Gustarile promise: pentru inceput-SUSHI (sau pe aproape... :-))

Postat de puideom150 in Aperitive / Garnituri
8 Mar 2011 | 7323 vizualizari
Gustarile promise: pentru inceput-SUSHI (sau pe aproape... :-))

Ziua buna!!! Nu stiu cum se face ca m-am apucat sa scriu in miezul zilei si nu ca de obocei, huhurez in toiul noptii... :-)) Am zis sa incerc si asa... Sunt singur acasa, Oana e la serviciu...ce am de facut!!! Sa gatesc sau sa scriu despre mancare... Alte optiuni nu am...:-))) Bun! M-am hotarat si o sa incerc sa va povestesc despre gustarile facute pentru ziua mea. Dar pentru ca am pomenit de ziua mea, sa nu uit nici de ziua dumneavoastra, astazi fiind 8 martie. Va doresc sa aveti o primavara frumoasa, sa fiti fericite si sa va bucurati de viata impreuna cu cei dragi voua! Gata cu introducerea si ar fi cazul sa intram in miezul problemei. In afara de terina, despre care am povestit deja, am mai pregatit cateva rulouri in genul sushi sau mai bine spus maki rolls; un fel de paine umpluta cu ciuperci si cascaval; cateva tartine sau canapele cu branza, castravete si rosii, aromatizate cu ulei de masline cu piper si sos pesto; o pasta din crema de branza cu macrou afumat, ceapa si marar; banalele ciuperci cu maioneza si cateva frunze de andive cu branza gorgonzola stropite cu ulei aromatizat cu piper si, optional, cu o reductie de otet balsamic, dulce acrisoara... Asta a fost tot. Si acum, o sa incep cu ingredientele pentru sushi...

Ingrediente

  • foi de alge, "nori", un pachet
  • orez cu bob rotund
  • otet, daca se poate de orez dar nu este neaparat nevoie.
  • 2 morcovi
  • 1 dovlecel
  • 1 castravete
  • 1 avocado
  • 1 ardei rosu
  • 1 macrou afumat
  • o conserva de ton
  • surimi, cateva bastonase
  • omleta, cel mai bine ar fi sa o faceti cu faina, dupa modelul japonez, pentru a avea consistenta
  • sare si zahar
  • pasta wasabi sau o pasta de hrean autohton. Nu are aceeasi aroma, dar merge...

Mod de preparare

Mai aveti nevoie de o rogojina de bambus, care o sa va ajute la formarea rulourilor si...ce mai trebuie oare??? ;-) Bineinteles, un cutit ascutit... :-))

Cum am facut...  Pai, am facut o omleta din doua oua pe care am lasat-o sa se raceasca si am taiat-o mai apoi in fasii de aproximativ un centimetru latime. Am pus la fiert orezul intr-un vas cu apa cu putina sare. Proportia...normala. O cana cu orez la trei cani cu apa. Dovlecelul si unul din  morcovi i-am feliat cu un cutit de curatat legume, la fel ca in cazul terinei. Celalalt morcov, ardeiul, jumatate de castravete si fructul de avocado i-am taiat in felii lungi. Pentru ca este ceva mai tare, bastonasele de morcov le-am oparit in putina apa cu sare. Macroul l-am taiat in lung pe sira spinarii, i-am scos oasele si l-am taiat pe cat posibil in fasii, pe lungime. Mai trebuie sa pregatim si otetul care va da stralucire si gust orezului. Pentru asta am pus la fiert cam o cana de otet cu doua-trei lingurite cu zahar si o lingurita cu sare. Le-am lasat sa dea in clocot, pentru ca sarea si zaharul sa se topeasca bine apoi l-am dat deoparte. Dupa ce orezul s-a fiert si s-a umflat perfect, astfel incat sa devina cleios si sa nu mai contina apa, l-am rasturnat pe un platou mai mare si l-am stropit cu amestecul de otet, turnat in fir subtire, timp in care am amestecat incontinuu cu o spatula, dupa care am lasat orezul sa se raceasca la temperatura camerei. Orezul trebuie sa aiba un gust dulce acrisor, nicidecum sa fie fad si nearomat. De aceea va sfatuiesc ca otetul sa-l faceti dupa gustul dumneavoastra. Nu am trecut la ingrediente, dar pentru ca aveam in casa salata de sfecla rosie, mi-a trecut prin cap, ca o parte din orez, sa-l amestec cu suc de sfecla pentru un plus de culoare. A fost o alegere de moment. Daca stau bine si ma gandesc, as fi putut sa pun cateva bucatele de sfecla si in interiorul rulourilor, dar mi-a fost teama sa nu devina prea colorate... Data viitoare nu o sa-mi mai fie teama si o sa incerc si aceasta varianta! :-)) Cand toate ingredientele au fost pregatite, nu mi-a mai ramas decat sa invelesc o rogojina de bambus cu folie de celofan, (pentru a nu cauta dupa aceea boabe de orez printre betele de bambus...:-)) si sa ma apuc de infasurat... Am luat cate o foaie de nori si am asezat-o la marginea rogojinei, apoi am presat orez peste aproape toata suprafata, lasand un capat liber pentru a se inchide bine ruloul. Am folosit, asa cum o sa vedeti in poze, orez alb pe cea mai mare parte din suprafata, si o portiune mai ingusta cu orez colorat cu suc de sfecla, pentru a rupe monotonia... Pentru a umple rulourile va folositi de imaginatia dumneavoastra si combinati ingredientele pe care le aveti la dispozitie, dupa bunul dumneavoastra plac. De exemplu castravete, macrou, morcov fiert, ardei si hrean sau avocado, surimi, ardei si omleta sau macrou, avocado si ardei sau...orice combinatii va trec prin cap la momentul respectiv! Rulati apoi cu grija foile de alge, avand grija sa tineti presate si ingredientele ruladei, pentru a ramane grupate si a nu se imprastia peste tot. Va sfatuiesc ca, pentru o mai buna intelegere, sa cautati filmulete despre cum se face sushi, pe Youtube. Asa o sa va dati cel mai bine seama despre ce este vorba.

V-am spus mai devreme ca am feliat un dovlecel si un morcov, la fel ca in cazul terinei. Am vazut cu cativa ani in urma, pe net, o fotografie, in care erau niste rulouri sushi portocalii si verzui, fara sa aiba si explicatii atasate. Eu am dedus ca nu pot fi facute decat, in mod sigur din morcovi si, la alegere, din felii de castravete sau dovlecel. Eu am ales dovlecelul. Am oparit feliile de morcovi, cum am mai spus, timp de 20 de secunde iar dovlecelul pentru 12-14 secunde, le-am clatit in apa rece dupa care le-am scurs. Le-am asezat pe rogojina, dupa cum se vede in imagine si apoi am procedat la fel ca si in cazul rulourilor cu foaie de alge. Dupa ce le-am rulat, eu am invelit fiecare rulou in folie de aluminiu si le-am lasat la rece cateva ore, taindu-le inainte de a fi servite. In momentul servirii ar fi foarte bine daca ati avea sos de soia si putin ghimbir murat. Ar da un plus de autencitate, acestor rulouri de inspiratie japoneza, facute mai mult cu ingrediente autohtone...ca doar ce...noi nu putem??? :-)

Daca ti-a placut reteta noastra "Gustarile promise: pentru inceput-SUSHI (sau pe aproape... :-))" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Retete similare

Cascaval de casa

Postat de Bianca20

Cascaval de casa

  Branza se faramiteaza cu o furculita sau cu mana. Laptele se pune pe foc si cand incepe sa fiarba se adauga branza si se amesteca pana cand se formeaza zerul. Se strecoara si se pune la...

Citeste continuarea

Placinta cu urda si spanac

Postat de Irina

Placinta cu urda si spanac

Am pregatit intai foile de placinta:am asezat in tava o foaie de placinta, am uns-o cu ulei si tot asa am procedat, pana am pus cinci foi. Am pregatit compozitia pentru placinta: am amestecat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2011, 14:48
ssuper
la 08.03.2011, 14:50
Cat de explicit si cat de frumos..!!!...
La multi ani si sotiei,o primavara cat mai frumoasa alaturi de familia minunata..
la 08.03.2011, 15:09
Multumim de urari , Emi
LA MULTI ANI si Gretei si LA MULTI ANI si tie ptr maine si spor la cele paspa' de pahare
Reteta
la 08.03.2011, 15:58
Foarte frumoasa reteta
La multi ani sotiei!
la 08.03.2011, 16:02
La multi ani doamnei ,,puideom,, si tie o primavara minunata.cit despre shushi ce sa zic arata super fain

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking