Măslinele se spală din timp, sub jet de apă rece și se scurg total de apă (eventual se șterg, cu hârtie absorbantă).
Se amestecă bine condimentele: sarea extrafină, boiaua de ardei dulce, oregano, ierburile italiene și de grădină, rozmarinul.
Se pune făina în vasul pentru frământat, se adaugă condimentele și se amestecă bine, pentru omogenizare.
Se pune făina, amestecată cu mirodeniile, într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune drojdia mărunțită și zahărul.
Se adaugă apa caldă, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea zahărului și a drojdiei și apoi pentru încorporarea tuturor ingredientelor.
După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă pe rând cele trei linguri de ulei de măsline și se frământă până la integrarea lui totală și până ce aluatul devine nelipicios și elastic.
Se pune aluatul, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, ca să dospească, timp de 30-35 de minute.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se întinde o foaie, groasă de 1 cm și lată cât tava în care se va coace pâinea.
Se distribuie aleatoriu măslinele, spălate și uscate, pe toată suprafața aluatului, după care se rulează foaia.
Se pune pâinea în tava de copt, se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă 15-20 de minute, ca să mai crească puțin.
După acest interval de timp, se unge pâinea cu ulei de măsline, se presară semințe și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos.
Când pâinea a crescut și s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcorească și apoi se scoate pe o planșetă, pentru răcorirea totală.