Samosa cu naut

Postat de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri
17 Mai 2012 | 4792 vizualizari
Samosa cu naut

Pateurile samosa sunt foarte populare in India, consumate in mod traditional ca simple gustari. De obicei sunt prajite in baie de ulei, dar pot fi pregatite si la cuptor, daca sunt stropite cu o cantitate generoasa de unt topi. Pateurile samosa au diverse umpluturi, clasicul amestec de legume cu carne de miel, mazare si cartofi, dar varianta cu naut e de departe cea mai delicioasa.

Ingrediente

  •  pentru aluat:
  • 225 gr faina
  • 2 lingurite praf copt
  • 1 1/2 lingurita sare de mare
  •  1 lingura de unt topit
  • 5-6 linguri apa calda, sau mai mult
  • ulei pentru prajit in baie de ulei
  • pentru umplutura:
  • 400 gr naut de la conserva scurs si clatit
  • 100 gr mazare decongelata, sau inabusita daca e cruda
  • 200-250 ml apa rece
  • 1 ceapa rosie
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita boia de ardei iute sau dupa gust
  • 1/2 lingurita chimen zdrobit
  • 1/2 lingurita curcuma
  • 1 ardei iute curatat de seminte si tocat
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita ghimbir pudra
  • 1/2 lingurita sare de mare

Mod de preparare

Pentru a face aluatul, amestecati intr-un bol faina cu praful de copt, sarea de mare, untul topit si 5 linguri de apa calda. Amestecati si framantati pana ce aluatul devine elastic  si ferm. Framantati-l 5-10 minute pana devine omogen si nu se mai desface in fasii. Adaugati apa calda daca este prea uscat. Inveliti-l in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la loc racoros, in bucatarie, macar 30 minute.

Intre timp ne ocupam de umplutura. Incingeti niste ulei intr-un wok. Adaugati boiaua iute, garam masala, chimenul si curcuma si lasati-le fix 30 sec.  amestecand continuu. Adaugati ceapa tocata, usutoruil curatat si zdrobit,   ardeiul iute curata si tocat, pudra de ghimbir si lasati la foc inabusit pana ce ceapa devine aurie si se inmoaie si mirodeniile emana un miros deosebit. Puneti apoi nautul, mazarea apa si sarea. Lasati la fiert pana ce scade toata zeama, amestecand din cand in cand. Puneti apoi umplutura intr-un bol si lasati la racit.

Procedura transformarii aluatului in minunatele pateuri samosa este relativ simpla. Luati aluatul si impartiti-l in 7 bucati egale. Formati cate o biluta din fiecare bucatica de aluat. Rulati-o pe suprafata de lucur tapetata cu faina, pana ce obtineti un cerc cu diametrul de aproximativ 10-12 cm. Taiati fiecare cerc pe jumatate, obtinana doua semicercuri. Luati cate un semicerc, umeziti marginile cu un penson inmuiat in apa rece, apoi indoiti semicercul si uniti marginile taiate astfel incat sa obtineti un con. 

Lipiti marginile umede si deschideti conul pe care il veti umple cu o lingurita cu cate putina compozitie de naut. Apasati apoi marginile umede pentru a inchide conul si asezati-l pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Repetati intreaga procedura pana ce terminati tot aluatul si toata umplutura. 

Incingeti un strat de ulei de vreo 6-7 cm intr-o cratita adanca, cu fundul gros. Prajiti pateurile de samosa in baie de ulei pana ce se rumenesc si devin usor crocante. 

Serviti-le calde sau fierbinti. Delicios....

Pofta buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Samosa cu naut" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Clatite pentru micul dejun

Postat de simona72

Clatite pentru micul dejun

Pentru clatite: punem intr-un castron oul, sarea, zaharul, laptele si sana. Amestecam energic cu un tel tip para pana la incorporarea ingredientelor. Amestecam faina cu praful de copt, o adaugam...

Citeste continuarea

Saratele cu branza si cascaval

Postat de Pungasa_Rogue

Saratele cu branza si cascaval

Intr-un castron, se pun oul, sarea, untul, untura si smantana. Se adauga branza si cascavalul date pe razatoarea mare si putina faina. Se amesteca totul, adaugand faina treptat, pana cand se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.05.2012, 18:44
Delicios!
la 17.05.2012, 19:03
la 17.05.2012, 19:38
Interesant
la 17.05.2012, 20:07
la 17.05.2012, 20:18

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking