Lasagna cu sos ragu si parmezan

Postat de Lia1 in Lasagna
4 Sep 2013 | 20565 vizualizari
Lasagna cu sos ragu si parmezan

Va veti mira dar eu am mancat o singura data lasagna,la un restaurant, si nu mi-a placut. De aceea nu m-am sfaramat sa o fac nici acasa. E oarecum laborios de facut si poate ca nici prea ieftina nu este... La dorinta sotului, m-am documentat si am ales varianta de pe "e-retete.ro". Difera cateva dintre ingrediente si proportii la sosuri fata de ce-am citit pe bucataras. Am scos uleiul de la sos si redus untul pentru ca, desi carnea era doar de vitel lasagna a lasat cam multa grasime. Eu n-am gasit in zona foi Barilla si nici parmezan verde dar se pare ca cel mai bun rezultat se obtine cu acestea. Pentru a nu fi consumtiva de timp pregatirea, preparati sosul ragu cu o zi inainte si totul devine mai rapid. Cel mai bine este sa pregatiti mai mult sos o data, sa-l portionati si congelati fiindca se pastreaza foarte bine. Asta pentru cei foarte ocupati. Eu sunt adepta mancarurilor proaspat facute (in perioadele anului in care imi permite programul). EDITEZ: sotul meu abia acum a venit si a terminat de mancat, m-a felicitat si a spus ca a fost foarte buna iar eu tin sa va comunic asta ca sa dau ok-ul, supervisorul meu fiind foooaaarte pretentios :).

Ingrediente

  • 9 foi lasagna (recomandat Barilla) pentru o tava de 20x15 cm
  • 1 portie ragu conform linkului indicat in modul de preparare (pentru 4 straturi de foi puteti face doar din 500g carne)
  • 100 gr parmezan (recomandat din cel aromat fara usturoi dar in lipsa puneti parmezan simplu razuit) - am folosit pecorino romano (mai ieftin)
  • 2 portii sos bechamel (din 600 ml lapte) conform linkului indicat in modul de pregatire
  • un strop de ulei

Mod de preparare

Sosul ragu se poate pregati si cu 2-3 zile inainte dupa reteta de aici: sos Ragu Se pastreaza la frigider si se incalzeste usor cand il folositi la lasagna. Sosul este suficient pentru 5 straturi de foi la marimea tavii de 20x15 cm.

Pregatiti tava (eu am folosit vasul ceramic pentru ca n-am tava cu pereti inalti) ungand-o cu un strop de ulei, inclusiv pe margini.

Puneti o oala larga cu multa apa si o lingurita de sare la fiert.  Cand incepe sa fiarba introduceti in apa cate 3-4 foi lasagna (sau mai multe, dupa marimea vasului, dar sa nu fie inghesuite) si lasati-le la fiert la foc mai molcom conform indicatiilor de pe pachet sau 3 minute.

Chiar daca folositi foi de lasagna Barilla pe care scrie ca nu necesita fierbere, sa le fierbeti pentru a nu face sosul bechamel prea lichid.

Cand se ridica, scoateti foile pe un prosop mare de bumbac sa se scurga de apa
 
Pentru a le scoate eu folosesc un cutit pe care-l trec pe sub mijlocul foii de lasagna, o ridic usor si apoi o rastorn pe prosop.

Cand sunt gata toate foile, pregatiti sosul bechamel dupa reteta de aici: sos Bechamel , dar dubland cantitatile: adica veti folosi 100 gr unt, 2 linguri cu varf faina, 600 ml lapte... de data asta am pus si putina nucsoara in bechamel ca sa se "asorteze" cu sosul ragu.

Sosul trebuie sa aiba consistenta destul de moale, adica daca-l luati cu o lingura sa curga usor de pe ea.

Daca vi se pare mai grosut adaugati treptat inca putin lapte.

In tava pregatita turnati pe fund putin sos bechamel si ungeti fundul cu acel sos.

Asezati apoi 1+1/2 foi de lasagna alaturate.

Turnati cca 2 polonice mici de sos ragu peste foi si nivelati stratul cu dosul unei linguri, fara a incarca prea mult.

Turnati apoi cateva linguri bune de sos bechamel, sa fie distribuit pe toata suprafata.

Presarati parmezan pe toata suprafata.

Continuati straturile: iar foaie de lasagna, ragu, sos bechamel, parmezan pana puneti deasupa ultimele foi de lasagna.

Pe ultimul strat turnati doar sos bechamel (nu mai puneti ragu) si apoi presarati mult parmezan.

Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 35 minute la 190C.

Eu am omis s-o acopar si nu s-a intamplat nimic.

Pentru a obtine o crusta uniforma, deci mai aspectuoasa, se scoate folia si se porneste grillul (focul sa vina de sus), mutand pe treapta cea mai de jos vasul. Lasati sa se rumeneasca doua minute sau cat e nevoie, depinde de puterea aragazului vostru (am lasat 3 dar la mine e reglat foarte puternic si era cat pe ce ...!!!). Daca nu aveti aceasta optiune la cuptor, scoateti folia si lasati sa se rumeneasca.

Lasati sa se racoreasca 10-15 minute si apoi . Este foarte buna si reincalzita la microunde sau in cuptor.

Savurati cu placere!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lasagna cu sos ragu si parmezan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Lasagna cu carne de curcan

Postat de Irina

Lasagna cu carne de curcan

Desi dureaza putin mai mult prepararea ei, reteta de lasagna e foarte usor de facut. Practic pregatim doua sosuri, unul de carne si unul bechamel pe care le montam, pe rand, peste foile de...

Citeste continuarea

Lasagna

Postat de miremirc

Lasagna

Pentru sos ragu :   Intr-o craticioara punem uleiul si untul sa se incinga pe foc, apoi adaugam ceapa taiata marunt si morcovul curatat si ras pe razatoarea mare. Calim timp de 10 minute...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.09.2013, 18:59
preferata mea
la 04.09.2013, 19:02
bravo, fata harnica!!
la 04.09.2013, 19:08
la 04.09.2013, 19:11
Tare buna!
la 04.09.2013, 19:15
Tare ne mai place si noua! Numai sotul ma inteaba dupa ce mananca: si ceva de mancare avem?

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking