Placinta cu branza, praz si spanac

Postat de Poliana in Aperitive / Garnituri
16 Ian 2013 | 12631 vizualizari
Placinta cu branza, praz si spanac

De multe ori ma apuca pofta de placinta, si de cele mai multe ori aceasta placinta e cu branza sau spanac iar celelalte ingrediente mai variaza. Poate daca mi-ar placea carnea la fel de mult ca si branza, as face si o placinta cu carne...sau, poate daca mi-ar placea (macar asa putin) si ciupercile, as face si cu ciuperci...dar nu, deocamdata am ramas la varianta cu branza, la care am adaugat si leguminoase. Sper ca pe viitor sa-mi mai largesc aria de ingrediente, sigur va fi asa...doar ca e nevoie de rabdare (ma cunosc eu pe mine). Dar sa nu ne mai pierdem in cuvinte fara rost, ceea ce trebuie sa va spun, si probabil asa trebuia sa incep, e ca mi-a placut grozav placinta asta, si am mancat fara masura :))

Ingrediente

  • Aluat
  • 400 gr faina
  • 100 gr smantana
  • 100 gr unt
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 linguri apa foarte rece
  • Umplutura 1
  • 400 gr branza de vaci
  • 200 gr telemea
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • Umplutura 2
  • 1 praz
  • 200 gr spanac
  • 200 gr cascaval
  • 1/2 leg marar
  • 1 lingura seminte de pin
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • Pentru uns
  • 1 ou + 1 lingura smantana

Mod de preparare

Aluatul l-am pregatit eu cu mainile mele, am fost tare harnica :P si, pe langa acest lucru am redus cantitatea de unt, si l-am inlocuit cu o parte de smantana de casa, nu dintr-aia de 12% grasime din magazin, pentru mine aia nu e smantana...e un fel de iaurt mai gras :)

Faina o cernem iar in mijloc facem o groapa unde punem untul taiat cubulete. Amestecam bine cu ambele maini pana obtinem un aluat nisipos. In acest moment putem sa adaugam oul, smantana si sarea si amestecam din nou. Apa o punem pe rand, cate o lingura...pentru a ne putea opri la nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nelipicios si elastic, de aceea framantam bine dupa fiecare lingura de apa, si doar daca mai este nevoie o adaugam si pe urmatoarea. Cand am terminat invelim aluatul in folie transparenta si-l punem la rece pentru jumatate de ora, cel putin.

In acest timp putem sa pregatim umplutura, deloc greu la partea aceasta.

Pentru umplutura 1 punem toate ingredientele intr-un vas si amestecam bine cu lingura, furculita, sau ce aveti la indemana :P, pana cand se omogenizeaza bine. Sare si piper punem dupa gust. 

Pentru umplutura 2...spanacul (eu am folosit proaspat) il spalam bine in cateva ape, apoi il oparim in apa cu sare pentru 5 minute. Il lasam la racit, il  scurgem bine de apa apoi il taiem marunt. Prazul si mararul le taiem marunt si le punem peste spanac. Adaugam cascavalul ras, semintele de pin, oul si amestecam bine. La final punem sare si piper dupa gust. Buuuun...haideti ca am terminat si cu treaba asta.

Pregatim o tava de copt, a mea a avut 24/24cm, o tapetam cu hartie de copt. Cuptorul il preincalzim la 200 de grade.

Scoatem aluatul de la rece si il impartim in patru parti, cat de cat egale. Fiecare bucata de aluat o intindem intr-o foaie subtire (o sa fie subtire de tot, credeti-ma) incercand sa-i dam o forma patrata cat de cat - patrata in cazul meu pentru ca asa era tava - dar mai bine as spune ca ii dam o forma de tava:P 

Punem o foaie de aluat in tava, jumatate din umplutura de branza, o alta foaie, umplutura cu spanac, alta foaie si apoi umplutura de branza ramasa, iar la final punem ultima foaie pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra turnam amestecul de ou cu smantana. Introducem placinta la cuptor, si o lasam la foc mare pentru 30 de minute, apoi reducem focul la 180 de grade si mai coacem aproximativ 15 minute pana cand e rumenita bine.

Asteptam sa se raceasca, apoi o portionam dupa preferinta....in bucati mari, care pot fi si inegale  - cel care o imparte o ia pe cea mai mare :P

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu branza, praz si spanac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Reteta de placinta cu branza, spanac si praz

Postat de oanapl

Reteta de placinta cu branza, spanac si praz

Iata cum se prepara Reteta de placinta cu branza, spanac si praz Cu ajutorul unui mixer vertical se mixează brânza de vaci cu ouăle și brânza telemea (dată pe răzătoarea...

Citeste continuarea

Spanakopita (placinta cu spanac)

Postat de doralinda72

Spanakopita (placinta cu spanac)

Spanacul proaspat il spalam bine, rupem cozile groase si il frecam cu sare dupa care il stoarcem de apa. Taiem prazul cu ajutorul mixerului apoi amestecam toate ingredientele (in afara de foile de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.01.2013, 08:49
Adică dacă tu spui că ai "mâncat fără măsură" înseamnă că n-a mai rămas nimic, nu Şi eu aveam o aşa poftă de plăcintă
Faină de tot Paula plăcinta
la 16.01.2013, 08:52
Padre,mai bine ca n-a ramas si pentru mine )))
Faina placinta Paula
la 16.01.2013, 08:56
faina placinta! As manca si eu da' n-am
la 16.01.2013, 08:59
buna buna
la 16.01.2013, 09:09
Padre...nu prea mai este , dar ar putea fi daca mi se anunta musafiri

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking