Gem de caise cu samburi

Postat de susu in Dulceata / Gem
17 Sep 2012 | 10282 vizualizari
Gem de caise cu samburi

In nicio vara nu ezit sa prepar gem de caise, care-si merita din plin locul in camara mea, fiind folosit atat la prepararea deserturilor cat si servit pe un colt de paine proaspata.

Ingrediente

  • 1.400 kg caise
  • 375 gr zahar
  • Samburi de caise cat doriti eu am pus de la vreo 4 kg caise
  • 1 lamaie
  • Vanilie

Mod de preparare

Caisele se desfac in jumatati si se acopera cu zahar pana a doua zi cand se pun pe foc mic vreo 2 ore, eu il pun pe o table nu direct pe flacara.

Se amesteca mereu in gemul de caise sa nu se prinda si spre sfarsit se adauga zeama de lamaie, vanilia si samburii preparati in felul urmator:

-se pune apa clocotita si se arunca samburii in oala sa fiarba pentru un minut apoi se strecoara si se trec sub jet de apa rece si se curata de coaja, asta daca sunt amari dupa ce-I gustam. Toti samburii de la caise nu se arunca, se pun la uscat pe farfurie de la cateva zile la o saptamana dupa care se sparg si se mananaca sau se pun la gem. Se gusta samburii pentru a vedea daca e amar si daca doriti indepartati pielita aceea maro. Samburii se bat usor de cateva ori cu ciocanul de snitele pentru ca e mai mare pana se crapa usor si miezul se scoate intreg (daca samburii sunt mai mari raman intregi daca sunt mai mici nu prea). Eu am spart samburii cu ajutorul unei pietre de ascutit cutitele asezata pe o placa de parchet asezata pe un prosop.

Se pune gemul  de caise in borcane sterilizate si fierbinti , se dau la cuptor 15 min dupa care se capacesc si se mai dau 30 de minute la cuptor Lasam borcanele cu gem de caise in paturi, pana a doua zi.

Mie nu prea mi-au placut samburii asa, mi s-au parut cam cruzi ca si textura, cred ca mai bine ar fi sa-I dau putin la cuptor ca pe nuci sa prinda un gust mai bun si sa fie mai crocanti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de caise cu samburi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert gem de caise

Postat de licurici_lra

Desert gem de caise

Caisele se spala si se rup in jumatati. Intr-un tuci, se pun caisele cu zaharul. Se fierb la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se da focul mai tare si se lasa sa fiarba pana se leaga...

Citeste continuarea

Gem de caise cu portocale si migdale

Postat de oanapl

Gem de caise cu portocale si migdale

Speli caisele, le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului. Speli portocalele, le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.09.2012, 10:30
Sunt prima,asa vreau si eu un borcanel
la 17.09.2012, 10:36
ce frumos arata
la 17.09.2012, 11:00
imi place
la 17.09.2012, 11:07
place
la 17.09.2012, 12:26
Este delicios

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking