Sarmalute in foi de varza

Postat de alinutza1983 in Mancaruri cu carne
30 Oct 2010 | 5722 vizualizari
Sarmalute in foi de varza

La noi in casa se mananca destul de des sarmalute, cam o data pe luna ....nu stiu de ce pana acum nu am reusit sa postez reteta....Nu e nimic spectaculos in ea, e o reteta comuna de sarmalute, dar ma gandesc ca pentru cei care sunt novici in bucatarie paote va fi oarecum de folos; tin minte ca in momentul in care am facut prima data sarmale mi-a luat jumatate de zi sa le impachetez...deh, treaba complicata!!! :) )

Ingrediente

  • 1 varza murata ( cca 1,4 -1,5 kg )
  • 800 gr carne tocata ( la alegere; eu folosesc chiar si piept de pui tocat )
  • 2 cepe + 1 morcov + 1 ardei gras
  • 300 gr bacon
  • 3 linguri bulion
  • 1 ceasca orez
  • 3-4 foi dafin
  • ulei, sare, piper boabe
  • piper

Mod de preparare

1. Varza se pune la desarat , intr-un vas incapator, acoperita cu apa rece; se lasa asa cca 3-4 ore, iar daca este nevoie se schimba si apa.

  2.Pentru amestecul de carne, eu procedez in felul urmator:

intai calesc intr-o lingura de ulei o ceapa taiata cubulete mici,un ardei si un morcov ras pe razatoarea mare, iar acest amestec il pun peste carne; intre timp, pun la fiert si orezul si il las sa se faca cam pe jumatate ( e tips de la un bucatar); la randul sau si orezul se pune in amestecul de sare, apoi mai punem si o lingura de bulion, sare, piper ( daca dorim si alte condimente: se pune in unele variante si menta macinata, dar eu una nu am incercat)...

3. Alegem frunzele de umplut, iar daca sunt prea mari avem grija sa le taiem in 2 sau chiar 3, eliminand totodata si nervura aceea groasa de la cotor.

4. Dupa ce am parcurs toti acesti pasi, nu ne ramane decat sa trecem la munca cu adevarat titanica : se aseaza frunza de varza in mana stanga, se pune peste ea o lingura de umplutura iar cu mana dreapta rulam bine frunza, strangem palma caus si la final presam cu degetele spre interior marginile frunzei de varza.



Varza ramasa, de preferinta frunzele mai rigide ( ce nu pot fi rulate), se toaca fin si se tapeteaza cu ea fundul unei oale; peste stratul de varza punem sarmalele, asezate frumos sub forma de razw de soare, avand grija ca printre ele sa punem bucati de bacon prajite, foi de dafi si piper boabe; peste primul strat de sarmalute punem iar varza, apoi iar sarmale si tot asa pana terminam toate sarmalutele. Din ingredinetele pe care le-am folosit eu ies cca 40 sarmalute medii.

Se acopera totul cu apa , si dupa ce au dat in clocot se dau sa scada la cuptor, la foc potrivit;

se servesc cu mamaliguta si smantana! Mega pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmalute din quinoa la slow cooker Crock-Pot

Postat de Valclaudia

Sarmalute din quinoa la slow cooker Crock-Pot

Oparim frunzele de varza, in apa clocotita cu sare si o lingurita de otet balsamic, le taiem nervurile. Decongelam frunzele de vita de vie. Curatam si spalam legumele. Ceapa o sotam...

Citeste continuarea

Sarmalute cu afumatura

Postat de Dya

Sarmalute cu afumatura

Ceapa tocata, se caleste in cateva linguri cu ulei. Cand ceapa devine translucida,  potrivim de gust cu sare si piper, adaugam sucul de rosii/bulionul, orezul, cele 2 oua si verdeata...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.10.2010, 19:20
imi plac!
la 30.10.2010, 19:20
primaaaa
la 30.10.2010, 19:22
inaaaa..iute esti de....manuteda si a doua e bn...5 sarmalute iute ca am 5f
la 30.10.2010, 19:25
Bravo alinutza
la 30.10.2010, 19:31
Kamy, suntem chit Si tu mi-ai luat-o inainte zilele trecute

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking