Mamaliguta

Postat de anisoara in Porc
4 Iun 2010 | 18955 vizualizari
Mamaliguta

In popor se spune un proverb " MAMALIGA ESTE STALPUL CASEI, IAR PAINEA DE GRAU ESTE FATA MESEI". Mamaliga - este mancarea de fiecare zi a moldoveanului,este o mancare specifica si traditionala pentru noi si ea se consuma in diferite moduri si cu produse diferite: brinzeturi si smantina, jumari, tochitura din carne, peste prajit cu mujdei, diferite tocanite din legume, muraturi si sosuri. Treptat, voi reflecta diferite moduri de preparare a mamaligutei si cu diferite ingrediente. Astazi voi descrie reteta de baza de preparare a mamaligii. Acea mamaliga , care se taie cu atza la masa. Vreau sa va atrag atentia, la un moment- ca mamaliga, cu gustul ei adevarat, se prepara din faina facuta din porumb uscat de tarani la risnita adevarata din 2 pietre ,ea se ferbe mult timp.Taranii ii spuneau la faina de porumb - MALAI. In ziua de astazi se produce faina de alta calitate, gustul este aproximativ identic cu faina adevarata , insa mamaliga din aceasta faina se fierbe foarte repede.

Ingrediente

  • 1 litru de apa
  • 350 gr de faina de porumb- malai
  • 50gr de unt ( optional)
  • o lingurita de sare

Mod de preparare

Mamaliga se coace in ceaun ( ceaunel) , dar daca nu aveti -nu este problema , fierbeti mamaliga intr-o cratita cu fundul gros.Ea se lipeste de pereti dar oricum, totul se spala.

Dupa aceia rasturnati mamaliga din cratita intr-o farfurie adanca si umeda , in forma de cupola, rasturnati-o si veti primi forma la acea mamaliga , care o vedeti in prima poza. Alta metoda - luati o cana cu fundul rotund, spalati-o cu apa rece, - puneti cu lingura in ea mamaliga fiarta si rasturnati pe platou- veti primi forma de mamaliga, cum este aratata in poza 2 si 3. Oricum iesiti din situatie - principalul e sa o fierbeti corect.
Ea se fierbe prin mai multe metode. Aici voi descrie -cea mai usoara metoda de fierbere, coacere a mamaligei.

Sa incepem :

In ceaunel turnam apa si o punem la fiert. Dupa 7-10 minute , cind a inceput sa fiarba apa , adaugam sarea, si incepem sa adaugam cate putina faina de porumb sau malai,intr-una amestecand cu melesteul sau o lingura de lemn, ca sa nu avem cocolosi de faina. Se procedeaza la fel, cum cu tercul din gris, care il preparam pentru copii.
Focul se scade mai incet. Lasam ca terciul sa fiarba undeva 3-4 minute si amestecam de pe peretii ceaunului spre centru,adaugam untul , si amestecam. Tot asa amestecand in ceaunel, veti observa cum mamaliga se strange in jurul melesteului de lemn , desprinzandu-se de peretii ceaunului.
Dam focul mai incet si lasam sa se coaca bine mamaliga- 5 minute. Cu o lingura umeda neteziti deasupra mamaligei. Stingeti focul. Lasati mamaliga pe 2 minute in ceaunel si rasturnati-o pe un fund de lemn. Sau procedati cum am descris mai sus.
Se serveste la masa cu tochitura din carne, cu peste prajit, cu scrob, cu jumari , branza de oaie, sau vaca, si smantana.

fotografia de jos

receta de TOCHITURA DIN CARNE DE PORC CU VIN  o gasiti aici:

http://www.bucataras.ro/retete/4035/friptura--tochitura-din-carne-de-porc.html

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mamaliguta cu branza de burduf si ciuperci la cuptor

Postat de Bucataras

Mamaliguta cu branza de burduf si ciuperci la cuptor

Prepara intai mamaliga: pune apa la fiert cu un praf de sare si cand apa clocoteste adauga faina in ploaie. Amesteca pana mamaliga se desprinde de lingura de lemn. Toarna mamaliguta...

Citeste continuarea

Copanele de pui, cu rosii si ardei grasi

Postat de RODIMUR

Copanele de pui, cu rosii si ardei grasi

Se curăță bine și se spală copănelele. Apoi se condimentează pe toate fețele cu: sare, piper și boia de ardei dulce, iar după câteva minute se pun în cratiță și se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.06.2010, 22:56
tare buna o mai fi
la 04.06.2010, 23:47
foarte buna 5 furcu si sanatoasa
la 04.06.2010, 23:48
anisoara platou din poza 2 se poate la pachet
la 04.06.2010, 23:54
Nadina, dar de ce la pachet , daca putem sa ne vedem, eu traiesc in Madrid , tu unde ?
la 05.06.2010, 00:03
in partea tarragonei de fapt pana in tarragona sant 100 km

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking