Pasca traditionala de Paste

Postat de Ela68 in Prajituri
19 Apr 2013 | 4321 vizualizari
Pasca traditionala de Paste

Ingrediente

Aluat :

  • 500 gr faina
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 75 gr unt
  • 25 ml ulei
  • 25 gr drojdie
  • 2 galbenusuri
  • coaja de la maie si portocala
  • vanilie
  • esenta de rom

Umplutura

  • 500 gr branza de vaci ( Lacteea este excelenta )
  • 2 oua
  • 2 oua
  • 130 gr zahar pudra
  • 80 gr unt
  • coaja de lamaie
  • vanilie
  • 2 linguri nu foarte pline de faina
  • 1 lingura amidon
  • 100 gr stafide
  • estenta de rom

Mod de preparare

Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.

Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie se pun la fiert pana ce zaharul se topste.

Intre timp punem stafidele la inmuiat in esenta de rom, timp de 20-30 minute.

Punem intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 linguritedin laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina. Se amesteca , se presara putina faina deasupra si se acopera. Lasam 15-20 minute.

In timp ce maiaua e la crescut, frecam celedoua galbenusuri cu putina sare, si adaugam coaja rasa de portocala si lamaie.

Amestecam apoi toate ingredientele, mai putin grasimea .Se framanta aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza toata in compozitie. Tot procedeul dureaza in jur de 20-30 minute.Acum , fiecare framanta cum considera, eu il "impaturesc", caci mi se pare mult mai usor.decat sa ma lupt cu el si sa-l trantesc sau sa-l bumbacesc. Lasam apoi la crescut, acoperit,  pana ce-si dubleaza volumul.

Compozitia se pregateste foarte usor, amestecam toate ingredientele pana devine omogena.

Scurgem stafidele si le punem si pe ele.

Impartim aluatul in doua. Dupa ce tapetam o forma cu unt si hartie de copt,( eu am folosit cu diametrul de 26 cm ), asezam pe fundul tavii o parte din aluat. Pe cea de-a doua o impartim in trei si impletim o codita egala cu lungimea cercului.....sau calculati 2(Pi)R.....glumeam meyyy... :-)))

O  asezam pe  peretii vasului pe cat posibil si fixam un castronel in interior astfel incat aluatul sa poata creste pe verticala, nu sa se lateasca.

Dupa 30 minute, turnam umplutura si ungem aluatul cu galbenus. Aici am facut eu o greseala, impletitura ar fi trebuit s-o asez pe orizontala si ar fi rezultat o pasca mult mai frumoasa, cozonacul si umplutura ar fi fost la acelasi nivel.

Imi aduc aminte ca si data tecuta mi-am propus sa pun 50 gr de lapte mai mult, astfel, compozitia ar fi fost putin mai moale, mai pufoasa, asa cum imi place mie.
Iar data viitoare voi imparti coca altfel, 60% pentru baza si 40% pentru impletitura.

O coacem in cuptorul preincalzit 30-35 minute, primele 10 minute la foc mai iute, apoi moderat.

 Pentru un plus de "stralucire", ungem cu putina miere, cat inca este fierbine.

Sincera sa fiu, umplutura este atat de gustoasa incat as manaca-o goala. Folosesc branza de vaci Lacteea care este exceptionala.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca traditionala de Paste" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pasca traditionala

Postat de MotanLaOale

Desert pasca traditionala

Branza se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si stafidele. Din aluat se intinde o foaie subtire si se pune intr-o tava rotunda cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt....

Citeste continuarea

Desert pasca traditionala

Postat de Oana

Desert pasca traditionala

Aluat : Pune drojdia proaspata in laptele caldut, pune peste doua linguri de zahar si doua de faina si amesteca  bine cu un tel ca sa se dizolve drojdia....

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.04.2013, 15:00
la 19.04.2013, 15:00
Ahhh, abia aştept să vină Paştele1
la 19.04.2013, 15:12
Si eu fac anul asta..din nou!!Bine arata la tine!
la 19.04.2013, 15:13
CE BİNE ARATA
la 19.04.2013, 15:20
bun

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking