Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa

Postat de mamaieelena in Ciorbe
9 Iun 2011 | 29854 vizualizari
Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa

Este foarte bine si sanatos cand doresti sa pregatesti ceva in bucatarie sa fie din produse cat mai naturale si de aceea m-am gandit sa va scriu aici Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa, asa cum Bunica mea mi-a dat-o intr-un moment cand nu am avut alta posibilitate de a procura acest indragit produs: borsul! Am sa incep cu inceputul desi in fotografii este numai produsul finit dar nu este greu si am sa-l explic in detaliu dupa cum urmeaza...

Ingrediente

Ingrediente necesare pentru Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa

  • 250 gr.tarate de grau
  • 100 gr. malai
  • 2 felii de paine neagra
  • apa

Mod de preparare

Preparare Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa

Prima etapa: vasul in care dorim sa facem borsul trebuie sa fie din sticla sau de pamant, se poate si in plastic dar eu nu recomand deoarece se foloseste apa fiarta si ar putea schimba gustul

Deci:se pun intr-un borcan curat(oparit inainte), de 8 litri, toate ingredientele,

Apa pusa intr-o oala in jur de 4-5 litri sa fie deja pe foc sa fiarba dar sa nu clocoteasca iar cand aceasta este gata fiarta se poate pune usor in borcanul cu taratele si restul, aproape plin .

Ae acopera cu o farfurie de  dimensiune si apoi se infasoara intr-un prosop sa ramana cald o perioada de timp indelungat ca sa poata sa fermenteze si sa acreasca .

Apa va ramane asa chiar si 2-3 zile in functie de temperatura din incapere.

Se amesteca periodic pana jos cu o lingura de lemn.

Cand s-a acrit f bine se scurge apa care nu este buna si se ia din taratele fermentate intr-un borcan de sticla cu capacitatea de 800 gr. restul se arunca si se va spala si opari bine borcanul de 8 litri.

 Etapa a doua: se vor pune din nou cantitatile de tarate si malai dar de aceasta data fara paine dar se vor adauga hustele (asa se cheama ceea ce am scos din borsul precedent si am pus in borcanul de 800 gr.) si procedeul e la fel cu apa si amestecatul in borcan periodic pana se acreste .

Se pot pune si frunze de leustean in primul moment al pregatirii borsului inainte de a turna apa fiarta.

Pofta buna!

Eu acresc cu el Ciorba de legumeBorsul taranesc si Ciorba de sira de porc

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de bors din tarate de grau pregatita acasa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (43)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Ciorba de cartofi cu smantana

Postat de RODIMUR

Ciorba de cartofi cu smantana

Se curăță și se spală legumele. Morcovii și pătrunjeii se taie rondele sau semirondele. Se pun la fiert într-o oală de 4 litri, legumele tăiate (morcovii, pătrunjeii și țelina)....

Citeste continuarea

Ciorba de potroace

Postat de katty

Ciorba de potroace

Spalam bine maruntaiele de la un pui. Punem carnea intr-o oala cu apa rece cat sa o acopere si sa o depaseasca cu cateva degete. Pornim focul iute pana se aduna deasupra spuma.Reducem focul la mic...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.06.2011, 13:23
excelent
la 09.06.2011, 13:34
Mamaie, deci prima tura de apa de la bors o aruncam?Doar cea din a doua etapa e buna? Ca nu prea am inteles.
Bravo ca faci in casa, tre' sa fac si eu.
la 09.06.2011, 13:40
excelent
la 09.06.2011, 13:55
bravoooo!!! e cel mai bun cel facut in casa
la 09.06.2011, 14:19
facut in casa? dar cum asa voi astea care faceti ciorbe cu bors.....nu in casa il faceti? in 20 de ani in Cluj Romania eu nu am vazut in viata mea bors in magazine ...voi, de unde dumnezeu il procurati frate atunci sau nu am trait in aceeasi tara ????????

Vezi toate comentariile (43)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking