Sos pentru paste la borcan

Postat de simona72 in Conserve
31 Aug 2014 | 13673 vizualizari
Sos pentru paste la borcan

Ideea mi-a venit atunci cand am primit un brat de busuioc proaspat....era asa de mult incat nu aveam ce face cu el...am pus si la congelator, am facut un sos pesto, dar tot a mai ramas suficient....Asa ca, daca tot ne plac pastele si din camara nu-mi lipseste sosul cumparat din magazin, am zis sa incerc si o varianta de sos pe care-l voi pune la borcan ca si pe celelalte conserve.

Ingrediente

  • pentru sosul de baza:
  • 5 kg rosii grase de gradina
  • 1,5 kg ceapa alba
  • 3-4 capatani de usturoi
  • 250 ml ulei de masline
  • 3-4 ardei iuti sau sos Piri-Piri
  • 1 kg ardei rosu(gras sau capia sau gogosar)
  • sare si piper dupa gust
  • 5-6 linguri zahar
  • 1 borcan pasta de tomate
  • 2 catroane de marime medie pline cu frunze proaspete de busuioc
  • in plus:
  • 150 gr branza pecorino
  • 50 ml ulei de masline
  • 500 gr ciuperci chapinion

Mod de preparare

Ca sa-mi fac o idee cam ce contine un astfel de sos, am luat borcanul de paste din camara si m-am uitat pe eticheta lui. Atunci am ajuns la concluzia ca vreau sa fac doua feluri de sosuri: unul cu pecorino si unul cu ciuperci. Asa ca am purces in a face sosul de baza...in primul rand m-am folosit de robotul de bucatarie, care il consider de mare ajutor, mai ales atunci cand facem conserve pentru iarna. Am pus uleiul de masline la incins, am curatat ceapa, am taiat-o in sferturi si am tocat-o la robot. Va iesii o ceapa tocata marunt. Calim ceapa in ulei, adaugam ardeiul tocat de asemeni la robot si lasam sa se caleasca. Rosiile se spala, se cresteaza in varf in cruce si se pun in apa clocotita pentru un minut, pana coaja crapa si se desprinde usor. Se curata rosiile de coaja, se trec prin robot, se adauga la ceapa si ardeiul calit. Lasam pe foc aproximativ o ora si jumatate. Adaugam usturoil pisat, frunzele de busuioc trecute pentru cateva secunde prin robot sau taiate grosier, sare si piper,zahar,pasta de tomate, sos de ardei iute cat doriti de picant. Mai lasati pe foc inca 30 minute. 

Impartiti sosul in doua parti aproximativ egale, iar in cel pe care doriti sa-l faceti cu branza pecorina bagati pentru un minut robotul vertical sa aduceti putina finete sosului. Adaugati branza data jumatate pe razatoare cu gauri mici si jumatate pe razatoarea cu gauri mari(sa se simta bucati ceva mai mari de branza). Dati din nou sosul pe foc si-l mai lasati pentru inca 10-15 minute sa clocoteasca. Neaparat gustati si adaugati dupa gust sare, piper, zahar...

Pentru cealalta jumatate de sos: spalati ciupercile si taiatile feliute. Se calesc in 50 ml ulei de masline,apoi se adauga la sosul ramas. Se lasa pe foc inca 20-30 minute. Se pun sosurile fierbinti in borcane sterilizate, se pun capace si se lasa acoperite in paturi pana a doua zi. Noi am servit imediat o portie de paste...Sa va fie de bine!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos pentru paste la borcan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de tortellini cu sos de rosii si mozzarella

Postat de oanapl

Reteta de tortellini cu sos de rosii si mozzarella

Iata cat de usor se prepara Reteta de tortellini cu sos de rosii si mozzarella  Se toarnă sosul de roșii într-o tavă termorezistentă și se întinde într-un strat...

Citeste continuarea

Tortellini cu pui, ciuperci si mascarpone

Postat de mihaelar63

Tortellini cu pui, ciuperci si mascarpone

Puiul se taie fasii sau cuburi dupa preferinta, se condimenteaza si se caleste in uleiul de la rosiile uscate pana devine auriu. Fierbeti tortellini in apa cu sare respectand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.08.2014, 11:11
Bun sos!
la 31.08.2014, 11:12
Bună idee! Delicioase sosuri!
la 31.08.2014, 11:13
ce bine arata!
la 31.08.2014, 11:26
Foarte bune sosurile!
la 31.08.2014, 11:27
ce idee buna mi-ai dat cu cel de ciuperci

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking