Ingrediente
- 250g ciolan afumat (fiert)
- 250g kaiser
- 500g linte verde
- un morcov
- un pastarnac
- o bucata de telina
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- un ardei
- 2 frunze de dafin
- o conserva de rosii intregi decojite (400g)
- cimbru, patrunjel uscat, boia
- vin rosu, ulei, sare, piper
Mod de preparare
Lintea se lasa la inmuiat in apa caldutza - eu am lasat-o 4 ore, se scurge si se pune la fiert in apa multa. Cand da in clocot se ia de pe foc, se scurge apa si se pune iar la fiert cu apa noua (eu am pus zeama in care a fiert ciolanul), cu morcovul, pastarnacul, telina, frunzele de dafin, sare, si un paharel de vin rosu.
Intre timp afumatura taiata in bucati potrivite se caleste impreuna in 2-3 linguri de ulei cu ceapa taiata marunt, usturoiul zdrobit, o lingurita de boia (eu n-am avut) si un ardei taiat marunt. Cand ceapa s-a inmuiat si afumatura are o culoare rumena si frumoasa se stinge cu un pic de vin rosu si se lasa 1-2 min sa se evapore alcoolul apoi se adauga rosiile si sosul de rosii. Se desfac rosiile cu lingura, se presara cu verdeturile uscate, sare, piper si se lasa 2-3 min sa se intrepatrunda aromele.
Cand lintea este fiarta se adauga peste afumatura impreuna cu legumele taiate marunt si se lasa la foc mic 5 min, adaugand un polonic, doua din zeama in care a fiert lintea. Se potriveste de sare si piper, se acopera si se lasa sa se odihneasca.
Se serveste cu paine proaspata si muraturi. Pofta mare!
Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de linte cu afumatura" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (12)
|