Lipii umplute cu cartofi

Postat de Lia1 in Aperitive / Garnituri
17 Feb 2014 | 8042 vizualizari
Lipii umplute cu cartofi

O reteta indiana. Imi plac lipiile rapide la tigaie si am inceput sa le diversific. Se consuma cu Tomato Chutney, iaurt, ardei iute, cu quesadilla mexicana, cu branza (de capra am folosit) si rosii feliate in lipia pliata in doua asa cum am aratat in fotografie.

Ingrediente

  • ALUAT
  • 1 cana de faina integrala de grau
  • 1/2 cana apa
  • 1 Vârf de cutit cu sare (am pus mai multa)
  • UMPLUTURA-PASTA DIN CARTOFI
  • 2 cartofi medii
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/2 lingurita seminte de chimen (Jeera)
  • 1 ardei iute verde tocat (am pus doar 1/3)
  • Coriandru verde tocat sau menta -2 linguri (am pus uscat de la plic-1 lingurita) puteti inlocui cu patrunjel sau alte plante preferate, este voie!
  • OPTIONAL: 1/2 lingurita garam masala (n-am pus)
  • OPTIONAL: 1/2 lingurita praf de amchoor (pudra de mango verde)-nu am pus
  • IN PLUS
  • 1/4 cana faina pentru framantat/modelat
  • Ulei

Mod de preparare

Pui la fiert cartofii apoi prepari aluatul:

ALUAT

1. Intr-un bol incapator amesteci faina si sarea cu apa la temperatura camerei sau un pic calduta ca de paine. Formezi un aluat moale. Mai adaugi apa daca este necesar. La mine nu a trebuit in plus.

2. Pe un blat de lucru lucios pui o picatura de ulei si framanti aluatul timp de 2 min pana devine neted si flexibil. Acoperi aluatul cu un prosop umed si il lasi in asteptare cat timp prepari umplutura, minim 10 minute.

UMPLUTURA

1. Fierbi 2 cartofi mijlocii in coaja, pana cand se inmoaie. Scurgi apa si ii lasi sa se raceasca atata cat sa-i poti curata de coaja. Sub nici o forma nu se vor raci in apa rece pentru ca devin aposi si nu mai pot fi folositi.

2.Intr-un bol cu fundul plat ii sfarami cu pasatorul de cartofi (eu prefer pe cel manual, blenderul face pasta gumilastica). Adaugi ardeiul tocat si restul condimentelor. Ca sa se vada si verde, fiindca n-am avut coriandru verde am pus si niste patrunjel, este voie.

ASAMBLARE

1. Dai aluatului o forma de mic sul ca sa poti aprecia corect si il tai in 6 parti egale si formezi bile ruland intre palme pe care le pui intr-o farfurie plata cu faina.

2. Ungi mainile cu un pic de apa, scuturi bine si formezi apoi 6 bile egale din pasta de cartof.

3. Iei cate o bila de aluat, o tavalesti prin faina din farfurie si o pui pe blatul infainat, intinzi o foaie de 7-10cm, atata cat sa cuprinda bila de cartof si s-o poti sigila.

4. Pui bila de cartof in centrul foii de aluat si o imbraci ca o traistuta pe care o sigilezi cu degetele.

5. Incinge bine o tigaie groasa (una veche) fara ulei si testezi cu un strop de apa, cand sfaraie, este suficient de incinsa. Focul ramane la moderat.

6. Daca ai pulverizator de ulei, ok, il pregatesti. Daca nu ai, aduci ca sa ai la indemana un vas mic (cana/bol care sa sprijine comod o pensula din silicon) care sa contina o lingura de ulei.

6. Iei cate o traistuta, o pui cu sigiliul in jos pe blatul infainat si cu sucitorul formezi o lipie. Aluatul nu se lipeste. Daca intampini probleme (depinde de tipul de faina) infainezi sucitorul, presari putina faina si pe foaie.

7. Rulezi foaia pe sucitor si o transferi in tigaia fara ulei. Dupa cateva secunde o ungi cu ulei cu pensula sau dai un puf ce pulverizatorul si o intorci. La fel procedezi si cu cealalata parte.

8. De aici, eu nu m-am mai inteles cu lipia asta pt. ca s-a umflat ca o gogoasa.

Doamna Manjula sfatuieste in acest caz sa o presam cu paleta dar aerul nu iesea! Atunci am luat o scobitoare si am ciuruit-o si am presat cu paleta. Furculita nu intra, de aceea am folosit scobitoarea. Si tot ciuruiam si tot presam intorcand-o de pe o parte pe alta pana s-au format banuti frumosi maronii.

9. Pe masura ce erau gata le depozitam pe un gratar. Apoi le-am pus intr-un prosop mare de bucatarie ca sa nu se raceasca prea rau.

10. Paratha se mananca imediat pentru ca sunt mai crocante. Daca mai stau, se mai inmoaie dar tot bune sunt.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lipii umplute cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Chec aperitiv

Postat de mirela0911

Chec aperitiv

Intr-un bol se bat bine ouale cu un praf de sare. Se adauga crema de telemea si se omogenizeaza. Salamul se taie cubulete mici, la fel si ardeiul gras rosu si verde. Maslinele se taie feliute. Se...

Citeste continuarea

Placintele cu ciuperci si cascaval

Postat de rocsi_1612

Placintele cu ciuperci si cascaval

Aluatul: Intr-un bol cernem faina, punem sarea, drojdia si amestecam cu o lingura. Adaugam iaurtul, punem apa putin cate putin si framantam. Cand aluatul devine omogen si elastic, incorporam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.02.2014, 21:31
bune bune
la 17.02.2014, 21:32
Îmi place tot, mai ales că se combină iutele ardeiului cu răcoarea mentei, iar mai apoi, şi celelalte ingrediente pigmentând cu gustul lor întreaga umplutură. Bun!
la 17.02.2014, 21:33
wow Lia, numai bunatati ai facut
la 17.02.2014, 21:38
Padre,ce comentariu de critic culinar Nu degeaba esti pe site
la 17.02.2014, 21:41
vreau sa te scutesc de efortul de a le pastra la frigider doua zile, asa ca servesc cu incredere! Apetisante rau!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking