Ingrediente
pentru aluat :
- 500 gr faina
- 250 ml apa calduta
- 1/2 lingurita sare
pentru sirop :
- 4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )
- 700 gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- zeama de la o lamaie
- 300-400 gr nuci
- 3 fiole esenta rom
- esenta vanilie ( eu am facuta in casa )
- scortisoara dupa gust
Mod de preparare
Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea. Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.
Infainam blatul de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert si nu e de preferat sa devina prea grosi, apoi presaram din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand decupam cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Ii asezam in tava unii langa altii.
Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23x33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.
Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul. Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.
La servire, adagam nuca pisata si scortisoara dupa gust.
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici muntenesti" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (16)
|