Lichior de portocale

Postat de RODIMUR in Bauturi
16 Mar 2018 | 8220 vizualizari
Lichior de portocale

Una din amintirile din copilărie este cu un recipient interesant în care coji de portocale strălucitoare, tăiate mărunt, stăteau la macerat în alcool, pentru a se transforma în lichior. Când am început să mă gândesc la prepararea băuturilor dulci acasă, din ingrediente naturale, mi-am amintit de această imagine și am căutat o rețetă de lichior de portocale care să-mi convină. Dar mi-a fost foarte greu, pentru că majoritatea rețetelor erau asemeni imaginii din copilărie, iar eu voiam să valorific și pulpa fructului. Mă gândeam că uleiurile volatile din coaja de portocale erau prea puternice pentru gustul meu. În alte rețete, portocala trebuie să stea atârnată deasupra alcoolului, într-o sticlă închisă ermetic și după o anumită perioadă de timp, se formează lichiorul. Greu de acceptat. Când în sfârșit am găsit o rețetă franceză, în care se valorifică nu numai coaja, ci și sucul de portocală, am fost bucuroasă, dar a intervenit dificultatea procurării alcoolului specific, de calitate. În cele din urmă, odată preparat, lichiorul a stat la macerat, în diferite etape, o lună și jumătate, iar acum vă pot prezenta acest nou preparat din seria: "prea multe portocale în casă!" Din ingredientele de mai jos am făcut 750 ml de lichior de portocale.

Ingrediente

  • 2 portocale
  • 250 grame zahăr pudră
  • 500 ml rom de culoarea chihlimbarului
  • 2 cuișoare
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină.

După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă.

Într-un recipient care se poate închide ermetic se amestecă bine toate ingredientele: coaja răzuită, zeama de protocale, zahărul pudră, romul, cuișoarele și scorțișoara, după care se lasă la macerat timp de 10 zile.

După acest interval de timp, amestecul se filtrează printr-o sită deasă prevăzută cu o pânză de tifon dublă, se toarnă într-o sticlă și se închide ermetic.

Se lasă la macerat încă o lună, timp în care se va limpezi, iar ultimile rămășițe de pulpă de portocală se vor ridica la suprafață. 

Cu un furtun mic, special se extrage lichidul limpede, se toarnă într-o sticlă închisă bine, se depozitează la frigider și se consumă cu moderație, ca digestiv, sau ca adaos aromatizant la prăjituri, muffins, creme...

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichior de portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu mousse de mango si ciocolata

Postat de simona72

Desert tort cu mousse de mango si ciocolata

Pentru blat: de la inceput cele doua tavi se ung cu ulei sau unt si se pudreaza cu faina. Albusurile se mixeaza cu praful de sare pana incepe sa se spumeze. Se adauga treptata zaharul si se...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema de capsuni si ciocolata

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu crema de capsuni si ciocolata

Blatul: Mixati galbenusurile cu zaharul, apoi puneti uleiul si iaurtul. Adaugati faina, praful de copt si vanilia. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Cand sunt bine batute, le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.03.2018, 06:24
Ce licoare parfumata si imbietoare
la 16.03.2018, 06:42
Apreciez tot ce este făcut în casă, inclusiv băuturile ! Noroc!🥂🥂🥂
la 16.03.2018, 07:57
As lua si eu o gurita! )
la 16.03.2018, 09:18
Și eu aș bea două gurițe! Minunat! Ce culoare plăcută are!
la 16.03.2018, 09:19
Hmmm, ce bun si aromat trebuie sa fie!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking