Placinta cu mere

Postat de krysty in Prajituri
21 Oct 2013 | 8938 vizualizari
Placinta cu mere

Timp de preparare : 90 minute

Ingrediente

Pentru maia :

  • 100ml lapte
  • 1 cub de drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 50-100 g faina

Pentru aluat:

  • 1 kg faina alba de grau
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 ou
  • 100g unt sau margarina
  • 50 ml ulei
  • 100ml lapte

Pentru compozitie de mere:

  • 1 kg-1,5 kg mere
  • 250 g zahar
  • 100g miez de nuca si /sau 1 lingurita scortisoara (optional)

Deasupra placintei:3-4 linguri de zahar pudra

Mod de preparare

Mod de preparare maia :

Se aseaza cubuletul de drojdie intr-un castron.Se adauga laptele caldut si apoi faina.Se amesteca bine pana cand devine ca o smantana groasa.Se acopera castronul cu un prosop curat si se la 15 minute intr-un loc caldut.
Intre timp se pune faina intr-un lighean de bucatarie,praful de sare,se face o gaura in faina si se adauga oul ,laptele,untul sau margarina,iar la sfarsit maiaua de drojdie.
Se framanta bine de tot 20 minute,iar ca sa nu se lipeasca de maini aluatul, adaugam cate putin ulei caldut.
Dupa ce framantam aluatul ,acoperim cu 1-2 prosoape curate ligheanul,apoi il asezam intr-un loc caldut.
Aluatul se lasa 20-30 minute la crescut.
Intre timp curatam merele de coaja si samburi si dupa ce le curatam si le spalam,le dam pe razatoarea mare .Punem merele rase intr-o cratita unsa cu ulei .Adaugam zaharul si nuca sau/si scortisoara daca avem.Lasam la foc potrivit cratita pe aragaz,pana cand se merele rase sunt aproape fierte si zaharul s-a topit.Amestecam din cand in cand ca sa nu se lipesca de cratita. Dupa ce este gata compozitia de mere,se lasa la racit.

Sa revenim la aluat :) 

Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in doua bucati egale si apoi ungem masa de lucru cu ulei . Intindem prima bucata de aluat  cu sucitorul. Grosimea foii trebuie sa fie de 1 cm ,iar foaia trebuie sa fie putin mai mare decat tava in care coacem placinta.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Intindem prima foaie de aluat,deasupra asezam uniform,compozitia de mere,apoi intindem si a doua foaie.Rasucim marginile foilor,ca sa nu se imprastie compozitia de mere.Cu o scobitoare facem cateva intepaturi in foaia de placinta de deasupra .Asezam tava in cuptor si o lasam 15-20 minute la foc mediu spre mic.Dupa 15-20 minute,intoarcem tava pentru ca placinta sa se coaca uniform.Mai lasam 10-15 minute in cuptor la foc mic-mediu .

 Luam un prosop curat pe care il udam cu apa rece inainte si  il stoarcem bine ,iar cand placinta s-a copt,scoatem tava din cuptor si cat inca este fierbinte,acoperim placinta cu prosopul ud si deasupra mai punem un prosop uscat.
Dupa ce s-a racit placinta, intindem uniform zaharul pudra,apoi o taiam cu un cutit cu lama fina si o asezam pe un platou.

Pofta buna tuturor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de placinta taraneasca cu mere

Postat de rocsi_1612

Reteta de placinta taraneasca cu mere

Iata cum se prepara Reteta de placinta taraneasca cu mere Incepeti cu pregatirea  umpluturii , pentru a avea timp sa se raceasca.  O puteti face cu o zi inainte si o tineti la rece....

Citeste continuarea

Reteta de friptura de porc cu roade de toamna

Postat de panacris

Reteta de friptura de porc cu roade de toamna

Iata cum se prepara Reteta de friptura de porc cu roade de toamna Carnea se taie bucățele și se pune la gătit împreună cu ceapa prăjită cca. 120 de minute la foc mic,sau slow cook,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.10.2013, 21:24
la 21.10.2013, 21:42
la 21.10.2013, 22:00
Bine ai venit
la 21.10.2013, 23:36
Mmm... ce de bucatarasi pe aici ! Va multumesc
la 23.10.2013, 16:37
imi place mult prajitura cu mar

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking