Pizza pas cu pas

Postat de Ade200 in Pizza
18 Mar 2012 | 4327 vizualizari
Pizza pas cu pas

Sfârşitul de săptămână ne dă un răgaz de încercat reţete şi de postat. O pizza făcută cu răbdare şi fantezie, cred eu!!

Ingrediente

  • 1 kg de făină
  • 1-2 linguriţe de sare
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 250 ml de lapte
  • 300 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 30 g de drojdie proaspătă
  • umplutură după dorinţă

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu zahărul, o parte din laptele călduţ şi făină să fie ca o smântână groasă şi se lasă la crescut.Când s-a dublat volumul, se adaugă restul de lapte călduţ şi se amestecă.În  apa călduţă se dizolvă sarea, se pune şi uleiul şi se varsă făina toată odată.Se amestecă lent cu lingura de lemn, apoi cu mâna.

Când aluatul e omogen, se răstornă pe masă şi se frământă întorcând aluatul spre mijloc şi apăsând. Aluatul se deşiră când apăsăm.

Se pune aluatul în bol şi se lasă la dospit 15-20 minute, acoperit. Să fie cald în bucătărie(25 grade C). Se aprinde cuptorul la 240 grade.

Când aluatul şi-a dublat aproape volumul, se frământă iar, apăsând cu palma până la o grosime cam de 2 cm. Se mai lasă iar la dospit 10-15 minute.

Se împarte în 3 părţi şi se rotunjesc. Se pot face 3 pizza egale sau după dorinţa fiecăruia.

Eu am făcut una mare în tavă rotundă cu diametrul de 34 cm, una dreptunghiulară(29 cm/41 cm) şi nişte pâinici picante.

Nu am împărţit chiar egal, primele 2 părţi au fost mai mari.

Apăsaţi aluatul cu mâna, apoi întindeţi cu sucitorul, întorcând câte un sfert  de cerc pentru a  căpăta  formă rotundă. Îndoiţi cercul de aluat şi îl puneţi în tava unsă puţin sau înfăinată, desfăcând aluatul şi aranjându-l frumos.Pentru pizza cu margine groasă îndoiţi puţin în formă de torsadă. Nu înţepaţi cu furculiţa, lăsaţi să crească puţin aluatul înainte de a pune umplutura.

Umplutura:

1. brânză de vaci+ brânză de oaie frământată în ce proporţie doriţi(cam 750 g în total). Am pus 3 gălbenuşuri şi 3 albuşuri spumă.

2. 3 cepe felii călite+ciuperci+salam(călite apoi la un loc). Am uns cu un sos de roşii picant, apoi am pus umplutura peste aluatul din tava dreptunghiulară.

3. Am întins aluatul rămas, l-am uns cu unt şi am presărat condimente şi puţină boia iute. Am făcut un rulou şi l-am tăiat, ieşind o "pizza trandafir". Asta am

copt-o ultima, după ce am uns-o cu ou bătut. Cu restul de ou bătut am uns plăcinta cu brânză când a fost aproape gata.

Am pus în cuptor pe cea cu brânză prima, am făcut-o pe cea cu salam, când am terminat de aranjat  am pus în cuptor şi le-am schimbat(sus/jos) să se coacă uniform.

Pâinicile au aşteptat, dar a meritat.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pizza pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Pizza cu coronita

Postat de Lia1

Pizza cu coronita

Preparati Aluatul de pizza dupa reteta: aluat de pizza clasic , urmati toti pasii. Il impariti in 2 bile si pe rand formam fiecare pizza. Intindeti cu mainile sau cu facaletul aluatul. Sa...

Citeste continuarea

Pizza cu carciofi si piept de pui

Postat de comanligia

Pizza cu carciofi si piept de pui

Se face maiaua,drojdia se desface intr-un bol in putina apa calduta si putin zahar,se lasa la caldura sa creasca cateva minute. Apoi intr-un castron mai mare se pune faina,in mijloc se pun...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.03.2012, 15:14
la 18.03.2012, 15:42
inedita! bravo!
la 18.03.2012, 15:46
super buna
la 18.03.2012, 17:47
Eu ador pizza
la 18.03.2012, 17:47

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking