Mancare turceasca de fasole cu rosii si cimbru

Postat de Zamfira in Mancaruri de legume
28 Mai 2013 | 48326 vizualizari
Mancare turceasca de fasole cu rosii si cimbru

O mâncare de origine turcească, gustoasă caldă dar şi rece. Bucătăria turcească este urmaşa tradiţiilor culinare otomane. Şi cum imperiul otoman a intrat în contact cu multe alte popoare, nu este de mirare că specialităţile turceşti sunt atât de variate, cu influenţe atât asiatice, cât şi balcanice. Sud estul Turciei este faimos pentru reţete de kebab, baklava si kadayif. În partea de vest, unde se cultivă intensiv măslinii, bucătăria turcească foloseşte mult măslinele şi uleiul de măsline. Legumele şi verdeţurile sunt nelipsite în mâncarea din zonele învecinate Mării Mediterane, Mării Egee şi Marmara. În mod surprinzător, turcii se dau în vânt şi după paste, dar numai în anumite zone, de exemplu în Anatolia. Chiar dacă în ultimii ani şi viaţa lor este agitată, ca şi a noastră, turcii preferă încă mâncarea gătită în casă, iar o masă în familie tradiţională include legume, atât în mâncare cât şi în salată, carne tocată şi pilaf de bulgur, alături de un sos făcut din iaurt şi castraveţi (influenţă grecească). O altă masă tradiţională este cea formată din carne şi fasole uscată, consumată cu pilaf de orez. Sursa: Bucătaria turcească

Ingrediente

  • 500 g fasole pastai
  • 2 cepe
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2 rosii
  • 1 lingurita chimen
  • 400 ml bulion
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 1 lingura cimbru
  • ulei

Mod de preparare

Curatati pastaile de codite si de ate deoarece acestea nu se fierb si raman tari. Spalati fasolea. Intr-o oala fierbeti apa si apoi adaugati fasolea pastai pentru 8-10 minute, in functie de grosimea lor. Pastaile trebuie sa isi schimbe  culoarea si sa se inmoaie putin, fara sa fie complet gatite. Apoi strecuram fasolea. Daca folositi pastai inghetate, nu trebuie sa opariti pastaile.

Curatam si spalam ceapa si usturoiul. Tocam ceapa si usturoiul. Punem ceapa la calit in ulei pentru 2-3 minute, apoi adaugam usturoiul taiat rondele pentru 1 minut, apoi rosiile spalate si tocate marunt.  Lasam totul sa se caleasca 2-3 minute.

Punem chimen, zahar, sare si piper in bulion. Daca bulionul este prea gros putem adauga 1 pahar de apa (este recomandat adaugarea unui pahar de apa, ajuta la fierberea fasolei in cuptor).

Intr-un vas, tava yena punem ceapa cu rosiile calite, fasolea, bulionul cu condimentele si deasupra o lingura de cimbru.

Dam tava la cuptorul incalzit pentru 40 minute pana cand bulionul incepe sa scada. 

 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare turceasca de fasole cu rosii si cimbru" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Dovlecel umplut cu legume in sos de rosii

Postat de timea

Dovlecel umplut cu legume in sos de rosii

Curatam dovlecelul si il taiem in trei. Scobim miezul lasand aprox 1 cm grosime pe fund. Legumele spalate si taiate marunt le calim in putin ulei de masline. Adaugam miezul de dovlecel taiat...

Citeste continuarea

Salata de cartofi cu legume coapte

Postat de timea

Salata de cartofi cu legume coapte

Punem cartofii la fiert in coaja si adaugam putina sare in apa. Cand sunt fierti si raciti putin, ii curatam de coaja si ii feliem intr-un bol. Aduagam peste cartofi legumele feliate si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2013, 20:04
vin si eu la masa
la 28.05.2013, 20:11
la 28.05.2013, 20:20
bun tare...
la 28.05.2013, 20:28
bun
la 28.05.2013, 20:30
bun

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking