Prajitura cu mere, caramel si afine in aluat

Postat de simona72 in Prajituri
1 Dec 2014 | 5465 vizualizari
Prajitura cu mere, caramel si afine in aluat

Nu este nevoie de o zi speciala pentru o astfel de prajitura...

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 180 gr zahar
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 ml lapte
  • 250 gr faina
  • 3 linguri gris
  • 1 plic praf de copt
  • 150 gr afine congelate
  • pentru caramel si umplutura:
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri apa
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • 6-7 mere (depinde cat sunt de mari)

Mod de preparare

Pentru inceput ne ocupam de mere si caramel: se spala merele, se sterg cu prosop de bucatarie. Daca vreti puteti sa le curatati de coaja, eu le-am preferat cu tot cu coaja si am indepartat doar cotorul, iar pentru asta am folosit feliatorul special de mere, care in acelasi timp a feliat merele si a separat si cotorul de miez. Am taiat feliile de mere in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta am caramelizat zaharul, am adaugat untul, am amestecat pana s-a topit, apoi am adaugat merele si cateva linguri de apa. Am adaugat si scortisoara si am lasat pe foc aproximativ 5 minute, pana merele sau inmuiat putin, dar nu sau zdrobit. Am pus compozitia de mere si caramel intr-o tava termorezistenta unsa cu unt.

Pentru aluat: am mixat ouale intregi cu praful de sare si zaharul. Cand ouale au crescut in volum si au ajuns la consistenta ca de crema, am adaugat uleiul in fir subtire, ca la maioneza. Am amestecat faina cu praful de copt si grisul. Am adaugat treptat la mixul de oua cate putina faina si putin lapte. Am mixat la viteza mica pana ingredientele sau incorporat in totalitate. La urma am adaugat afinele pe care le-am pus din timp intr-o strecuratoare sa se dezghete. Am amestecat cu o spatula si aluatul astfel obtinut l-am adaugat peste mere si caramel. Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute, apoi am redus focul la 165 grade si am mai lasat prajitura inca 20 minute in cuptor.

Scoatem tava, lasam sa se racoreasca 5 minute, punem peste forma termorezistenta in care se afla prajitura un platou si cu o miscare ferma rasturnam prajitura in platou. Lasam forma peste prajitura inca 10 minute, pana prajitura a absorbit sucul lasat. Indepartati forma, lasati prajitura sa se raceasca complet, o portionati si o puteti servi.

Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere, caramel si afine in aluat" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Tiramisu reţetă cu frisca

Postat de miremirc

Tiramisu reţetă cu frisca

Tiramisu reţetă cu frisca Punem gelatina la hidratat in 70 ml apa rece, timp de 10-15 minute. Ouale le mixam cu zaharul pudra pana se albesc, apoi le punem pe foc mic (intr-o craticioara...

Citeste continuarea

Desert - reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceata de afine

Postat de Oana

Desert - reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceata de afine

Reteta de preparare a papanasilor  Amesteca cu mixerul, branza de vaci cu zaharul pudra, oul, vanilia si coaja rasa de lamaie. Amesteca faina cu praful de copt si adauga cate putin in...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 01.12.2014, 13:29
buna buna
la 01.12.2014, 13:30
Delicioasa!
la 01.12.2014, 13:43
vreau si eu o bucatica
la 01.12.2014, 13:48
oricand si oriunde
la 01.12.2014, 13:52
likeee

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking