Sarmale in foi de varza

Postat de Ina in Mancaruri cu carne
11 Ian 2011 | 7675 vizualizari
Sarmale in foi de varza

Pentru ca de Craciun am mancat de la soacra-mea, de data asta mi-am facut eu : preparate la cuptor, in vas de lut acoperit si cu mult kaizer afumat ;)

Ingrediente

  • doua verze murate,  potrivit de mari
  • 900 g. carne tocata, amestec  porc  cu vita
  • 1 ceasca cu orez
  • 4 oua
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • bulion/ pasta tomate
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • marar
  • piper
  • sare
  • kaizer sau costita afumata  ( 350 g )

Mod de preparare

Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu  pasta de tomate  si  amestecam  totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.

Intr-un vas  mai mare punem carnea, adaugam  o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat  si  scurs de apa,  sare, piper, cimbru, patrunjel si  4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam  totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.

Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama.  Luam cu mana putina carne pe care o plasam  in partea  cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza.        Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)

Tinem oala de lut in apa,  cca o ora inainte de a o folosi la gatit.  Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .

Varza care ne ramane o tocam marunt si  cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita  si pasta de tomate.

Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive,  strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.

Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.

Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (82)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale in foi de varza acra

Postat de MotanLaOale

Sarmale in foi de varza acra

Varza se pune in apa rece cateva ore dupa care se desface si se pregatesc foile pt sarmale iar ce ramane se toaca fin. Se curata bine de cotoare. Orezul se spala si se lasa in apa rece 1/2 ore...

Citeste continuarea

Sarmale cu carne tocata de porc in foi de varza acra

Postat de autodiag

Sarmale cu carne tocata de porc in foi de varza acra

Varza se lasa de seara la desarat in apa. A doua zi, se pregateste pentru sarmale, taind-o in bucati potrivite. Se pastreaza o foaie intreaga. Pulpa de porc afumata se taie bucatele si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2011, 09:58
Ina fa si mamaliguta,ca vin la masa! Arata asa de bine
la 11.01.2011, 10:01
Sarma moldoveneascaaaa , vin eu cu mamaligaaaaaaaaaaaa
la 11.01.2011, 10:03
hai cu mămăliga aia
la 11.01.2011, 10:03
da de paine va dor ochii?
la 11.01.2011, 10:03
da' pana veniti voi, fac si mamaliga

Vezi toate comentariile (82)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking