit.

Ingrediente

  • 2 foi de foietaj (pur beurre)
  • 100 g de unt
  • 125 g de pudră de migdale
  • 100 g de zahar pudră
  • 2 ouă+ unul pentru uns
  • Un pumn de migdale întregi(cine doreşte crocant)

Mod de preparare

Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.

Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuţitul

Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiţă în câteva locuri.

Cu o pensulă udă  (cu apă sau cu ou) marginile, fără să depăşeşti aluatul.

Repartizează crema de migdale în central aluatului. Pentru francezi urmează punerea piesei de plastic(regele sau regina), care se fixează mai spre margine. 

Pune încet a doua foaie peste prima. Apasă marginile aluatului cu degetele pentru a adera bine la prima foaie, apoi îndoaie aluatul spre interior, pentru a nu ieşi crema. Apasă din nou cu degetele apoi fă mici tăieturi pe margini cu vârful unui cuţit.

Bate un ou bine şi dă peste aluat cu o pensulă . Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute şi apoi unge-l iar cu ou. Atenţie să nu dai pe margini că nu mai creşte.

Cu vârful unui cutit fă nişte diagonale pe aluat, dar nu apăsa foarte tare. Fă câteva găurele pentru a avea pe unde ieşi aerul.Poţi face orice forme vrei cu cuţitul!

Coace la  240°C  10 minutes, apoi scade la 180°C pentru 20 dde minute. Eu am mai copt încă 30, dar am cuptor cu gaz.

Când este coaptă unge cu un  sirop  rece de zahăr (50 ml de apă clocotită cu 50 g de zahăr) pentru a o face lucioasă.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Galette des rois(varianta mea)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de tort cu coacaze rosii si albe

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort cu coacaze rosii si albe

Iata cum se prepara Reteta de tort cu coacaze rosii si albe Pentru ca mi-am pregatit blaturile cu o zi inainte, m-am apucat sa fac cremele si sa montez tortul in etape, aici e treaba cu rabdare...

Citeste continuarea

Reteta de sos de rosii pentru pizza sau friptura

Postat de Constelatialeu

Reteta de sos de rosii pentru pizza sau friptura

Iata cum se prepara Reteta de sos de rosii pentru pizza sau friptura Mai intai am cules rosiile, pe cele mari si frumoase le-am pastrat sa le mancam asa crude, sa ne mai bucuram de gustul lor....

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.01.2013, 16:52
la 06.01.2013, 16:59
place...
la 06.01.2013, 17:03
la 06.01.2013, 17:05
fain
la 06.01.2013, 17:30

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking