Ingrediente
- pentru sosul de baza:
- 5 kg rosii grase de gradina
- 1,5 kg ceapa alba
- 3-4 capatani de usturoi
- 250 ml ulei de masline
- 3-4 ardei iuti sau sos Piri-Piri
- 1 kg ardei rosu(gras sau capia sau gogosar)
- sare si piper dupa gust
- 5-6 linguri zahar
- 1 borcan pasta de tomate
- 2 catroane de marime medie pline cu frunze proaspete de busuioc
- in plus:
- 150 gr branza pecorino
- 50 ml ulei de masline
- 500 gr ciuperci chapinion
Mod de preparare
Ca sa-mi fac o idee cam ce contine un astfel de sos, am luat borcanul de paste din camara si m-am uitat pe eticheta lui. Atunci am ajuns la concluzia ca vreau sa fac doua feluri de sosuri: unul cu pecorino si unul cu ciuperci. Asa ca am purces in a face sosul de baza...in primul rand m-am folosit de robotul de bucatarie, care il consider de mare ajutor, mai ales atunci cand facem conserve pentru iarna. Am pus uleiul de masline la incins, am curatat ceapa, am taiat-o in sferturi si am tocat-o la robot. Va iesii o ceapa tocata marunt. Calim ceapa in ulei, adaugam ardeiul tocat de asemeni la robot si lasam sa se caleasca. Rosiile se spala, se cresteaza in varf in cruce si se pun in apa clocotita pentru un minut, pana coaja crapa si se desprinde usor. Se curata rosiile de coaja, se trec prin robot, se adauga la ceapa si ardeiul calit. Lasam pe foc aproximativ o ora si jumatate. Adaugam usturoil pisat, frunzele de busuioc trecute pentru cateva secunde prin robot sau taiate grosier, sare si piper,zahar,pasta de tomate, sos de ardei iute cat doriti de picant. Mai lasati pe foc inca 30 minute.
Impartiti sosul in doua parti aproximativ egale, iar in cel pe care doriti sa-l faceti cu branza pecorina bagati pentru un minut robotul vertical sa aduceti putina finete sosului. Adaugati branza data jumatate pe razatoare cu gauri mici si jumatate pe razatoarea cu gauri mari(sa se simta bucati ceva mai mari de branza). Dati din nou sosul pe foc si-l mai lasati pentru inca 10-15 minute sa clocoteasca. Neaparat gustati si adaugati dupa gust sare, piper, zahar...
Pentru cealalta jumatate de sos: spalati ciupercile si taiatile feliute. Se calesc in 50 ml ulei de masline,apoi se adauga la sosul ramas. Se lasa pe foc inca 20-30 minute. Se pun sosurile fierbinti in borcane sterilizate, se pun capace si se lasa acoperite in paturi pana a doua zi. Noi am servit imediat o portie de paste...Sa va fie de bine!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Sos pentru paste la borcan" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (19)
|