Mamaliga fatzuita cu crema de spanac si carnaciori de bere - Meniu de picnic

Postat de klausenburger in Aperitive / Garnituri
3 Iun 2012 | 4829 vizualizari
Mamaliga fatzuita cu crema de spanac si carnaciori de bere - Meniu de picnic

Calatorind prin Transilvania am ratacit prin bucatarii armanesti, sasesti, unguresti, evreiesti, romanesti, momarlanesti, mocanesti si tot ce va mai puteti voi inchipui a vietui in acest creuzet de neamuri care este Ardealul. Copil fiind, unul dintre felurile de mancare ce nu-mi treceau pe gat in jos, era si galbenoasa mamaliga. Nici acum nu sunt mare fan, insa povestea asta de mamaligutza fatzuita pe care am descoperit-o in bucataria unei armence m-a cucerit de la prima vedere. Eu i-am ajustat putin gustul si aspectul, insa combinatia face toti banii. Acum, prin alegerile vegetariene pe care ma straduiesc sa le fac, elimin doar carnaciorii de bere si ii inlocuiesc cu carnaciori din soia (o sa public si reteta).

Ingrediente

  • 300 gr malai grisat
  • 800 ml - 1 l apa
  • 1/2 lingurita sare
  • 1-2 linguri de unt
  • 1-2 linguri de smantana sau iaurt gras
  • Pentru crema de spanac:
  • 500 gr spanac spalat, curatat, gata oparit in apa cu sare
  • 200 gr smantana sau iaurt gras
  • 3-4 catei de usturoi sau 2-3 fire de usturoi proaspat
  • 2 cepe mici tocate fin
  • 1-2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2-3 oua
  • 100 ml lapte
  • 1-2 linguri amidon
  • 1 ciorchine de rosii cherry
  • 300 gr carnaciori de bere sau de soia
  • sare si piper dupa gust, optional rozmarin si putina menta

Mod de preparare

1. Prepara mamaliguta in stil clasic: pune la fiert apa cu sare, iar cand clocoteste lasa sa cada malaiul in apa, in ploaie; lasa la fiert si amesteca bine pana cand obtii o mamaliguta nu foarte tare; amesteca repede untul si smantana si lasa la racit.

2. pune spanacul oparit si racit in blender si toaca-l marunt; intr-o cratita sau intr-o tigaie teflonata pune la incins uleiul, adauga usturoiul si ceapa tocata marunt si caleste usor pana devin sticloase; adauga rapid amidonul si la final laptele, smantana batuta sau iaurtul si amesteca pe foc mic pana obtii o compozitie ca o crema potrivit de groasa; adauga spanacul si ia jos de pe foc; condimenteaza dupa gust cu sare, pipe si pentru putin tupeu, adauga-i si niste rozmarin si menta (nu multa!); adauga galbenusurile unul cate unul si la final adauga si albusurile batute spuma;

3. intr-o tava unsa cu ulei, pune toata mamaliga, intinde-o pe toata suprafata tavii si de-asupra pune crema de spanac; lasa la cuptor pentru 15-20 minute; serveste preparatul cald, decorat cu carnaciori de bere prajiti si rosii cherry de-asupra, sau langa o salata verde.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliga fatzuita cu crema de spanac si carnaciori de bere - Meniu de picnic" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sufleu cu ficatei

Postat de MotanLaOale

Sufleu cu ficatei

Intr-o tigaie punem uleiul si se caleste ceapa 2-3 minute. Se adauga si ficateii taiati bucatele si si se calesc pana se duce zeama lasata de ei. Se pun la racit. Intr-un castron punem...

Citeste continuarea

Aperitiv placinta impletita, cu branza sarata

Postat de AdrianUdrea

Aperitiv placinta impletita, cu branza sarata

Mai intai lasam aluatul sa se decongeleze la temperatura camerei. Amestecam cele doua tipuri de branza cu ouale, chimenul si untul taiat cubulete. Omogenizam compozitia si o lasam la rece...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.06.2012, 16:09
e foarte buna mancarica, dar la picnic ?
la 03.06.2012, 16:18
Daca sta la cuptor, nu "curge", nici nu se dezmembreaza si poate fi transportata in cutii de plastic, cu despartituri facute din foaie de copt intre, sau folie de aluminiu
la 03.06.2012, 16:23
sunt convinsa, se vede ca "se tine" bine, numai ca eu nu vad romanul mergand la picnic cu altceva decat ... fripturi la gratar
la 03.06.2012, 16:26
)) aici ai dreptate... eu incerc sa conving si romanii altfel sa iasa la picnic )))
la 03.06.2012, 16:27

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking