Roast-beef mediteranean

Postat de sorin in Vita
19 Dec 2009 | 11158 vizualizari
Roast-beef mediteranean

Este o adevarata minune. Reteta ii apartine guru-lui bucatariei israeliene, Israel Aharoni - singura modificare facuta de mine este legata de timpul pe care carnea il petrece in cuptor - dupa reteta lui, carnea ramane prea vie, dupa gustul meu. In orice caz, este uimitor cum o carne de calitate are nevoie de atat de putine adaosuri pentru ca rezultatul sa fie minunat. Si inca un amanunt - daca, cumva, va mai ramane ceva in vasul in care ati pregatit-o (este destul de putin probabil, baietii mei -2-termina asa o bucata la o masa), aveti un sandvich minunat pentru a doua zi la serviciu, un sandvich cu mult mai gustos si mai sanatos decat cel cu parizerul de la super.

Ingrediente

  • 1.2 kg muschi plat de vitel - cred ca englezii il numesc tenderloin roast, iar prin alte parti se numeste sinta - este cel care pe una dintre fete are un strat subtire de grasime/tendon
  • 10 catei de usturoi
  • 2/3 pahar ulei de masline - cam 150 ml
  • sare groasa, de bucatarie
  • piper, preferabil macinat proaspat
  • Herbes de Provence sau Herbe di Toscana - sant cam acelasi lucru; este vorba despre un amestec de rozmarin, timin, bazilicum (sau cimbru, iasomie, busuioc, uscate)

Mod de preparare

Cuptorul se preincalzeste la maximum (200-220 gr.)

In timpul acesta se pregateste un vas de Yena (sau orice vas rezistent la caldura). si se varsa in el uleiul de masline.

Se ia halca de carne si i se fac 10 gauri in care se baga cei 10 catei de usturoi.

Peste carne se presara, din tot sufletul, sare, piper si condimentele sus-numite (Herbes de... sau Herbe di...). Fara rusine, se baga palma in ulei si se unge carnea din tot sufletul cu ulei/sare/piper/condimente (nu-i problema, iese la spalat - uleiul de pe palma)

Nu se acopera, fereasca Sfantu'.

Verificam daca cuptorul a ajuns la temperatura dorita.

Se introduce carnea in cuptor pentru 10 min., apoi se scoate si se intoarce pe cealalta parte pentru inca 10 min. Deci, au trecut 20 min. A venit vremea sa reducem temperatura cuptorului la jumatate (110-120 gr.). Lasam carnea pe aceeasi parte inca 10 min., dupa care o intoarcem si o mai tinem inca 10 min.

Pe scurt, carnea a petrecut 40 min in cuptor - cate 10 min pe fiecare parte la temperatura maxima a cuptorului si cate 10 min. la jumatatea temperaturii maxime.

Rezultatul va va uimi: un bloc de carne aromat, crocant in exterior, fraged ca o lacrima in interior (ideal este ca mijlocul sa ramana chiar ca un fir sangeriu)

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Roast-beef mediteranean" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (3)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tocanita de vaca

Postat de cristeena20

Tocanita de vaca

Carnea taiata in bucati dupa gust o marinam -condimentam cu sare, piper ,usturoi pisat, aduagam crengute de cimbru si dafin, stropim cu ulei de masline si apoi adaugam vin rosu. Lasma o zi la...

Citeste continuarea

Reteta de cartofi in straturi cu carne tocata

Postat de mirela0911

Reteta de cartofi in straturi cu carne tocata

Iata cum se prepara  Reteta de cartofi in straturi cu carne tocata Prepararea sosului de carne: Se curata ceapa si se taie marunt. Se pune in uleiul incins intr-o cratita si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.12.2009, 13:30
Multumesc de pontul cu Israel Aharoni.
Insa sa stii ca nu e nimic uimitor ca o carne de calitate sa nu aiba nevoie de adaosuri. Era uimitor ca o carne de slaba calitate sa nu aiba nevoie de imbunatatiri...
As fi vrut sa pui si poza, eram foarte curios.
De unde pana unde locuiesti in Israel si iubesti bucataria belgiana?
Bine ai venit pe bucataras.ro!
la 19.12.2009, 16:50
Buna Seara PapaBun
1. Probabil ca ai dreptate - nu e nici o "filosofie" ca rezultatul prelucrarii sumare a unei carni bune sa aibe un rezultat bun; dar nu uita ca stangacia omului poate distruge si cea mai de calitate materie prima.
2. Bucataria belgiana?! A fost jumatate in gluma, jumatate in serios. Pe de o parte, daca mi-ai citit auto-caracterizarea (suna cam comunist, nu?!) ai aflat ca imi place orisice mancare buna, n-are importanta cine o face, ci ce face; pe de alta parte, perioadele (scurte, de excursionist) petrecute in Belgia, m-au facut sa inteleg ca "fratii" au o bucatarie nu mai putin rafinata decat a francezilor, chiar daca mai putin snoaba (si spun asta bazat pe experienta acumulata in micile circiumioare satesti, favoritele mele, oriunde as fi)
3.In acest sfarsit de saptamana am hotarat sa va impartasesc 2 dintre retele mele favorite. Eu unul nu le-am pregatit, asa ca deocamdata nu exista fotografii. Cerintele voastre m-au invatat ca de cate ori gatesc trebuie sa fotografiez, poate intr-o zi voi dori sa va impartasesc reteta
Toate bune
la 14.09.2011, 12:55

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking