Rulouri cu banane si caramel

Postat de SavoriUrbane in Dulciuri
24 Apr 2014 | 4101 vizualizari
Rulouri cu banane si caramel

Un desert rapid din foi de placinta (strudel) si banane. Si un pic de ciocolata amaruie. Si un sos de caramel cu lapte condensat. Criminala combinatia! As fi vrut sa fac dulce de leche dar laptele meu condensat (de la Lidl) era ambalat in carton (cel de 350 ml, neindulcit - nu cel din tuburile metalice). Asa ca a trebuit sa improvizez un sos pornind de la zahar caramelizat si adaugand laptele condensat ulterior. A mers foarte repede toata treaba iar rezultatul a fost foarte bun. Eu i-am pus si un strop de sare marina la final pentru a mai echilibra dulcele intens. Merita incercat! Sarea intensifica gustul de caramel si mai tempereaza dulceata excesiva a acestuia. Sosul acesta se poate folosi si la alte preparate: inghetata, salate de fructe, alte foietaje mai uscate.

Ingrediente

  • 12 foi de placinta subtiri (un pachet are cam 18)
  • 4 banane
  • 12 patratele de ciocolata amaruie
  • 80g unt topit pentru uns foile
  • Pentru sosul caramel
  • 350 ml lapte condensat neindulcit
  • 150 g zahar tos
  • 50 ml apa
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 50 g unt
  • un strop de sare marina (optional)
  • Pentru servit:
  • nuci sau alune usor prajite, tocate mare sau pralinate (grilias)

Mod de preparare

Intr-o craticioara cu pereti inalti (se va umfla caramelul cu laptele condensat) se pune zaharul impreuna cu apa si se lasa sa fiarba si sa se caramelizeze. Culoarea caramelului trebuie sa fie medie (nici foarte blond dar nici foarte inchis - devine amar). Se trage craticioara de pe foc si se adauga 1/3 din laptele condensat (nu mai mult pentru ca se umfla si bolboroseste foarte tare!). Se amesteca cu grija (sa nu va stropiti) si cand se calmeaza se adauga si restul de lapte condensat.

Se pune din nou craticioara pe foc mic si se amesteca in ea 4-5 minute avand grija sa nu dea afara. In acest rastimp sosul va mai scadea si va deveni mai legat. La final se stinge focul si se pune vanilia (zahar vanilat sau miez de baton de vanilie) si se presara putina sare marina.

Deoarece laptele condensat pe care l-am avut a fost destul de slab a trebuit sa adaug un pic de unt in sosul cald. Se amesteca usor si se lasa deoparte.

Bananele se decojesc si se taie in 3 bucati cilindrice fiecare.

Foile de placinta se portioneaza in dreptunghiuri cam de 20 x 25 cm. Cel mai simplu este sa va decupati 2 dreptunghiuri de hartie cu aceste dimensiuni si sa incercati sa le incadrati cat mai bine pe suprafata foilor, cu pierderi minime. Eu am pus toate 12 foile unele peste altele si am trasat cu un cutit usor contururile celor 2 dreptunghiuri si apoi am taiat cu foarfeca bucatile necesare, toate deodata. Vor ramane margini care se vor folosi si el. Fiecare rulou este compus din 3 straturi de aluat: cel exterior si interior sunt dreptunghiuri intregi, frumoase, iar cel mediu poate fin din "cazaturi". Se ia un dreptunghi frumos si se unge cu putin unt topit. Peste el se aseaza un strat de "cazaturi" care se ung si ele putin si se incheie cu un alt dreptunghi frumos. Pe acesta se aseaza 1/2 de banana si un patratel de ciocolata si se ruleaza ca la sarmale.

Rezulta 12 rulouri care se ung la exterior cu restul de unt topit si se aseaza pe hartie de copt intr-o tava.

Rulourile se coc 30 de minute pana devin aurii si crocante (la 200C, treapta inalta la cuptoarele cu gaz).

Sunt gata! Ai mei au fost impartiti: unii au vrut cu/altii fara sos caramel. Ciocolata din interior a invaluit bananele moi si aromate. Sunt foarte bune si asa!

Dar varianta cu sosul caramel picurat deasupra (acompaniat de nucile crocante) a fost de vis! Sarea din caramel a echilibrat intreaga compozitie impreuna cu ciocolata amaruie

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulouri cu banane si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (8)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Tort de ciocolata

Postat de RuxyRux

Tort de ciocolata

Blatul: Untul se topeste, in el se adauga ciocolata si se topeste incet, apoi se amesteca si la final se adauga laptele rece, se lasa vasul deoparte. Albusurile se separa de galbenusuri in...

Citeste continuarea

Prajitura cu prune

Postat de RuxyRux

Prajitura cu prune

Galbenusurile le amestecam cu laptele( rece) , vanilia si coaja de lamaie, apoi ulterior vom adauga untul topit. Albusurile  zi zaharul pudra se mixeaza ca la bezea. Peste galbenusuri...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.04.2014, 18:50
salivez privind la poze.... Abundent!
la 24.04.2014, 19:00
Delicioase!
la 24.04.2014, 20:24
la 25.04.2014, 08:31
la 25.04.2014, 08:59

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking