Profiterol & Îngheţată de fistic

Postat de DinDragostePentruGatit in Dulciuri
22 Iun 2012 | 4831 vizualizari
Profiterol & Îngheţată de fistic

Ingrediente

Aluat
  • 6 ouă;
  • 2 căni apă;
  • 2 căni făină;
  • 125 g unt;
  • sare.
Crema
  • 500 mL lapte;
  • 4-5 linguri făină;
  • 3 ouă;
  • 75 g unt;
  • 4 lg zahăr;
  • frişcă bătută (cam din 200 mL);
  • 20 mL esenţă de vanilie;
  • sare.
Sos de ciocolată
  • 150 g ciocolată;
  • 200 mL frişcă lichidă;
  • 50 mL lapte.
Decor
  • Îngheţată (eu am avut de fistic, însă se potriveşte perfect şi cea de vanilie);
  • Fistic, alune.

Mod de preparare

Aluat

Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea. 

Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe. 

Se lasă la răcit.  

Se adaugă ouăle, unul câte unul. 

Din aluat de formează biluţe (cam de mărimea unei nuci). 

Eu le formez în două moduri, depinde de chef...

1. Pun aluatul într-o pungă rezistentă, tai un colţ şi fac grămăjoare de aluat (în tavă pe hârtie de copt), cu mici distanţe între ele; după care modelez (cu mâinile unse cu ulei) fiecare bucăţică de aluat în formă de sferă, sau

2. Modelez biluţele direct cu mâna unsă cu ulei şi le aşez în tavă pe hârtie de copt.

De data aceasta am ales varianta a 2-a.

Se încălzeşte cuptorul.

Se coc la foc potrivit timp de 30-40 minute. 

Atenţie! Nu se deschide uşa cuptorului în primele 15-20 minute!!!

După ce s-au răcit se taie biluţele (însă nu până la capăt) pentru a fi umplute cu cremă. 

Crema

Se mixează ouăle, laptele, zahărul, făina şi un vârf de linguriţă de sare. 

Se prepară crema pe bain-marie sau la foc mic amestecând continuu până ajunge la consistenţa smântânii. 

Se adaugă untul şi esenţa de vanilie.

După ce s-a răcit se adaugă frişca bătută spumă.

Se pune crema într-o pungă (sau diferite ustensile de pariserie), se taie un colţ şi se umplu biluţele. 

Sos de ciocolată

Se topeşte ciocolata.

Eu am folosit 100 g ciocolată cu lapte şi alune şi 50 g ciocolată neagră. Am topit-o în cuptorul cu microunde, câteva minuţele. Verificaţi des ciocolata, se poate încălzi prea tare şi se poate "tăia" cât timp stă în cuptorul cu microunde. 

După ce s-a topit, se adaugă câte puţin frişca lichidă (nebătută). După primele picături de frişcă, ciocolata "se strânge", iar pe măsură ce se adaugă restul de frişcă se formează sosul de ciocolată; la final se adaugă laptele.

Se aşează biluţele cu cremă într-un platou şi se stropesc cu sosul de ciocolată.

În momentul servirii, se montează desertul... câteva biluţe alături de 2-3 cupe de îngheţată. Gataaa!!!

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Profiterol & Îngheţată de fistic" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Profiterol

Postat de luminita20_2006

Profiterol

. gogosiele : Se amesteca uleiul cu apa si zaharul se pune pe foc cand incepe sa fiarba se adauga faina se amesteca bine pana se deslipeste de pe oala. Se opreste focul si se lasa sa se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.06.2012, 17:53
Dragoste,poune repede lacatul sa-mi ramana numai mie
la 22.06.2012, 17:57
S-a facut!
la 22.06.2012, 17:59
o deliciosenie
la 22.06.2012, 18:01
la 22.06.2012, 18:10
f bun

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking