Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

Postat de bucatarasa in Piine
10 Aug 2024 | 945 vizualizari
Paine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale


Painea cu secara si seminte este o alegere excelenta pentru cei care cauta o varianta mai sanatoasa si hranitoare a painii traditionale. Secara adauga o aroma distincta si un continut bogat de fibre, ceea ce o face sa fie mai satioasa si benefica pentru digestie. Semintele, cum ar fi cele de floarea-soarelui, in, dovleac sau susan, nu doar ca imbunatatesc gustul, dar adauga si un plus de nutrienti, inclusiv proteine, grasimi sanatoase si minerale esentiale. AceastaPaine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale este perfecta pentru micul dejun sau pentru a fi servita alaturi de supe, salate sau branzeturi.

Ingrediente

  • Ingrediente Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale
  • 300 g faina de secara
  • 200 g faina alba de grau
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 350 ml apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 50 g seminte mixte (floarea-soarelui, in, dovleac, susan)
  • Optional: 1 lingura de miere pentru un gust usor dulce

Mod de preparare

Cum se prepara Paine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale

Pregatirea drojdiei:
Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu zaharul si 100 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 10 minute, pana devine spumos.

Prepararea aluatului:
        Intr-un bol mare, amesteca faina de secara si faina alba de grau cu sarea si semintele.
        Adauga drojdia activata, uleiul de masline si restul de apa calduta (si mierea, daca o folosesti).
        Framanta aluatul pana devine omogen si elastic. Aluatul va fi mai lipicios decat cel din faina de grau, dar nu adauga prea multa faina suplimentara pentru a nu-l face prea dens.
        Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

Modelarea painii:
        Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe o suprafata usor infainata si framanta-l usor pentru a scoate aerul.
        Modeleaza aluatul in forma dorita (paine rotunda sau alungita) si transfera-l intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.
        Acopera-l din nou si lasa-l sa creasca inca 30 de minute.

Coacerea:
        Preincalzeste cuptorul la 220°C.
        Unge painea cu putina apa si presara deasupra seminte pentru un aspect decorativ si o textura crocanta.
        Coace painea timp de 10 minute la 220°C, apoi redu temperatura la 190°C si continua coacerea inca 30-35 de minute, pana cand painea este bine coapta si suna a gol cand este batuta pe partea de jos.

Racirea:
        Scoate painea din cuptor si las-o sa se raceasca pe un gratar inainte de a o taia.

Painea cu secara si seminte este delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru a fi savurata in orice moment al zilei alaturi de unt de casa.

Recomandam si paine de secara sau paine integrala de casa

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Batoane cu miere si mac, de post

Postat de merisor67

Batoane cu miere si mac, de post

Cernem făina într-un vas și o lăsăm la temperatura camerei, cu o oră înainte de a ne apuca de lucru. Facem o adâncitură la mijlocul ei, unde adăugăm drojdia...

Citeste continuarea

Paine floricica de casa

Postat de medioto59

Paine floricica de casa

Cernem faina si o amestecam cu sarea. Punem faina intr-un vas si facem in mijlocul acesteia o adancitura. Sfaramam drojdia proaspata cu furculita si o amestecam cu zaharul. Punem acest amestec in...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking