Pranzul in vas roman

Postat de ela in Mancaruri cu carne
14 Mar 2010 | 7660 vizualizari
Pranzul in vas roman

absolut delicios.mi-am cumparat de curand doua vase romane si am vrut sa testez unulsa va spun cate ceva despre instructiunile lui de folosire,mie mi-au prins bine caci este un vas despre care nu stiam mare lucru.Dupa ce il cumparati lasati-l in apa fierbinte 15minute.Inainte de fiecare utilizare se scufunda atat vasul cat si capacul acestuia in apa rece 15-20minute pt ca porii vasului sa se umple de apa,astfel in timpul gatirii in vas se va crea un strat de aburi care participa la procesul de gatire.Inainte cu 30minute de terminarea gatirii scoatem capacul pentru a lasa carnea sa se rumeneasca.Vasul roman neemailat se poate folosi numai in cuptor,expunerea la foc deschis poate duce la craparea sau fisurarea acestuia.Eu mi-am mai luat un vas care pote fi pus si pe ochil de la aragaz,este emailat in interior,ceva italienesc.Poate fi folosit si la cuptorul cu microunde.Evitati racirea brusca a vasului,se recomanda asezarea vasului scos din cuptor pe o placa de lemn sau pe un prosop uscat.Dupa utilizare vasul se spala cu apa sarata(eu am scos mancarea din el,l-am lasat sa se raceasca apoi am pus apa fierbinte in el si un pumn de sare si l-am lasat cateva minute,s-a curatat apoi destul de usor).Se limpezeste bine si se lasa sa se usuce timp de 24 ore,fara sa il stergeti.Dupa aceia vasul se va pastra neacoperit,cele doua parti vor fi asezate invers una peste allta intr-un loc curat si aerisitDin cauza utilizarii vasu va capata o culoare mai inchisa,patinata dar aceasta nu va afecta in nici un fel calitatea gatirii

Ingrediente

  • 1kg ciocanele,
  • 2kg cartofi,
  • 50gr telemea,
  • 150gr cascaval,
  • 200gr smantana,
  • 200gr lapte,
  • vegeta,
  • patrunjel uscat,
  • piper,
  • 2conserve ciuperci,
  • 1/2ardei gras,
  • 1ceapa,
  • 1/2pahar vin,
  • usturoi,
  • condimente pentru pui

Mod de preparare

Se pregateste vasul roman punandu-l in apa rece 30minute inainte de folosire.Cartofii se curata si se taie rondele,se pun la fiert intr-un vas de apa cu sare si vegeta,se lasa 15minute.Nu-i lasati sa fiarba mult sa nu ajunga sa se sfarame.Pulpele inferioare se condimenteaza cu condimente de la Fuchs pentru pui si se lasa putin pana fierb cartofii.Se scot cartofii cu o spatula si se pun pe fundul vasului roman.Telemeaua si cascavalul se rad si se pun peste cartofi.

Laptele cu 100gr smantana,sare,vegeta si o lingurita de patrunjel se amesteca bine si se toarna peste branzeturi. Deasupra se pun pulpele care se ung cu restul de smantana care le va face foarte fragede.

Se pune capacul si se baga la cuptor pentru 120 minute,timp dupa care se scoate capacul si se mai lasa sa se rumeneasca carnea 20-30minute.Intre timp se face o tocanita de ciuperci. Se curata ceapa si se toaca,se marunteste si ardeiul si se pun pe foc cu putin ulei si apa,sare si piper.

Se taie marunt ciupercile si se pun peste ceapa si ardei,se pune apa cat sa le acopere si se lasa pe foc 30minute.Se toarna vinul si se mai lasa putin apoi se sfarsit se pune jumatate de catel de usturoi pisat si 2linguri de smantana si putin patrunjel.Se serveste cu salata verde

Daca ti-a placut reteta noastra "Pranzul in vas roman" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chilli con carne

Postat de sufletista

Chilli con carne

Intr-o tigaie incapatoare calim ceapa, ardeiul, usturoiul tocat marunt. Adaugam rosiile tocate si lasam sa se caleasca impreuna 1 min, adaugam carnea si 50 ml supa, calim impreuna pana ce se...

Citeste continuarea

Chiftele in sos de rosii cu mozzarela la cuptor

Postat de sufletista

Chiftele in sos de rosii cu mozzarela la cuptor

Intr-un bol amestecam carnea cu usturoiul pisat, ceapa data prin razatoare si stoarsa bine, painea impuiata in lapte, impreuna cu restul de ingrediente dupa gust. Lasam 30 min la rece, dupa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.03.2010, 20:47
Hmm...ce bine arata mancarea ta; azi am primit si eu cadou un vas roman asa ca trebuie sa il testez cat de curand; sunt convinsa ca mancarea facuta in el este foarte gustoasa!
la 14.03.2010, 20:49
ai aparut Teo,la multi ani inca o datate-ai chefuit azi?este delicioasa mancarea in vas roman,se topeste in gura
la 14.03.2010, 20:50
ai primit vasul de ziua ta?
la 14.03.2010, 20:51
de unde cumparati aceste vase
la 14.03.2010, 21:00
unul l-am luat de la metro si pe acesta de la selgros.au niste preturi....

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking