Mascarpone de casa

Postat de Lia1 in Prajituri
14 Apr 2014 | 16446 vizualizari
Mascarpone de casa

Am observat aici, pe site, dar si in blogosfera, o avalansa de torturi si prajituri care au in componenta crema pe baza de mascarpone. M-am ajutat mai intai pe mine si m-as bucura daca o gasiti si voi de ajutor. Se adreseaza celor din localitati mici care nu au supermarket in localitate, eu asa am observat, ca mascarpone la pret jos sunt doar produsele marca proprie a unui supermarket. In rest, diferenta este considerabila. Nici un mare efort peivind prepararea. Doar se amesteca la cald compozitia care nu are mai mult de doua ingrediente si apoi o lasi de capul ei la sedimentat, nu trebuie sa ii mai faci nimic. Vei obtine o compozitie neteda, cremoasa, groasa, mai consistenta decat cea din magazin si, desigur, mult mai ieftina decat sortimentele cu pretentii. Pentru asta, vei folosi fara grija smantana lichida cea mai ieftina. Italienii folosesc aceasta branza in preparate dulci dar si sarate. Toti ati mancat si cunoasteti Tiramisu, exista insa multe alte retete delicioase cu mascarpone.

Ingrediente

  • 500 g smantana dulce lichida 30% grasime minim, de dorit 32%
  • 1 lingura zeama de lamaie

Mod de preparare

1. Pune smantana intr-o oala cu fund dublu sau una foarte groasa si incalzeste-o la foc mediu-scăzut, amestecand constant, pana cand ajunge la 85/90 ° C. Va dura aproximativ 15 minute. Daca da semne ca vrea sa clocoteasca, mai pune o plita de protectie sub oala si dai focul la minim.

2. Adauga sucul de lamaie si amesteci până când capata un pic de consistenta crema. Probeaza si vezi daca aceasta compozitie imbraca lingura cu o pelicula opaca, cam de consistenta laptelui de pasare, daca ai mai preparat asa ceva.

3. Opresti focul si lasi sa se răcească in frigider, timp de 20 minute.

4. Pregatesti o panza densa, si o pliezi in doua daca nu este foarte compacta, in nici un caz tifon care are textura cu orificii prea mari. Daca ai o strecuratoare cu diametru mai mare, de vreo 15cm, o pui deasupra unui castron si cu panza deasupra, marginile le fixezi bine cu un elastic daca panza nu este suficient de mare. Eu am fiert o batista nefolosita, veche, de buna calitate, densa, cu scopul de a se strange materialul si mai mult. Am improvizat o sedila, ancorand-o de manerele unei craticioare si i-am capsat doua pense acolo unde statea departe de peretii vasului. M-am zapacit, pentru ca aveam strecuratoare mare, puteam sa alcatuiesc mai simplu si elegant aceasta instalatie.

5. Torni crema de smantana ingrosata in sedila. Compozitia va mai fi un pic calduta. Daca s-a racit, nu-i bai.

6. Acoperi cu folie alimentara sau un capac pe masura vasului, introduci vasul in frigider si lasi la scurs pentru 24 de ore (minim o noapte), timp in care va colecta zer si va separa branza mascarpone. Stratul de deasupra va avea consistenta unei smantani groase dar la fund va fi foarte vascoasa. Prin omogenizare obtineti o branza mascarpone densa si consistenta. Daca nu o folosesti imediat, o transferi intr-un borcanel din sticla cu capac.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mascarpone de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu foi de bezea, nuca si cacao - reteta unei prajituri delicioase de casa

Postat de Constelatialeu

Prajitura cu foi de bezea, nuca si cacao - reteta unei prajituri delicioase de casa

Iata cum se prepara Prajitura cu foi de bezea, nuca si cacao - reteta unei prajituri delicioase de casa Albusurile le-am scos din congelator si le-am lasat sa se dezghete ( le-am scos seara ),...

Citeste continuarea

Prajitura Cati, o reteta delicioasa

Postat de Constelatialeu

Prajitura Cati, o reteta delicioasa

Iata cum se prepara Prajitura Cati, o reteta delicioasa  Blat 1 : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma....

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.04.2014, 20:16
Interesant
Pentru mine nu merita munca si asteptarea. La LIDL este 7,99 lei.
la 14.04.2014, 20:19
Foarte interesanta reteta!
la 14.04.2014, 20:27
Motan, la mine e 14 lei. Mai aduc marca proprie din cand in cand la 8 lei, dar nu am gasit cand imi trebuia. S-a si nimerit sa imi ramana 3 cutii de smantana cand am pregatit ceva pt un eveniment si luasem mai mult "ca sa fie".
la 14.04.2014, 20:28
minunat! trebuie neaparat sa fie la favorite!
la 14.04.2014, 20:29
Bun ,bun

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking