Sos de merişoare

Postat de carmenvlad in Sosuri
23 Oct 2011 | 19062 vizualizari
Sos de merişoare

Merişorul este un arbust de talie mică, văr primar cu afinul. Este răspândit în zonele de munte, la altitudini ridicate, pe pajişti luminoase. Fructele se consumă proaspete sau preparate sub formă de sos, compot, ceai, dulceaţă sau gem. Frunzele merişorului se pot folosi la prepararea ceaiului sau a diferitelor decocturi, în scopuri terapeutice. Se recoltează în lunile octombrie, noiembrie, când conţinutul în substanţe active al merişorului este maxim. Fructele de merişor pe care le am folosit la prepararea sosului, au fost culese dintr-un arbust din Constanţa. Se pare că dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, merişorul poate creşte şi în zone de şes.

Ingrediente

  • 400 g de merişoare
  • 200 g zahăr

Mod de preparare

 Se aleg fructe sănătoase, se curăţă de codiţe şi de frunze, se spală,  se amestecă cu zahărul. Se pun la foc iute până când zahărul se dizolvă şi apoi se fierb la foc mic. Din când în când se ia spuma.  Nu se fierb foarte mult deoarece îşi pierd culoarea minunată.  Timpul de fierbere este aproximativ 13-15 minute. Se pune sosul fierbinte într-un borcan sterilizat, dacă nu se foloseşte imediat.  Se înfiletează capacul borcanului, se răstoarnă borcanul cu capacul în jos, pentru a creea vid şi se păstrează în cămară. Este un sos minunat pentru fripturi, dulce-acrişor, cu o aromă incredibilă şi o savoare deosebită.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de merişoare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (8)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pasca fara aluat, cu ricotta si merisoare

Postat de mirela0911

Desert pasca fara aluat, cu ricotta si merisoare

Intr-un bol se pun ricotta, ouale, se adauga praful de sare, zaharul pudra, zaharul vanilat, amidonul si coaja de lamaie. Se mixeaza la viteza cea mai mica pana se omogenizeaza totul apoi se...

Citeste continuarea

Rulada din piept de curcan cu merisoare

Postat de Oana

Rulada din piept de curcan cu merisoare

Mai intai pregateste umplutura pentru rulada, e foarte simplu! Toaca marunt ceapa uscata si ceapa verde, incinge uleiul intr-o tigaie si soteaza pana se inmoaie. Adauga apoi baconul taiat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.10.2011, 19:31
si eu am pus am incorporat reteta intr-un articol
la 23.10.2011, 19:32
Ce splendoare!!! Minunatie a naturii
la 23.10.2011, 20:48
vreeeeaaaaaaaaauuuuuuu
se poate
la 24.10.2011, 08:52
parca sunt cirese..cred ca nu am mancat niciodata
la 24.10.2011, 13:47
bun

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking