Muschiulet marinat, sosuri si legume coapte

Postat de Lia1 in Vita
28 Mar 2014 | 6484 vizualizari
Muschiulet marinat, sosuri si legume coapte

Patru retete intr-o singura postare, ca sa puteti asocia mai usor gusturile. Un meniu cu mai putine calorii, pe care l-am selectat dintre retetele de pe blogul lui Adi Hadean . Le-am preparat intr-o zi speciala, o aniversare. Aprecierea pozitiva a fost unanima a tuturor celor care am stat la acea masa. Sosurile ne-au aratat gusturi complet noi.

Ingrediente

  • LEGUME COAPTE IN CUPTOR
  • morcov
  • pastarnac
  • cartofi albi noi (nu erau prea noi ai mei desi asa aveau pretentia)
  • sfecla fiarta
  • usturoi in coaja
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper, chimen seminte intregi, cimbru verde sau uscat
  • MUSCHIULET
  • vita/porc cca. 500g
  • MARINADA
  • am pus cam 1 lingura amestec de: piper negru, piper verde, chimen, coriandru (mai puteti adauga orice va place, care sa mearga cu felul de carne ales: cuisoare, scortisoara, salvie, anason, etc.)
  • dafin -am pus doua foi maruntate
  • sare mare (1 lingurita cu varf)
  • 1 portocala si 1 lamâie (sau limeta, grepfruitul va da o nuanta amaruie dar este aromat, sau vin alb ...)
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 1buc ceapa
  • usturoi-am pus 1 capatana mica/medie
  • optional 1/2 ardei iute (am pus 1 praf de chilli)
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • EMULSIE DE LAMAIE
  • coaja de la 5-6 lamai
  • 50ml ulei
  • 50-80ml apa (dupa cat doriti de consistent sa fie)
  • 1 varf cutit sare si unul zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie mare
  • PIURE DIN TELINA
  • 350g telina
  • 1-1.5 cana lapte
  • 1-1.5 cana apa
  • sare
  • 1 lingura unt
  • 100 g smantana

Mod de preparare

LEGUME COAPTE IN CUPTOR

Speli legumele. 

1. Pui la fiert sfecla si cartofii, in coaja. Cartofii daca nu sunt noi, mici si fragezi, cei de vreo 5-6cm ii scoti dupa vreo 20 minute, altfel, dupa doar 10 minute. 

2. Sfecla sa fiarba cam 35 min, depinde de marime, probezi cu scobitoarea cand este moale, opresti focul.

3. In acest timp, morcovilor si pastranacului le freci coaja cu partea abraziva a unui burete de bucatarie nou/curat cat sa fie bine indepartat pamantul dar sa raman coaja. 

4. Preincalzesti cuptorul la 220 grade.

5. Toate legumele le pui intr-o tava tigaie groasa. Eu am uitat sa pun usturoiul care este cel mai bun, se pun cateii cu coaja cu tot. Torni o cana cu apa si le stropesti cu ulei. Presari cu toate condimentele precizate. 

Daca inca sunt tari cartofii (cei care nu sunt noi) ii mai lasi pana furculita ii patrunde usor.

MUSCHIULET

1. Pregatesti o caserola cu capac in care vei marina carnea. Era bine sa fi fost din sticla.

2. Decojesti citricele si pastrezi coaja. Le-am stors la storcatorul de fructe. Daca le storci de mana, le rulezi pe masa inainte de a le decoji, ca sa obtii mai mult suc. Pui sucul in caserola.

3. Toci patrunjelul si il pui in caserola.

4. Zdrobesti intr-un mojar condimentele cu sarea si le pui in caserola. Zdrobesti usturoiul, toci marunt ceapa si le adaugi in caserola. 

5. Adaugi uleiul, amesteci si pui carnea pe care o imbraci, o tavalesti bine prin amestec. Am inghesuit cojile de la citrice in lateral si deasupra. Dedesubt nu am pus caci am preferat sa fie mai bine scufundata carnea in marinada.

6. Se lasa la marinat in frigider timp de 16 ore.

7. Preincalzesti cuptorul si coci muschiuletul intr-un vas termorezistent, pe hartie de copt, fara capac, la 200 grade, timp de 20 de minute. Carnea va fi rozalie la mijloc si suculenta. Eu am lasat 30 de minute pentru ca ai mei refuza carnea rozalie la mijloc desi mie asa imi place si asa este recomandat. L-am mai rumenit un pic sub grill 3 minute (tava pe treapta din mijloc).

EMULSIE DE LAMAIE

1. Speli lamaile cu apa rece. Le usuci cu un prosop de hartie. Decojesti doar coaja galbena fara partea alba de sub ea. Intr-o craticioara clocotesti apa si cand da in clocot pui cojile, apa sa fie doar cat sa le cuprinda bine. Le fierbi 1.5-2 minute. Repeti operatiunea inca de 5 ori: le  strecori aruncand apa, pui apa noua la clocotit fara coji si cand fierbe, pui cojile pentru alte 1.5-2 min. In total de 5-6 ori se repeta acest ciclu. Scopul este sa taie gustul amarui.

2. Apoi, le pui in blenderul cana. Adaugi uleiul si 50ml apa, sarea, zaharul si zeama de lamaie. 

3. Mixezi 20-30secunde la turatie mica, apoi la maxim. Vei obtine un sos cremos, de consistenta maionezei. Daca il doresti mai subtire, il mai mixezi cu apa, cam inca 30 ml. Pui treptat si probezi.

4. Depozitezi la frigider in vas din sticla cu capac. Am pus in borcan. Se mentine ok mai mult de o saptamana.

PIURE DIN TELINA

1. Speli si cureti telina de coaja. O tai cuburi de vreo 2cm si o fierbi in apa+lapte+sare cat sa le cuprinda si sa nu ramana in sec. Dureaza cam 20-25 minute.

2. Le scurgi foarte bine de lichid, le pui in blender, pui peste untul bucatele (se va topi instantaneu daca sunt fierbinti) si dupa ce s-a topit adaugi smantana.

3. Mixezi cam 3 minute. Mai potrivesti de sare daca este cazul. Obtii o crema fina. 

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Muschiulet marinat, sosuri si legume coapte" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Burta de vita cu naut (reteta video)

Postat de bucatarie_marocana

Burta de vita cu naut (reteta video)

Punem o cratita pe foc mediu, punem in ea uleiul, adaugam ceapa si condimentele si calim toate aceste ingrediente 2 minute, amestecand continuu. Adaugam usturoiul si rosiile si mai amestecam. Apoi...

Citeste continuarea

Friptura de vitel cu legume

Postat de eumimi

Friptura de vitel cu legume

  Mai intai taiem cubulete carnea de vitel si o prajim in ulei incins. Scoatem carnea prajita din ulei, mai scurgem si din ulei o parte astfel incat sa ramana foarte putin pe fundul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.03.2014, 12:33
Minunate!
la 28.03.2014, 12:34
bun bun si frumos
la 28.03.2014, 12:34
arata delicios!
la 28.03.2014, 12:41
daca-i carnita e de bine..
la 28.03.2014, 12:55
cat de bine arata !!!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking