Paine aromatizata, cu masline

Postat de RODIMUR in Piine
12 Mar 2020 | 379 vizualizari
Paine aromatizata, cu masline

După ce am făcut pâinea rulată cu măsline, m-am gândit la o modificare: să distribui aleatoriu măslinele pe foaia de aluat, pentru aspect, iar preparatul să fie de post, nu așa cum fac de obicei, când adaug un ou și lapte. Mi-am amintit de gustul bun al focacciei, dar și la dezvantajul pe care-l prezintă: faptul că ea este mai mult coajă, decât miez. Așa că am făcut această pâine, aromatizată, cu un miez moale și foarte pufos și îmbunătățită cu gustul măslinelor.  Pâinea aromatizată pe care am făcut-o a fost o surpriză foarte plăcută încă din momentul frământării aluatului, care emana adieri înmiresmate, foarte tentante. Iar gustul este atât de bun, încât cu toată reținerea pe care mi-o tot impun, am mâncat mai multe felii de pâine, fără altceva, doar pentru plăcerea de a o savura.

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 300 ml de apă caldă
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 1 linguriță de ierburi italiene
  • 1 linguriță de ierburi de grădină
  • 1 linguriță de oregano
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1/2 linguriță de rozmarin
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 225-250 grame de măsline fără sâmburi
  • Pentru decor:
  • 1-2 linguri de ulei de măsline
  • mix de semințe

Mod de preparare

Măslinele se spală din timp, sub jet de apă rece și se scurg total de apă (eventual se șterg, cu hârtie absorbantă).

Se amestecă bine condimentele: sarea extrafină, boiaua de ardei dulce, oregano, ierburile italiene și de grădină, rozmarinul.

Se pune făina în vasul pentru frământat, se adaugă condimentele și se amestecă bine, pentru omogenizare.

Se pune făina, amestecată cu mirodeniile, într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune drojdia mărunțită și zahărul.

Se adaugă apa caldă, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea zahărului și a drojdiei și apoi pentru încorporarea tuturor ingredientelor.

După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă pe rând cele trei linguri de ulei de măsline și se frământă până la integrarea lui totală și până ce aluatul devine nelipicios și elastic.

Se pune aluatul, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, ca să dospească, timp de 30-35 de minute.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se întinde o foaie, groasă de 1 cm și lată cât tava în care se va coace pâinea.

Se distribuie aleatoriu măslinele, spălate și uscate, pe toată suprafața aluatului, după care se rulează foaia. 

Se pune pâinea în tava de copt, se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă 15-20 de minute, ca să mai crească puțin.

După acest interval de timp, se unge pâinea cu ulei de măsline, se presară semințe și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos.

Când pâinea a crescut și s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcorească și apoi se scoate pe o planșetă, pentru răcorirea totală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine aromatizata, cu masline" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Retete similare

Ghiveci de legume cu oua romanesti si ierburi de gradina

Postat de simona72

Ghiveci de legume cu oua romanesti si ierburi de gradina

Pentru ca am folosit legume doar pentru o persoana, am folosit o tigaie mica din fonta. Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei. Cand devine sticloasa, se adauga usturoiul taiat...

Citeste continuarea

Crutoane de paine

Postat de Meea

Crutoane de paine

     Tăiem feliile de pâine sub forma unor cubulețe micuțe. Separat, amestecăm uleiul de măsline împreună cu usturoiul pisat. Punem apoi amestecul peste...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

3.5L Digital HingedLid

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei

4.7L Digital HingedLid

- 25 %
599.99 lei
449.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 12.03.2020, 13:14
la 12.03.2020, 16:21
Ai trecut la paine? Pe la noi nu se mai gaseste drojdie si chiar vroiam si eu sa fac astazi o focaccia,asta e. fac dupa ce trece pandemia daca mai sunt ...alive/
la 12.03.2020, 16:39
Katty, am mai făcut, nu o dată, pâine (inclusiv cu măsline) care mă tentează tare mult, când, de fapt, ar trebui să mă abțin... A fost soțul astăzi la Kaufland și nu a găsit nici o pungă de făină, iar la carne, era cam pustiu. Ieri seară, o doamnă cumpăra la Fyps un bax de spirt medicinal, ultimul... Cam goale rafturile, mai ales la supermarketuri... Jalnic!
la 13.03.2020, 00:50
buna
la 13.03.2020, 06:08
Foarte bună!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking