Macrou la grătar & Hrişcă cu legume

Postat de DinDragostePentruGatit in Peste
7 Feb 2013 | 5870 vizualizari
Macrou la grătar & Hrişcă cu legume

Demult nu mai mâncasem macrou la grătar; nu ştiam ce garnitură să-l însoţească... cartofi, alte legume nu vroiam, am tot mâncat în ultimele zile, m-am gândit să încerc hrişca la peşte; hrişca cu legume, cu carne deja îmi este familiară... nu m-a dezamăgit nici combinaţia cu peşte.

Ingrediente

  • 1 kg macrou;
  • 1-2 lg ulei de floarea soarelui;
  • zeamă de lămâie;
  • piper negru măcinat - opţional;
  • sare.

Hrişcă cu legume

  • 250 g hrişcă;
  • 1 morcov;
  • 1-2 cepe;
  • o felie de ţelină rădăcină;
  • 1/2 lgţ condiment Ras el Hanout - în lipsa acestuia se poate pune puţin curry, curcuma şi praf de ghimbir;
  • un vârf lgţ chili;
  • Delikat - fără glutamat;
  • zeamă de lămâie - opţional;
  • frunze de pătrunjel - opţional;
  • sare.

Mod de preparare

 

Macroul congelat îl eviscerez cât este încă semi-îngheţat. 

Nu-l decongelez de tot deoarece fiind un peşte destul de gras când este decongelat total este destul de firav. 

Se pregăteşte peştele:

- se taie capetele şi cozile;

- se eviscerează.  

- se spală bine în interior, să nu mai rămână sânge şi se pune la scurs, eventual să se dezgheţe de tot. 

Se şterge apoi cu un şervet de hârtie, se unge cu ulei pe ambele părţi, se sărează  (şi în interior) şi se lasă de-o parte timp de circa 30 minute. 

Se încinge foarte bine grătarul şi se pune peştele, perpendicular pe grilajul acestuia. 

Eu am folosit un grătar de aragaz, din fontă.  

Peştele se întoarce o singură dată; se întoarce în momentul în care este bine făcut şi se desprinde uşor fără să fie lipit de grilaj.  Dacă opune rezistenţă, înseamnă că încă mai trebuie ţinut pe acea parte, se dezlipeşte "singur" când este făcut. 

Se scoate pe un platou şi se stropeşte cu zeamă de lămâie; 

- îmi place să presar şi puţin piper negru, proaspă măcinat este şi mai potrivit...

Hrişca

Se spală, se pune la hidratat în apă fierbinte, circa 1 oră. 

Capetele de la macrou nu le-am aruncat; cum ştiam că voi pregăti garnitura de hrişcă, le-am fiert în apă (circa 300 mL) cu sare şi am folosit mai apoi supa.

Înainte de a fi fierte, capetele se spală bine, eventual se taie pe jumătate -  pentru a da gust mai bun supei. 

Ceapa se toacă, nu foarte mărunt; morcovii, ţelina se dau la răzătoare. 

Într-o tigaie încinsă se pun câteva linguri de ulei de floarea soarelui (3-4 lg) iar după ce s-a încins uleiul se adaugă 1/2 lgţ condiment Ras el Hanout, se căleşte ceapa până-şi schimbă puţin culoarea, se adaugă morcovii şi ţelina.

Se condimentează cu Delikat, chili, sare. 

Se adaugă hrişca, se mai căleşte circa 1 minut totul, după care se adaugă 1/2 cană din supa de peşte ce a rezultat în urma fierberii capetelor de macrou.

- supa se strecoară înainte de a fi folosită. 

Se ţine la foc mic, până se pătrund legumele. 

La final  se presară pătrunjel tocat fin iar în momentul servirii se poate stropi cu zeamă de lămâie.

 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Macrou la grătar & Hrişcă cu legume" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Retete similare

Saramura de stiuca

Postat de comanligia

Saramura de stiuca

Se curata si se spala pestele, se indeparteaza si capul, se portioneaza si se cresteaza putin, apoi se unge o placa sau gratarul cu unt sau grasime si se pun la rumenit. Intr-o cratita se pune...

Citeste continuarea

Pate de peste

Postat de Ksenya

Pate de peste

  Pestele preparat si racit se alege atent de oase si se pune intr-un castron. Se adauga crema de branza. Se adauga smantana. Se adauga sucul de lamaie si coaja de lamaie, aici...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.02.2013, 10:54
la 07.02.2013, 10:57
Ahaa, ştiam eu că primesc ceva bun pentru că am comentat la articolul cu biblioteca.-bd Super
la 07.02.2013, 10:58
ce buuuun
la 07.02.2013, 11:01
Multumesc, Motanel, Gaby.
la 07.02.2013, 11:01
Parinte... si fara coment erati binevenit.

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking