Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
4 Noi 2022 | 4531 vizualizari
Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna

Maine 5 noiembrie in calendarul ortodox sunt Mosii de toamna, pomenirea mortilor. Asa ca m-am apucat de framantat cozonaci. Am ales sa scriu aceasta Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna, poate va ajuta cand aveti de facut mai multi cozonacei. De ceva ani am ales ca atunci cand impart sa impart un cozonacel intreg. Am folosit tavi de aluminiu, tava cu dimensiunea cea mai mica, n-am masurat-o, dar astea sunt STAS, din 2 kg de faina am obtinut 10 cozonacei de 350 g fara umplutura ( cu umplutura nu i-am mai cantarit) si unul de 470 g . La final, dupa ce i-am copt, fiecare cozonac a avut cca 503 g ( cei 10 cu 350 g aluat). Ingredientele principale sunt: faina, zahar, oua, lapte, unt, nuca, stafide.

Ingrediente

  • Ingredientele pentru Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
  • Aluat
  • 2 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 1 fiola esenta portocale
  • coaja de lamamie si portocala
  • 10 galbenusuri
  • 1 l lapte cu 3,5 % grasime
  • 150 g unt cu 82% grasime
  • 150 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 6 pliculete drojdie uscata ( 6x7 gr )
  • Umplutura
  • 500 g nuca prajita si macinata
  • 3 linguri zahar farin
  • 100 g cacao
  • lapte cat sa obtinem o crema mai moale
  • 1 esenta rom
  • 650 g rahat colorat
  • 200 g stafide
  • Pentru uns
  • 2 galbenusuri + 3 linguri lapte
  • Zahar brun si mac pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna

Aluat : Am scos de seara ouale din frigider. Intr-un castron incapator am cernut faina, am presarat sarea pe margine, in mijloc am facut o adancitura. Am incalzit laptele, sa fie caldut nu fierbinte, am adaugat 3 linguri de zahar din toata cantitatea, drojdia uscata si 3 linguri de faina si am amestecat bine cu un tel, am lasat sa se activeze drojdia cca 10 min. Cat timp droajdia a stat la activat, intr-un castron am pus galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja de lamaie si portocala si am mixat bine. Peste galbenusuri am turnat maiaua formata, am omogenizat si am turnat totul peste faina. Am omogenizat amestecul, apoi am inceput sa adaug untul topit amestecat cu ulei ( sa fie caldut, nu fierbinte), putin cate putin. Am framntat aluatul pe masa de lucru cca 30 min. Am asezat aluatul in castrostron, am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca cca 1 ora la loc cald. 

Umplutura : Intr-un castron am pus nuca macinata, zaharul, cacao, esenta de rom, apoi am diluat cu lapte pana am obtinut o crema mai moale, care sa se intinda usor pe suprafata aluatului de cozonac.

Dupa ce aluatul a crescut, l-am cantarit ca sa il pot imparti, am obtinut 3,970 g aluat din care am format 11 cozonaci, 10 cu 350 g aluat si 1 cu 470 g. Am format 11 bile, fiecare bila am impartit-o in doua, am intins 2 dreptunghiuri pe care le-am uns cu crema, am presarat stafide si bucatele mici de rahat, am rulat si apoi am impletit in doua si am format cozonacelul. Am uns formele de aluminiu cu ulei si am asezat cozonaceii in forme, am lasat 15 min sa mai creasca, apoi am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, am presarat zahar brun si mac. Am preincalzit cuptorul la 180 grade si am copt cozonacii pana au inceput sa se rumeneasca frumos si au trecut testul scobitorii. Ca durata depinde de cuptorul fiecaruia de aceea nu am scris timpul de coacere, fiecare ne cunoastem cuptorul si stim cum functioneaza.

Vezi si reteta de Cozonacul bunicii

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (5)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert semifreddo cu orez

Postat de Constelatialeu

Desert semifreddo cu orez

Am spalat orezul si l-am lasat la scurs. Am pus laptele cu sarea, coaja de lamaie si esenta de vanilie la fiert, cand a inceput sa fiarba am adaugat orezul, l-am lasat sa fiarba la foc mic pana ce...

Citeste continuarea

Desert gofre cu visine

Postat de Pungasa_Rogue

Desert gofre cu visine

Visinele se amesteca cu 3 linguri de zahar si se dau deoparte. Ouale se mixeaza cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilinat.  Se adauga esenta de vanilie, smantana, apa minerala...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.11.2022, 21:24
la 05.11.2022, 09:12
Minunati!
la 05.11.2022, 09:55
Super!
la 05.11.2022, 20:33
Ce pofta mi-ai facut de o felie de cozonac! Sunt sigura ca ti-au iesit deliciosi!
la 20.11.2022, 20:58
Ce de bunătăți!

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking