Rahat turcesc home-made

Postat de adnia in Dulciuri
2 Ian 2013 | 27293 vizualizari
Rahat turcesc home-made

Legenda spune ca pe teritoriul vechii Tracii stapanea atotputernicul Sevt. Mare gurmand si iubitor de dulciuri alese, el era mereu nemultumiti de bucatarii de la palat, desi acestia se straduiau din rasputeri sa-i ofere cele mai gustoase mancaruri si deserturi. Astfel se face ca mereu se perindau bucatarii pe la curte...dar Sevt tot era nemultumit. Intr-o zi i-a venit ideea sa organizeze un concurs, menit sa descopere cel mai deosebit desert. Si iarasi a inceput perindarea maestrilor iscusiti din toata lumea, fara ca regele sa fie incantat. In ultima zi a concursului s-a prezentat la palat si o tanara turcoaica, pe nume Lokum, care i-a dat sa guste un desert simplu, moale, foarte dulce si aromat (cunoscutul rahat turcesc de astazi, cunoscut si ca rahat Lokum). Inca de la prima inghititura, Sevt s-a declarat cucerit pe deplin si a exclamat:"Aceasta este adevarata savoare din Rai!"Aceasta este legenda din spatele minunatului rahat turcesc, pe care eu il ador si datorita faptului ca foarte rar il gasesc pe cel care respecta cu adevarat reteta, m-am hotarat sa incerc sa-l prepar si eu la mine acasa.

Ingrediente

  • -500 ml apa
  • -500 gr. zahar
  • -1 lamaie
  • -putin ulei fara gust (eu am ales ulei de migdale dulci)
  • -150 ml apa de trandafiri
  • -50 ml sirop de trandafiri
  • -100 gr amidon alimentar

Mod de preparare

Intai se pregateste tava in care vom turna preparatul fierbinte: se unge cu ulei o tava  cu peretii inalti de cca. 3 cm (optional, se mai poate adauga si o foaie de aluminiu, cum am facut eu, care se unge si aceasta cu ulei)

Separat se pune la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie si se lasa pe foc pana se dizolva zaharul, moment in care se adauga felii de lamaie. Se fierbe totul pana se leaga siropul.

In alt vas se dizolva amidonul in apa si siropul de trandafiri (daca emulsia rezultata vi se pare prea groasa, mai puteti adauga cateva linguri de apa). Amidonul astefl dizolvat se toarna peste siropul de lamaie de pe foc si se lasa in continuare la fiert, pana se ingroasa bine (se amesteca totul continuu, ca sa nu se prinda de fund). Veti observa ca in momentul adaugarii amidonului, compozitia devine opaca, dar asta nu trebuie sa va ingrijoreze.Daca doriti sa-i adaugati coloranti alimentari si alte arome, acum este momentul. Eu am decis sa-l las asa simplu, deocamdata)

Dupa ce s-a ingrosat bine de tot compozitia, se ia de pe foc si se toarna in tava pregatita dinainte. Se lasa totul la racit cateva ore intr-un loc racoros(nu frigider), pana se raceste si se incheaga. Apoi se pudreaza cu zahar pudra/nuca de cocos/nuci, alune macinate, etc si se rastoarna pe un tocator, apoi se portioneaza in bucatele cat doriti de mari. Bucatelele de rahat se tavalesc prin compozitia aleasa (nuca de cocos, in cazul meu) si...gata. Se pastreaza in cutii de carton inchise.

P.S. Rahatul turcesc facut in casa are o consistenta mai moale decat cel din comert, dar am observat ca, dupa cateva zile de pastrare, acesta incepe sa se intareasca.

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rahat turcesc home-made" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Crema de zahar ars

Postat de Zamfira

Crema de zahar ars

Fierbem laptele cu o cana de zahar si cele doua esente de vanilie. Cand zaharul s-a topit lasam laptele la racit. Pregatim doua vase (oale) una mai mica si una mai mare. Cea mica sa incapa in...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu nuci si cacao, dospit la rece

Postat de sufletista

Desert cozonac cu nuci si cacao, dospit la rece

Cernem faina, facem o adancitura in mijloc si adaugam drojdia, o lingurita zahar, adaugam putin lapte caldut, amestecam cu putina faina, acoperim si lasam cca 6 min cat activeaza drojdia....

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.01.2013, 15:41
Imi place si reteta si povestioara
Credeam ca-i mai complicat de facut rahatul
la 02.01.2013, 15:42
Deci daca postezi in ritmul asta,locul intai din Top se cam clatina ))))))))))
la 02.01.2013, 15:45
suuper! de incercat...
la 02.01.2013, 15:49
foarte interesanta reteta
la 02.01.2013, 15:55
Nu numai ca il declaseaza pe Padre uite cat le da si de lucru la fete !!Cine-i la butoane azi

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking