Prajitura Valurile Dunarii

Postat de panacris in Dulciuri
3 Feb 2016 | 2998 vizualizari
Prajitura Valurile Dunarii

O prăjitură minunată. E pe lista de favorite de foarte mult timp. Am tot fugit de ea, mi s-a părut complicată, dar acum sigur o recomand cu încredere și începătoarelor în bucătărie. Așa că, nici o zi fără ciocolată! ;) Multumesc Ancuta pentru inspirație http://laancuta.blogspot.ro/2012/03/valurile-dunarii-donauwellen.html, http://www.bucataras.ro/retete/valurile-dunarii-donauwellen-31078.html

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • Ouă 8 bucăți,
  • Zahăr tos 350 g,
  • Zahăr vanilinat 2 plicuri,
  • Ulei de rapiță 350 ml,
  • Lapte 350 ml,
  • Praf de copt 2 plicuri,
  • Oțet ½ linguriță,
  • Sare iodată 1 praf,
  • Coajă de lămâie,
  • Făină albă de grâu 700 g,
  • Pudră de cacao 3 linguri,
  • Vișine fără sâmburi, congelate cca. 300 g.
  • Pentru cremă:
  • Lapte 800 ml,
  • Budincă de vanilie dr Oetker 2 plicuri,
  • Zahăr tos 6 linguri,
  • Esență de vanilie ½ fiolă,
  • Unt grăsime 85 % 300 g,
  • Zahăr pudră 100 g
  • Pentru glazură:
  • Ciocolată neagră 200 g,
  • Nutella 4 linguri,
  • Unt grăsime 85 % cca. 50 g.


Mod de preparare

Ouăle se mixează cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat, până ce se topește. Se toarnă treptat uleiul, apoi laptele, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează toate ingredientele. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă la compozița umedă, amestecându-se ușor până se înglobează în aluat. Compoziția obținută se împarte în aproximativ două părți egale, în una din ele se adaugă pudra de cacao și se amestecă, până se obține un aluat colorat uniform.

Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă aluatul galben, apoi cel cu cacao, ideal ar fi în ”valuri”, se presară visinele pe toată suprafața prăjiturii și  apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitorii se scoate prajitura din cuptor și se lasă la răcit.

Între timp se prepară crema din budinca de vanilie. Praful de budincă se amestecă cu cele 6 linguri de zahăr, apoi se diluează cu cca. 100 ml lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert într-o oală cu fundul dublu sau cea de fiert lapte, iar când ajunge la punctual de fierbere se adaugă praful de budincă dizolvat, amestecându-se energic și continuu ca să nu se facă cocoloașe. După ce se obține o budincă consistentă, se acoperă vasul și se lasă la răcit. Untul se mixează împreună cu zahărul pudră, până devine cremos, apoi se adaugă treptat, câte o lingură de budincă, amestecându-se ușor până se înglobează toată budinca și se obține o cremă pufoasă. Crema obținută se întinde pe toată suprafața prăjiturii, lăsându-se la rece, până se adaugă și glazura.

Bucățelele de ciocolată se topesc la BainMarie, împreună cu Nutella, când s-au topit se adaugă untul, amestecându-se continuu, până ce se obține o glazură fină și lucioasă. Se lasă la răcorit, cca.  Minute, apoi se toarnă ușor peste prăjitura cremoasă, trasând cu o furculiță ”valuri” pe toată suprafața prăjiturii. Se lasă la rece, preferabil până a doua zi. Spor și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Valurile Dunarii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Desert prajitura Valurile Dunarii

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura Valurile Dunarii

Blat. Am folosit o tava cu dimensiunile de 32/22 cm tapetata cu hartie de copt. Am lasat untul sa se inmoaie bine, pentru ca aveam cuptorul la aragaz pornit (coceam cozonaci), am lasat untul pe...

Citeste continuarea

Prajitura "Valurile Dunarii"

Postat de Pungasa_Rogue

Prajitura "Valurile Dunarii"

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Blat: Se amesteca untul cu zaharul pudra, sarea si esenta de vanilie. Se incorporeaza ouale, unul cate unul. Se adauga faina amestecata cu...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 03.02.2016, 19:33
ce frumoasa a iesit
la 03.02.2016, 19:36
Ce frumoasa si pufoasa!
la 03.02.2016, 19:51
Am venit s-o gust! Ti-a esit super! Eu inca nu am incercat-o
la 03.02.2016, 19:57
Proba!))
la 03.02.2016, 20:16
Ce frumoasă a iesit!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking