Paine cu sofran si maghiran

Postat de Brindusa in Piine
5 Feb 2011 | 4331 vizualizari
Paine cu sofran si maghiran

O paine foarte pufoasa si aromata, numai buna sa intinzi niste unt pe ea

Ingrediente

  • 500 g faina pentru paine + 2 linguri + faina pentru framantat
  • 250 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata
  • 50 g unt topit si racorit
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 plic sofran de la Kotanyi
  • 1/2 lingurita maghiran uscat

Mod de preparare

Intr-o canuta amesteca sofranul cu 2 linguri de lapte. Lasa deoparte

Amesteca laptele cu zaharul si drojdia. Amesteca si lasa cam 5 minute, pana ce incepe sa se umfle

Pune intr-un castron mare: faina, sarea, untul si drojdia. Amesteca cu o lingura pana ce nu se mai poate amesteca.

Pune coca pe o suprafata curata si incepe sa framanti. Te poti ajuta de putina faina ca sa nu se lipeasca de maini. Framanta pana ce coca devine elastica si matasoasa.

Pune coca in castronul presarat cu faina si acopera cu un prosop curat.  Lasa sa creasca 45 minute, sau pana ce coca se dubleaza

Scoate coca din castron si imparte-o in doua. 

Intr-o jumatate de coca pune laptele cu sofran. Adauga cele 2 linguri de faina si amesteca pana ce coca e omogena. Formeaza din ea un sul lung cat tava de copt.

In a doua jumatate de coca pune maghiranul si framanta incet, pana ce acesta e incorporat bine. 

Fa din coca un sul lung cat tava.

Impleteste cele doua suluri de coca si pune-le in tava presarata cu putina faina

Acopera tava cu un prosop curat si lasa sa creasca 45 minute.

In timpul acesta incalzeste cuptorul la temperatura foarte mare.

Pune tava in cuptor, da focul mai mic si coace 30 - 45 minute. 

Scoate painea pe un gratar si unge coaja cu apa rece (cu o pensula)

Acopera painea cu un prosop si lasa sa se raceasca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu sofran si maghiran" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (8)
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Turte din aluat de paine, la Panini Maker Breville

Postat de merisor67

Turte din aluat de paine, la Panini Maker Breville

Incalzim usor laptele impreuna cu untul, nu trebuie sa fie fierbinte, doar sa se dilueze usor untul sa putem lucra cu el. Cernem o parte din faina intr-un bol, restul o pastram pentru ca nu vom...

Citeste continuarea

Chifle pufoase

Postat de madi_marin

Chifle pufoase

Se pun în vasul robotului 160 g făină cernută. Se adaugă drojdia, sarea şi zahărul şi se amestecă un pic să se combine ingredientele uscate. Se montează cârligul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.02.2011, 15:41
ce bine arata
la 05.02.2011, 17:57
buna buna
la 05.02.2011, 18:02
la 05.02.2011, 20:04
Extraordinar arata!!!
la 05.02.2011, 22:05
multumesc

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking