Pui chinezesc cu alune (Pui Gongbao)

Postat de AndreeaJ in Pui
24 Ian 2011 | 12923 vizualizari
Pui chinezesc cu alune (Pui Gongbao)

Este cel mai popular si mai indragit fel de mancare chinezesc. Trebuie sa spunem de la inceput ca este un tip de mancare din zona Sichuan, dar cu timpul s-a raspandit in toate teritoriile Chinei. Denumirea acestei delicatese are o istorie indelungata si o poveste aparte. Se spune ca, in timpul dinastiei Qing, ministrului Ding Baozheng ii placeau foarte mult alunele si ardeiul. Pe cand era guvernatorul provinciei Sichuan, bucatarul ii gatea nenumarate mancaruri cu ardei iute care placeau enorm ministrului. Dupa o vreme, bucatarul aproape ca-si terminase toate retetele, astfel ca Ding l-a sfatuit sa-i gateasca un fel de mancare in care sa foloseasca ardei iute si carne de pui. Bucatarul a inceput sa se gandeasca cum sa prepare felul. A taiat puiul in cubulete, ardeiul in bucati si le-a prajit impreuna cu alunele. Dupa ce a gustat din mancare, ministrului Ding i-a placut atat de mult gustul mancarii, incat i-a dat chiar numele onorific pe care il detinea: "gongbao". Dar sa nu va mai tin in suspans si sa va spun repede modul cum se prepara acest pui cu rang inalt:

Ingrediente

  • 200 g piept de pui
  • -1 morcov
  • -1 ardei gras rosu
  • -1 ardei gras galben
  • -2 fire de ceapa verde
  • -un pumn de alune neprajite
  • -o bucata mica de ghimbir proaspat
  • -3 catei de usturoi
  • -4-5 ardei iuti uscati (Daca doriti ca mancarea sa fie mai iute, folositi ardeii cu seminte cu tot, daca nu doriti asa de picant, atunci nu adaugati si semintele)
  • Pentru marinada:
  • -1 lingurita vin de orez
  • -2 lingurite sos de soia
  • -1 lingurita ulei de susan
  • -1 lingurita amidon de porumb
  • -1 lingurita apa rece
  • Pentru sos:
  • -1 lingurita vin de orez
  • -2 lingurite sos de soia
  • -1 lingurita ulei de susan
  • -1 lingurita amidon de porumb
  • -2 lingurite apa rece
  • -1 lingurita zahar
  • -sare
  • -piper

Mod de preparare

Carnea de pui se taie cubulete, se pune intr-un castron, iar peste ea se adauga sosul pentru marinada format din ingredientele mai sus mentionate. Lasam totul la marinat in frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, taiem celelalte legume si pregatim condimentele si sosul in felul urmator:
Morcovul si ardeii grasi se taie cubulete, ghimbirul si usturoiul se toaca marunt, iar de la ceapa deocamdata vom folosi NUMAI partea alba. Partea verde o vom presara la sfarsit cand va fi totul gata.

Intr-un bol adaugam toate ingredientele pentru sos, inclusiv amidonul de porumb,punem totul deoparte, si incepem sa gatim carnea:
in 3 linguri de ulei vegetal prajim carnea pe o parte si pe cealalta timp de 3 minute la foc mare, apoi o asezam deoparte.

Intr-o tigaie mica adaugam o lingurita de ulei de susan si prajim alunele cateva secunde pana capata un miros placut si le asezam si pe ele deoparte.

In wok incingem 2 lingurite de ulei de susan, uleiul trebuie sa fie foarte incins, aproape sa fumege! Adaugam ardeiul iute si il calim cateva secunde. El va capata foarte repede o culoare maronie.

Adaugam apoi ghimbirul, usturoiul si ceapa (numai partea alba, dupa cum spuneam) si calim 30 de secunde.Adaugam si legumele taiate cubulete, apoi cubuletele de pui,alunele prajite si intr-un final, sosul pe care l-am preparat inainte.

Amestecam totul si mai lasam pe foc foarte putin, cateva secunde, pana cand sosul se ingroasa. Garnisim totul cu frunzele de ceapa verde si gata!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui chinezesc cu alune (Pui Gongbao)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Gratin din piept de pui cu cartofi noi

Postat de Sidy

Gratin din piept de pui cu cartofi noi

Taiem pieptul de pui in fasii pe care le punem intr-un vas in care am pus laptele, sare, amestecul grecesc , lemon pepper si chilli.Dam vasul la rece( dupa ce am pus folie alimentara pe el) pentru...

Citeste continuarea

Puisor aromat la cuptor

Postat de CameliaComan

Puisor aromat la cuptor

Curatam si spalam puiutul. Presaram deasupra puiului praf de usturoi, boia dulce, condimente pentru carnea de pui, piper si sare. Pune ulei de masline si masam usor puiul. Introducem puiul in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.01.2011, 22:02
cred ca e tare bun
la 24.01.2011, 22:10
Este tare bun! Este reteta mea chinezeasca preferata! E...de suflet!
la 24.01.2011, 22:35
Senzational!!!!!
la 24.01.2011, 22:50
ce bun tre sa fie..
la 24.01.2011, 23:01
E atat de bun...bucatelele de pui sunt foarte fragede, sosul picant, alunele crocante...superb!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking