Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea

Postat de merisor67 in Prajituri
24 Aug 2012 | 6909 vizualizari
Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea

O prajitura foarte racoroasa care imbina trei arome:acrisor, amarui si dulce.

Ingrediente

  • Pentru blatul de mere:
  • 2 Kg mere acrisoare
  • 10 linguri gris
  • 2 lingurite scortisoara
  • 4 linguri zahar
  • 1/4 pachet unt
  • Pentru budinca:
  • 1,500 mL lapte
  • 2 plicuri budinca de ciocolata
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 3/4 pachet unt
  • sare
  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • putina sare
  • putina zeama de lamaie

Mod de preparare

Pentru blatul cu mere: se folosesc mere dulci acrisoare, se spala se decojesc, li se inlatura mijlocul cu samburii si se dau pe razatoarea mare. Se pune un tuciulet pe foc cu cele 4 linguri de zahar si se lasa putin la caramelizat, dar nu cat sa se topeasca tot zaharul, apoi se adauga merele rase si se mai lasa pe foc pana se coloreaza si iese zeama. Se amesteca din cand in cand. Eu am lasat cam 10 minute. Apoi se ridica de pe foc si se lasa la racit.

Dupa racire se adauga grisul, se obtine un blat putin zemos care se incheaga la cuptor datorita grisului.

Se unge tava cu 1/4 pachet unt, se adauga blatul si se niveleaza. Se da la cuptor, la 180 grade pentru 15 minute, sau pana incepe sa fiarba putin pe margini. 

Intre timp se prepara budinca: se amesteca intr-un vas cele doua plicuri de budinca cu faina si cacaoa si galbenusurile si se dilueaza cu putin lapte rece. Restul de lapte se incalzeste si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se adauga zaharul si putina sare si se pune vasul la foc mestecand continuu. cand este fiarta(doua-trei clocote) se ridica de pe foc si se incorporeaza untul.  Budinca se toarna fierbinte peste blatul de mere si se introduce din nou tava la cuptor pentru inca 10 minute.

Intre timp se face bezeaua. Eu am folosit doar doua linguri de zahar pentru ca nu suntem amatori de prea dulce, dar recomandat este sa se foloseasca intreaga cantitate, altfel bezeaua nu iese tare si se lasa(ca la mine) deci am batut bine albusurile cu un picut de sare si cativa stropi de zeama din lamaie si am adaugat zaharul treptat. Am rasturnat in tava peste prajitura si am dat la cuptor din nou pentru alte 10 minute. 

Am scos tava si am lasat sa se raceasca.   Se taie rece pentru ca trebuie sa fie bine inchegata.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu ciocolata

Postat de Constelatialeu

Prajitura cu ciocolata

Mai intai, asezam o cratita cu apa pe foc sa fiarba. Intr-un castron de inox, punem cacao cu 150 g zahar, adaugam frisca lichida, amestecam, asezam castronul peste cratita cu apa fierbinte,...

Citeste continuarea

Rulada de biscuiti in foi de napolitana

Postat de merisor67

Rulada de biscuiti in foi de napolitana

Intr-un bol am sfaramat biscuitii. Stafidele le-am pus in putina apa la hidratat. Rahatul a fost deja in bucati micute si multicolor, inclusiv din cel cu cacao, asa ca l-am pus direct peste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.08.2012, 15:54
Mmmm...ce bunatate...cu budinca aia la plic nu ma impac deloc...Dumnezeu stie ce minuni contine praful ala...mai bine o prepari in casa...oricum arata grozav si nu ma indoiesc ca gustul e unul perfect!
la 24.08.2012, 15:57
Ruxy, merge si fara budinca, pui faina mai multa ca la orice crema, dar eu m-am obisnuit cu ea, se incheaga altfel
la 24.08.2012, 15:57
dulce...dulce...
la 24.08.2012, 15:59
caroline e o combinatie de acrisor, amarui si putin dulce
la 24.08.2012, 16:06
eu ma refeream la dulce...ca mincare ca as minca mereu dulce pupic...(am vz ca merele sunt acrisoare)

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking