Prajitura cu nuca si smantana - nr. 300

Postat de rhapsody in Dulciuri
6 Noi 2014 | 24252 vizualizari
Prajitura cu nuca si smantana - nr. 300

Ehe, dragilor iata ca am ajuns si eu intr-un final la reteta cu numarul 300. E o reteta cu multa nuca si smantana care-mi aduce aminte de copilarie, si in plus e fara faina. ;)

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu)
  • 150 g zahar
  • 250 g miez de nuca (macinat)
  • un praf sare
  • 2 lgt pudra pomelo/coaja de lamaie (optional)
  • Crema:
  • 200g smantana pentru frisca (30% grasime - Pilos)
  • 190 g smantana 12 % grasime (Casa Buna- am folosit eu)
  • 60 g zahar
  • 60 g miez de nuca intreg
  • 5 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa
  • Decor:
  • 120g glazura de ciocolata
  • miez de nuca

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzesti cuptorul la 210 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma cu prafulde sare. Adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma formata devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

4. Adauga galbenusurile peste albusurile batute si mixeaza pana la incorporare.

5. Pune in compozitie miezul de nuca si pudra de pomelo/coaja de lamaie si inglobeaza-le prim miscari fine cu o spatula. 

  6. Toarna compozitia intr-o tava standard de aragaz (a mea are dimensiunile 39x35 cm) tapetata cu hartie de copt. Intinde compozitia ca sa acopere toata tava si scutura putin tava inainte de a o introduce in cuptor pentru 8 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat, daca iese curata => blat copt.

7. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa blatul 5 minute sa se racoreasca apoi dezlipeste-l usor de pe hartia de copt si lasa-l sa se racoreasca complet.

8. Taie marginile blatului, iar apoi taie blatul in doua bucati inegale (eu am taiat una cu latimea de 18 cm si cealalta de 10 cm  - dimenisunile depind si de tava pe care o vei folosi la montat), taie inclusiv hartia de copt cand tai blatul.

 Crema:

ATENTIE!!! Prepari crema cand ai blatul pregatit pentru asamblat.

1. Coace miezul de nuca intr-o tigaie sau in cuptor pentru cateva minute si apoi taie-l grosier.

 2. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe bain-marie apoi o lasi sa se racoreasca pana cand mixezi frisca.

3. Mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pana cand aceasta capata volum si devine aerata. Adauga smantana si gelatina hidratata si mixezi pana la inglobarea acestora.

 Asamblare:

 1. Pune bucata mai mare de blat cu tot cu hartia de copt (fiindca altfel se sfarama) intr-o tava pentru cozonac. 

 2. Toarna jumatate din crema, pune miezul de nuca copt si deasupra restul de crema. Acopera cu bucata mica de blat si introdu in frigider pentru cel  putin 3 ore.

 3. Scoate tava din frigider, pune un platou deasupra tavii si rastoarna cu grija prajitura. Da deoparte hartia de copt si taie capetele prajiturii apoi decoreaza cu glazura (reteta glazurii AICI) si cu miez de nuca.

  Nota: fiind o prajitura fara faina, blatul se rupe usor si va trebui sa lucrati cu grija ca sa nu se intample asta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si smantana - nr. 300" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (37)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Clatite cu unt si miere de albine

Postat de Dya

Clatite cu unt si miere de albine

Intr-un bol, amestecam toate ingredientele uscate, adaugand ulterior laptele si apa. Mixam compozitia pana la omogenizarea completa. Cu ajutorul unui polonic, luam cate putin din compozitia...

Citeste continuarea

Cheesecake cu căpşuni,fara coacere

Postat de diaconta

Cheesecake cu căpşuni,fara coacere

Pentru asamblare am folosit o forma de tort ,cu inel detasabil de 20cm. In interiorul inelului am pus hârtie de copt pentru ca,crema sa nu se lipeasca de el. Am pregatit mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.11.2014, 11:56
delicioasa!
la 06.11.2014, 12:04
arata delicios
la 06.11.2014, 12:08
vreaauuuu!
la 06.11.2014, 12:15
Delicioasa
la 06.11.2014, 12:18

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking