Prăjitură cu vișine

Postat de AlexJ in Prajituri
8 Iun 2011 | 7751 vizualizari
Prăjitură cu vișine

Aceasta este o rețetă ungurească- meggyes lepény .Un desert simplu de făcut în cazul în care aveți prin bucătăria dvs. niște vișine care au scăpat nemâncate . Acestă prăjitură este uneori servită la micul dejun şi este similară și cu prăjitura cehoslovacă cu cireșe, numita Bublanina . Lepény se referă la forma pătrată sau dreptunghiulară a prăjiturii dar în zilele noastre acestă prăjitură poate fi coaptă și într-o tavă rotundă sau chiar o tigaie . Important este să rețineți cum se face aluatul deoarece Lepény se poate face cu orice fructe de sezon, brânză de vaci, nuci, gemuri și fructe confiate.

Ingrediente

  • jumătate de kilogram de vișine proaspăt spălate și fără sâmburi
  •  150 gr. unt la temperatura camerei
  • 150 gr. zahăr tos
  • 3 ouă mari, separate                                  
  • 1 cană făină 
  • un vârf cuțit de sare
  • pesmet 
  • zahăr vanilat şi zahăr pudră

Mod de preparare


1. În primul rând toate ingredientele , inclusiv ouăle, trebuie aduse la temperatura camerei înainte de utilizare.

2. Încălziți cuptorul la 180  grade. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Hârtia de tapetat va sta la locul ei dacă ungeți ușor cu grăsime tava. Tapetarea tăvilor ţine de arta maestrului bucătar.  Sfat : puneți tava în centrul hârtiei de copt. Faceți câte o tăietură în diagonală, de la colțurile foii la colțurile tăvii. Apoi îndoiți hârtia între tăieturi, pentru a vă fi mai ușor să o poziționați în interiorul tăvii. Suprapuneți colțurile hârtiei și apăsați pentru fixarea acesteia. Ungeți forma și presarăți-o cu pesmet.

3. Amestecați întâi untul , pentru a-l topi , în vasul mare al unui mixer sau într-un bol ( de preferat de sticlă). Adăugați apoi  jumătate din cantitatea de zahăr . Amestecați untul și zahărul până compoziția se deschide la culoare și devine cremoasă . Folosiți mixerul, telul sau o lingură de lemn( silicon). Adăugați aromele, apoi adăugați gălbenuşurile de ou, unul câte unul şi continuați până când compoziția se omogenizează. Adăugați făina sub formă de pulbere și apoi sarea, amestecând bine.

4. Curățați bine paletele mixerului și cu ele curate, degresate, bateți albușurile de ou spumă cu restul de zahăr până când se îngroașă destul de mult pentru a lăsa o dâră atunci când ridicați telul( mixerul).

5. Adăugați spuma de albuș peste crema de unt , amestecând ușor de jos în sus. Nu amestecați în exces , deoarece se va pierde aerul din compoziție.

6. Puneți compoziția în forma pregătită anterior și neteziți-i suprafața cu dosul unei linguri ude. Așezați deasupra jumătățile de vișine cu gaura în jos .

Dați la cuptor aprox. 30 de minute. până când pe suprafața aluatului vor apărea parțial niște  bule și se acoperă fructele. Se lasă să se răcească în tavă. Se presară cu zahăr vanilat sau pudră , dacă doriți. Se taie  în formă pătrată sau felii şi se servește.

Să aveți poftă !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu vișine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine Pentru blat: Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în cafea fierbinte și se lasă să se topească...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu visine

Postat de licurici_lra

Desert prajitura cu visine

  Se bat ouale cu un praf de sare si cu zaharul, pana se albesc sau isi dubleaza volumul. Faina se amesteca cu praful de copt, se cern si se adauga, putin cate putin, peste oua. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.06.2011, 14:09
prima si vreau o portie dubla...
la 08.06.2011, 14:10
la 08.06.2011, 14:33
si eu! chiar astazi ma gandeam la visine!! nu am vazut inca pe piata
la 08.06.2011, 15:15

La visine , chiar nu rezist ... dai si mie ?
la 08.06.2011, 15:27
cu visine .....buna buna de ce trebuie tapetata cu pesmet hartia de copt ?

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking