Musaca de cartofi

Postat de carmenvlad in Mancaruri cu carne
20 Feb 2011 | 26236 vizualizari
Musaca de cartofi

Acest fel de macare, musaca, este originar din zona Orientului mijlociu si din zona balcanilor. In limba araba cuvantul "musaqqa"a inseamna racorit. Reteta originala avea in compozitie carne de oaie amestecata cu vinete. In varianta turca vinetele sunt taiate si amestecate cu carnea de oaie. Se serveste alaturi de un pilaf de orez. In varianta greceasca (cea pe care am adoptat-o si noi) se pun straturi de vinete prajite si carne tocata de oaie. Reteta a suferit modificari de-a lungul timpului si astazi eu va ofer o musaca cu cartofi prajiti.

Ingrediente

Ingrediente
  • 500 g carne tocata amestec (porc cu vita)
  • 4-5 cartofi potriviti
  • 50 g cascaval ras
  • 2 oua
  • 2-3 linguri de smantana
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa mare
  • 1 rosie mare
  • 2-3 linguri pasta de tomate dizalvate in 3 linguri apa rece (sau 150 ml suc de rosii)
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita secretul gustului de legume
  • piper proaspat macinat
  • ½ lingurita busuioc
  • putin ghimbir ras
  • patrunjel verde (dupa preferinta)
 

Mod de preparare

Mod de lucru

Se curata cartofii, se spala cu apa rece si se taie rondele. Se sterg de apa si se prajesc in 50-60 ml de ulei. Se scot pe un servetel de hartie pentru a absorbi uleiul.
Se curata ceapa si se taie marunt. Se caleste in 2-3 linguri de ulei si apoi se adauga carnea tocata. Se amesteca continuu in compozitie ca sa nu se lipeasca. Se adauga sarea, secretul gustului, busuiocul uscat si putin suc de rosii. Se lasa carnea sa dea cateva clocote, se adauga ardeiul taiat felii si ghimbirul proaspat ras. Se mai lasa carnea sa fiarba pana scade toata apa. Apoi se procedeaza in felul urmator: intr-un vas termorezistent se aseaza un rand de felii de cartofi prajiti, se pune apoi un rand de carne iar un rand de cartofi, pana cand se termina compozitia iar ultimul rand este de cartofi. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa sau sucul de rosii, se taie o rosie si se pune deasupra. Se da vasul la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Se bat cele doua oua cu smantana si se rastoarna peste musaca. Se adauga cascavalul ras si se mai da la cuptor 5 minute pentru gratinare.
Se presara patrunjel verde si se serveste cu salata de rosii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Musaca de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Musaca de post cu ciuperci

Postat de rocsi_1612

Musaca de post cu ciuperci

Spalati cartofii, ii puneti intr-o oala cu apa la fiert. Cand sunt patrunsi, ii scoateti pe o farfurie, ii lasati sa se racoreasca. Desfaceti cutiile cu ciuperci, le spalati in 2-3 ape si le...

Citeste continuarea

Musaca de cartofi

Postat de mirela0911

Musaca de cartofi

Se curata ceapa si morcovul apoi se spala. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in uleiul incins inainte. Se amesteca sa nu se arda. Morcovul se taie in cubulete mici si se adauga peste ceapa....

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.02.2011, 12:32
primaaaaaaaaaaaaaaaaa pap tot
la 20.02.2011, 12:38
bravo..e super buna
la 20.02.2011, 12:46
delicioasa
la 20.02.2011, 12:47
la 20.02.2011, 12:54
iubesc musaca

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking