Salata de boeuf

Postat de RODIMUR in Salate
20 Noi 2017 | 16326 vizualizari
Salata de boeuf

Este o salată apreciată mult, nu doar la noi în casă și pe care o prepar la sărbătorile religioase mari (Crăciun, Anul Nou și Paște) la evenimentele importante din familie și chiar și atunci când vreau să le fac o surpriză copiilor, așa cum am făcut zilele astea, cu ocazia plecării la București. După cum îi spune și numele, salata de boeuf se prepară din carne de vită ("boeuf", în franceză) deși la francezi nu există o asemenea salată. Salata de boeuf a apărut la noi prin filiera rusă ("salata a la russe") care de fapt, nu conține carne, ci multe legume și mai ales cartofi. Există multe persoane care prepară această salată cu carne de pui, cu salam sau cu alte tipuri de carne. Îmi place inventivitatea culinară, dar salata de boeuf trebuie să fie neapărat din carne de vită, pentru că e ciudat să spunem că am făcut o salată din carne de vită ("boeuf") cu carne de pui. În astfel de situații, cel mai bine ar fi ca cei care preferă alt fel de carne, să dea un alt nume produsului lor, care poate fi excelent, dar să elimine cuvântul "boeuf"din denumirea nouă. Și astfel, se pot numi inventatori culinari, ceea ce este minunat! Pentru această salată eu cumpăr de obicei 2 rondele de rasol de vițel, pe care le fierb bine și din zeama rezultată, după ce o strecor și o mai fierb cu legume (2-3 morcovi, 2 pătrunjei, 1/2 țelină, 3-4 cartofi întregi, o ceapă, 4 căței de usturoi) fac o excelentă supă de rasol cu tăiței de casă, sau cu găluște de gris. Rasolul fiert (care are cam 500-600 grame) îl folosesc la salata de boeuf. Nefiind pentru un eveniment special, am decorat simplu această salată.

Ingrediente

  • 8 morcovi
  • 4 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 3 cartofi
  • 6 castraveți murați în saramură
  • 150 grame mazăre
  • 500-600 grame carne de vită
  • sare (facultativ)
  • Pentru maioneză:
  • 2 gălbenușuri fierte tari
  • 2 gălbenușuri crude
  • 2 linguri de muștar clasic
  • 200 mililitri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • măsline
  • felii de gogoșari murați în oțet
  • morcovi fierți
  • castraveți murați
  • albuș de ou fiert
  • frunze de mărar, sau pătrunjel...

Mod de preparare

Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă, dacă scade prea mult la fiert. Când carnea este fiartă (se verifică înțepând cu o furculiță), se strecoară de zeamă (care se poate transforma într-o supă excelentă, așa cum am scris în introducere) se lasă să se răcească, după care se taie foarte mărunt, având grijă să îndepărtați zgărciurile (dacă sunt).

Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina) se curăță, se spală și se pun la fiert. Când sunt fierte, se lasă puțin să se răcorească, după care se taie mărunt.

Cartofii se spală și se pun separat la fiert, întregi. Când sunt gata fierți, cartofii se lasă să se răcorească, se curăță de coji și se taie mărunt.

Mazărea, dacă e din conservă, se clătește în mai multe ape, pentru a face să dispară gustul conservantului, după care se lasă la scurs. Dacă mazărea este conservată, o fierbeți și apoi o lăsați la strecurat.

Castraveții murați se clătesc în apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se lasă în strecurătoare să se scurgă de moare.

Se amestecă toate aceste ingrediente tăiate mărunt.

Separat se prepară maioneza, din 2 gălbenușuri fierte tari și 2 gălbenușuri crude, amestecate cu 2 linguri de muștar clasic. Se mixează bine și se încorporează, puțin cîte puțin uleiul, până ce rezultă o maioneză bine legată. Cine vrea, poate adăuga câteva picături de zeamă de lămâie.

În amestecul de legume și carne se adaugă 3/4 din maioneză, se amestecă bine și se condimentează cu sare, după gust. Dacă doriți ca salata să fie mai acrișoară, mai puteți adăuga muștar, zeamă de lămâie, sau încă 1-2 castraveți murați.

Salata se așează într-un platou, se aranjează frumos și se unge, în strat uniform cu maioneza rămasă. Se decorează după preferință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de boeuf" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (48)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata a la boeuf, cu porumb, fara maioneza

Postat de mihaelar63

Salata a la boeuf, cu porumb, fara maioneza

Carnea si legumele se curata si se pun la fiert intregi ,din timp. Ceapa se scoate din zeama si se arunca . Lasati sa se raceasca bine legumele si carnea Zeama a fost...

Citeste continuarea

Salata de vita cu porumb, fara maioneza

Postat de mihaelar63

Salata de vita cu porumb, fara maioneza

Carnea fiarta si cartofii se taie cuburi . Gogosarii se maruntesc,se taie patratele. Mazarea  dezghetata se pune intr-un bol cu 50 ml apa la cuptorul cu microunde timp de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.11.2017, 12:14
O salata ,, clasica "mereu in actualitate Saptamana trecut mis-a facut dor si mie de ea
la 20.11.2017, 12:19
la 20.11.2017, 12:24
Mulțumesc, Mihaela! Chiar și dicționarul o notează drept clasică și tradițională la noi, de sărbători...Din când în când ni se mai face poftă și o preparăm...
la 20.11.2017, 12:24
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 20.11.2017, 12:46
Foarte bună!

Vezi toate comentariile (48)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking