"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina

Postat de Mihaela11_jo in Vita
21 Mar 2013 | 8728 vizualizari
"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina

Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita), legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata. Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane. Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine.

Ingrediente

  • 1 kg bob verde de gradina
  • 2 cani si jumatate de orez
  • 1/2 kg carne de vita
  • 1 ceapa medie
  • 1/2 legatura de coriandru verde
  • cuisoare
  • 7-8 seminte de cardamom
  • ulei de masline
  • 2 lingurite condiment pentru maqlubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • seminte de pin(“snobar”)
  • seminte de migdale( jumatati)
  • 1,5 l apa

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare si ceapa in care am infipt cuisoarele ;se adauga carnea de vita si se fierbe in cratita de fiert sub presiune 45 de minute.

Ceapa se indeparteaza dupa ce a fiert carnea si supa se strecoara.

Bobul verde de gradina se taie in bucati de 2-3 cm.

Se incinge uleiul de masline intr-o cratita anti aderenta si se adauga pastaile de bob impreuna cu coriandrul taiat marunt, sare si piper proaspat macinat dupa gust.

Dupa 5 minute se adauga ¾ pahar de apa in care a fiert carnea si se lasa la foc mediu cca 20 de minute.

Orezul se opareste si se spala bine.

In cratita in care gatim maglubeh se aseaza mai intai un strat de orez; peste orez punem pastaile de bob si apoi carnea fiarta de vita.

Se acopere cu restul de orez si se presara cu  condimentul  pentru maglubeh.

Supa in care a fiert carnea se potriveste de sare si se toarna peste orez, numai cat sa-l acopere.

Se pune la fiert mai intai la foc normal si cand incepe sa fiarba se acopere cu un capac si se reduce focul la minim.

Se fierbe 20-25 de minute.

Se rastoarna pe platoul de servire si se lasa 5 minute, dupa care se ridica cratita.

Se prajesc semintele de pin si migdalele in ulei pana iau o culoareaurie.

Se presara peste maglubeh.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Vita cajun cu fasole verde

Postat de mihaelar63

Vita cajun cu fasole verde

 Am decongelat bucata de carne la temperatura camerei. Am sarat si am ,,imbracat '' vacuta cu condimentul de cajun pe toate partile. Am pus uleiul intr-o tigaie...

Citeste continuarea

Vita cu ardei dulce-acrisor

Postat de Oana

Vita cu ardei dulce-acrisor

Carnea se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge uleiul, se pune carnea si usturoiul intreg, zdrobit, cu tot cu coaja. Cand incepe sa se rumeneasca se intoarce si pe partea cealalta si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.03.2013, 22:58
la 21.03.2013, 23:02
este excelent imi place cum arata si cum este preparat
la 21.03.2013, 23:10
Arata misto rau!!
la 21.03.2013, 23:20
Vladimir
mamaie elena
Dea
la 21.03.2013, 23:32
arata super fain!imi place

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking