Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu pasta de tomate si amestecam totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.
Intr-un vas mai mare punem carnea, adaugam o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat si scurs de apa, sare, piper, cimbru, patrunjel si 4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.
Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama. Luam cu mana putina carne pe care o plasam in partea cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza. Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)
Tinem oala de lut in apa, cca o ora inainte de a o folosi la gatit. Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .
Varza care ne ramane o tocam marunt si cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita si pasta de tomate.
Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive, strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.
Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.
Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.