Sarmale cu carne de ciolan afumat

Postat de carmenvlad in Mancaruri cu carne
25 Apr 2011 | 19826 vizualizari
Sarmale cu carne de ciolan afumat

Poate ca sarmalele la origine nu fac parte din specificul nostru, dar categoric este mancarea noastra preferata iar modul in care ingredientele sunt armonizate cu prepararea lor face ca sarmalele sa faca parte din bucataria noastra romaneasca traditionala. Diversitatea modurilor de preparare, specifice diferitelor zone geografice ale tarii noastre fac din sarma un deliciu iar daca o servesti cu un paharel de tuica sau palinca nu mai poftesti sa mananci altceva.

Ingrediente

  • 1 ciolan afumat (am taiat bucati de carne din el)
  • 1.5 kg carne tocata (porc si vita)
  • 150 g orez
  • 50 ml ulei sau 2 linguri de untura
  • 2 cepe mari
  • 200 ml suc de rosii
  • 4 linguri pasta de tomate
  • ½ lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita boia iute
  • ½ lingurita cimbru
  • 1/2 lingurita marar uscat
  • 4-5 bete de marar uscat pentru gratar
  • Sare si piper proaspat macinat
  • Cateva boabe de piper
  • 2-3 ardei usturati rosii (pentru decor sau pentru cei care doresc sarmalele putin picante)
  • 1 varza de aproape 2 kg (am folosit eu)

Mod de preparare

Se aleg foile de varza cele mai subtiri si fara nervuri. Daca varza este prea acra, sau prea sarata, foile de varza se spala cu apa rece si se scurg bine. Restul de varza se taie fideluta si se foloseste pentru tapetarea vasului.

Apoi intr-o tigaie se caleste in ulei ceapa tocata cateva minute. Se adauga orezul, se amesteca bine si se pune ½ cescuta apa. Se fierbe cateva minute pana cand se evapora apa , se opreste focul si se lasa amestecul sa se raceasca. Se amesteca intr-un castron carnea tocata, amestecul de ceapa si orez, sare, piper, boia dulce si iute. Se  acopera castronul si se lasa amestecul cateva ore la frigider sa se intrepatrunda toate aromele.

Se fac sarmalutele una cate una astfel: se aseaza foaia de varza bine intinsa pe planseta, se adauga cu lingura o portie din compozitia de carne pe latimea frunzei. Se trece un capat al frunzei de varza peste tocatura, se ruleaza foaia de varza putin, apoi se trece si celalalt capat peste tocatura si se ruleaqza sarmaua pana la capat. Se procedeaza astfel pana cand s-a terminat toata compozitia (eu am facut 60 de sarmale, unele mai mici iar altele mai mari). Daca au mai ramas foi de varza, se taie fideluta si se foloseste pentru a acoperi sarmalele.

Se pregateste vasul de pamant astfel (nu este vas roman si nu se hidrateaza): se face un gratar pe fundul vasului din betele de marar care au fost intai spalate, se aseaza putina varza  amestecata cu 2 linguri pasta de tomate si cateva boabe de piper pe fundul vasului. Se pune bucati de carne afumata de jur imprejurul lui se aseaza sarmalele pana cand vasul s-a umplut trei sferturi, deoarece la fiert sarmalutele se mai umfla. Dupa fiecare rand format se pun cateva boabe de piper si 2 linguri pasta de tomate, pentru ca toate sarmalutele sa se coloreze uniform. Se acopera sarmalele cu putina varza tocata, se adauga sucul de rosii si apa clocotita. Se dau la cuptor la foc mediu la inceput si mic dupa ce sarmalele au inceput sa clocoteasca pentru 3-4 ore.

Daca este nevoie se mai adauga din cand in cand apa calda. Se incearca o sarma si daca sunt gata se opreste focul si se lasa sarmalele in cuptor sa se raceasca. Sarmalele se pot servi calde cu mamaliguta sau reci cu paine.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu carne de ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale cu varza dulce la vasul ceramic Crock Pot

Postat de mirela0911

Sarmale cu varza dulce la vasul ceramic Crock Pot

Pentru inceput se opareste varza in apa cu sare, otet, cimbru si marar. Aceasta operatiune se poate face inainte cu o zi. Daca folositi varza murata, se trece peste acest pas. Se curata ceapa...

Citeste continuarea

Sarmale cu varza dulce la slow cooker Crock-Pot

Postat de mirela0911

Sarmale cu varza dulce la slow cooker Crock-Pot

Varza se curata de primele frunze, se spala, se taie mijlocul de la varza si se opareste in oala in care s-a pus apa la fiert impreuna cu sarea, otetul, cimbrul si mararul. Se lasa varza la oparit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.04.2011, 23:29
imaginile ...n-am cuvinte
la 26.04.2011, 00:50
bune bune
la 26.04.2011, 08:33
bune rau
la 26.04.2011, 10:32
buneeee
la 26.04.2011, 11:12
mamaaaa........aici e de mine.....

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking