Galuste cu prune si gem de prune

Postat de RuxyRux in Prajituri
19 Sep 2012 | 17204 vizualizari
Galuste cu prune si gem de prune

Le iubim din copilarie cand ni le pregateste mama cu dragoste si continuam sa le preparam si noi cu placere si amintiri din suflet de copil.............va invit la galuste cu prune si gem reteta Ruxy!

Ingrediente

  • 6 cartofi mici( potriviti)
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri amidon( le va face pufoase)
  • 2 linguri zahar( brun)
  • un praf de sare
  • vanilie
  • pudra de coaja de portocale
  • 1 ou si 2 galbenusuri
  • un borcanel de gem de prune brumarii( proaspat facut in casa)
  • 5 sau 6 prune mari( sau mai multe daca alegeti sa le faceti numai cu prune)
  • 3/4 de pachet de pesmet
  • 3 linguri ulei de cocos( sau alegeti ce ulei doriti, sau unt)
  • 7 linguri zahar ( brun)
  • vanilie
  • scortisoara
  • faina pentru infainat suprafata si pentru modelat prunele

Mod de preparare

Punem cartofii in coaja la fiert. Cand sunt gata ii scoatem ii lasam sa se raceasca si ii curatam. Eu i-am pus la robot sau se pot mixa cu mixerul ca pentru piure.

Pasta de cartofi se amesteca cu ouale, zaharul, praful de sare, aromele si apoi se adauga faina lingura cu lingura  si la urma amidonul.

De multe ori a face galuste constituie o provocare chiar si pentru veteranele in bucatarie deoarece compozitia este una foarte lipicioasa. Imi aduc aminte cand cu ani in urma m-am apucat de facut galuste singura am vrut sa renunt destul de rapid, din cauza acestui fapt care imi ingreuna munca( le framantam cu mana). insa dupa incercari am gasit o metoda lejera pe care o recomand.

Nu este nevoie sa puneti mai multa faina pana nu se mai lipeste de maini deoarece veti obtine niste galuste foarte fainoase cu un aluat mult prea gros si dens.

Nu este nevoie nici sa atingeti cu mana compozitia. Lasati-o la odihnit pentru 30 de minute apoi luati cu lingura din ea si puneti pe o suprafata infainata. Mai adaugati inca putina faina deasupra si apoi cu mainile date prin faina modelati bucata de aluat in causul palmei. Din acest moment nu se mai lipeste. Vom pune o lingurita de gem si deasupra prunele taiate bucati mici. Daca alegeti sa faceti numai cu prune le puteti taia in jumatati daca sunt mici iar daca sunt mari in sferturi.

Invartim de cateva ori in mana aluatul umplut avand grija sa nu iasa umplutura si aducem de dedesubt  aluat ridicandu-l si lipind capatul. O incercare doua si ne prindem iute de miscare.  Mai trecem galusca prin putina faina ii mai dam din nou forma in causul palmei si o lasam in apa care clocoteste intr-un vas sa fiarba pentru cateva minute panao vom pregati pe urmatoarea. 

Intre timp am preparat si pesmetul delicios si aromat. Am incins uleiul de cocos in tigaie, am pus pesmetul, zaharul , vanilia, scortisoara si am rumenit totul cu grija sa nu se arda, intorcand cu lingura din cand in cand.

Scoatem galustele cu spumiera si le tavalim prin pesmetul rumenit.

Le servim cu mare placere, sunt o nebunie delicioasa!

Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste cu prune si gem de prune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (61)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert galuste cu gem de caise

Postat de Constelatialeu

Desert galuste cu gem de caise

Am pus sa fiarba cartofii in coaja. Cat timp au fiert cartofii am pregatit pesmetul, am pus intr-o tigaie uleiul sa se incinga, am adaugat untul . Cand untul s-a topit am adaugat pesmetul si am...

Citeste continuarea

Galuste cu gem de prune

Postat de Patricia_Iordache_79

Galuste cu gem de prune

Cum preparam: Punem la fiert, apa, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Cand a inceput sa fiarba adaugam in ploaie grisul si amestecam continuu cu un tel, pana obtinem un aluat tare....

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.09.2012, 22:57
primaaaaa n-am facut pana acum dar pap de la tine pana le incerc si eu
la 19.09.2012, 22:59
Ruxy, trimite si la mine ca eu nu am facut si tare-mi plac!!
la 19.09.2012, 23:01
Dey cu drag te servesc!
la 19.09.2012, 23:01
Trimit Merisor...eu le fac doar o data sau maxim de doua ori si numai toamna
la 19.09.2012, 23:03
Minunate(ca tine)

Vezi toate comentariile (61)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking